Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΤΗΡΙΑ Λευκάδας: "Καιρός σκεπτικός", Ιωάννα Καρυστιάνη

        Τραχιές ιστορίες, σκληρές, γδέρνουν σαν τσόχινο ρούχο, μυρίζουν κρύο αέρα και χώμα, γκρίζες από τη μέσα συννεφιά των πρωταγωνιστών τους, ανολοκλήρωτες και στυφές, εκκωφαντικά ήσυχες. Με άβολες αλήθειες και τακτοποιημένες κολοβές ζωές. Όλες κρύβουν λυγμούς. Όλες πάσχουν. Για όσα μένουν μισά αλλά και για εκείνα που ακόμη κι όταν βρίσκουν τη θέση τους, έχουν επάνω τους το σημάδι του τιμωρού χρόνου. Με ξεσπάσματα χαράς που φθάνει μετά από πολλή πίκρα. Κάθε διήγημα κι ένας καημός, ο καημός του ενός που ψάχνει το ταίρι του, τη δικαίωσή του, λίγο τόπο να σταθεί, το άπιαστο που μόνο αυτό νομίζουμε ότι θα μας ημερέψει......
 
       Ιδιαίτεροι άνθρωποι οι ήρωες της Καρυστιάνη, όχι "σπουδαίοι" με τα τρέχοντα μέτρα και σταθμά. Ωστόσο ενδιαφέροντες, με σάρκα και αίμα, με μυστικές σκέψεις,  κοιτάζουν λοξά τον κόσμο, πολεμούν με ανάπηρο τρόπο το εναντίον της τύχης τους. Δεν χωράνε στο σώμα τους,  δεν ξέρει να το πει το στόμα τους, αλλά αναπνέουν,  αγαπούν, τρελλονται, καταβροχθίζουν ένα σκαιό βίο περισσότερο από απελπισία λιγότερο από γενναιότητα, αλλά μοιράζονται, νοιάζονται, κερδίζουν και χάνουν, χάνονται, προσπαθούν λειψά να «μη λείπουν από τη ζωή τους». Χριστουγεννιάτικα διηγήματα για καιρούς ακατανόητους σαν τον δικό μας, καυσόξυλα από ανθρώπινη υλη για την αόρατη εστία της καρδιάς. Ευχαριστούμε Ιωάννα.
    



σχόλια: Μαρια ΧουκληΤέλος φόρμας


      Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά το 1952 από Μικρασιάτες γονείς. Σπούδασε νομικά. Δούλεψε ως σκιτσογράφος. Βιβλία της:
Με γκρι και γκρίζο, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1985), Ένα σκίτσο στο τσεπάκι, σκίτσα (Εκδόσεις Αίολος, 1987), Η κυρία Κατάκη, διη­γήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995), Μικρά Αγγλία, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997), Κουστούμι στο χώμα, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώ­τη, 2000), O άγιος της μοναξιάς, μυθιστόρημα
(Eκ­δόσεις Kαστανιώτη, 2003), Σουέλ, μυθιστόρημα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), Τα σακιά, μυθιστόρημα (Εκ­δόσεις Κα­στανιώτη, 2010), Καιρός σκεπτικός, διηγήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011). Έχει επίσης γράψει το σενάριο της ταινίας «Nύφες» του Παντελή Βούλγαρη (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004) και συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του ίδιου σκηνοθέτη (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009).
To
2000 τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο