ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ 3868/2010
Το θέμα στη βουλή, με ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη και Θανάση Λεβέντη
Τον κίνδυνο να μην πληρωθούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών μετά τις 27 Ιανουαρίου, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:...
Τον κίνδυνο να μένουν απλήρωτοι, μετά τις 27 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν θα καταβάλλουν, όπως προβλέπει ο νόμος 3868/10, την αμοιβή των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου. Με τον Νόμο 3868/2010 ( άρθρο 4) καθιερώθηκε η αμοιβή απ’ ευθείας από το υπουργείο συγκεκριμένου αριθμού εφημεριών για κάθε Νοσοκομειακό γιατρό, ενώ ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι, όπου υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εφημερίες, θα τις πληρώνει το ίδιο το νοσοκομείο από «ίδια έσοδα», προκειμένου να μην διαταράσσεται η λειτουργία τους.
Το καλοκαίρι του 2011 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε εγκύκλιο με υπογραφή του υφυπουργού Κ. Σαχινίδη στην οποία αναφέρεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2012 αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών και θα γίνεται με θεώρηση χρηματικού εντάλματος από την ΥΔΕ και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η εγκύκλιος αυτή του Γενικού Λογιστηρίου, καθιερώνει διαφορετική διαδικασία πληρωμής των εφημεριών απ’ ότι προβλέπει το άρθρο 4 του Ν.3868/10. Ωστόσο αυτή την (κατά την άποψη των γιατρών) παράνομη εγκύκλιο άρχισαν να εφαρμόζουν οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην πιστώσουν στις 27 Ιανουαρίου 2012, τα χρήματα για τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών, μηνός Δεκεμβρίου 2011 και έτσι οι γιατροί μένουν απλήρωτοι!
Από την άλλη, το υπουργείο έκανε την κατανομή των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2012 στα νοσοκομεία, με σημαντική μείωση ως και 7,5% σε σχέση με το κόστος των εφημεριών κατά το 2011. Διαφαίνεται επομένως ότι επιχειρείται να ανατραπεί η ισχύς του ν.3868/10, δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία! Με την παραπάνω τακτική, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί εξίσου σοβαρό πρόβλημα και στην θεώρηση των ενταλμάτων από τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού συνεδρίου αφού:
Α) από το συνολικό ποσό που θα εγκριθεί για κάθε νοσοκομείο θα αφαιρεθούν ήδη τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν για τις δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου 2012 που ήδη πραγματοποιούνται. Έτσι το ποσό που θα απομείνει θα πρέπει να κατανεμηθεί στους υπόλοιπους 10 μήνες προκειμένου οι επίτροποι να θεωρούν απρόσκοπτα τα εντάλματα πληρωμής και
Β) η θεώρηση των ενταλμάτων για το συνολικό αριθμό εφημεριών για κάθε γιατρό θα πρέπει να μην προσκρούει στην ισχύουσα νομοθεσία για τον συνολικό χρόνο εργασίας, (ΠΔ 88/99 και 76/05)
Επειδή το αγωνιώδες ερώτημα και κυρίαρχο ζητούμενο είναι, αν οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα εξαναγκάσουν τους γιατρούς σε παράνομη και κατά συνέπεια, απλήρωτη, υπερωριακή εργασία παραβιάζοντας τόσο το Σύνταγμα, όσο και τα άρθρα 17 και 18 των ΠΔ 88/99 και 76/05
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Για ποιο λόγο τέθηκε σε ισχύ η εγκύκλιος του κ. Σαχινίδη η οποία καθιερώνει διαφορετική διαδικασία πληρωμής των εφημεριών απ’ ότι προβλέπει το άρθρο 4 του Ν.3868/10.
2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ομαλή καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Θανάσης Λεβέντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο