Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Εκδηλώσεις Τιμής στην Πάλαιρο, για τον Γαριβαλδινό Φίλιππο Τρόϊα, προγραμματίζει για το ερχόμενο καλοκαίρι

Τιμή στον Γαριβαλδινό φιλέλληνα Φίλιππο Τρόϊα (Ιταλός πολεμιστής που μάχονταν στο πλευρό των Ελλήνων), που για αρκετά χρόνια το σώμα του αναπαύονταν στα ιερά για αυτόν χώματα της Ελλάδας, στην τότε Ζαβέρδα και σήμερα πόλη της Παλαίρου
Project: Εκατό χρόνια από την εκταφή του Φίλιππου Τρόϊα
(Φιλέλληνας, Γαριβαλδινός ήρωας)

   Τα Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και περιβάλλοντος «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» αναγγέλλουν για την περίοδο 14-17 Αυγούστου 2012 σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Φιλέλληνα Φίλιππο Τρόϊα...


      Από τα μέσα Σεπτεμβρίου δύο ομάδες, (Project Garivaldi, Team 1 & 2), από σπουδαστές των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας, άρχισαν την έρευνα, έχοντας σαν πρώτο στοιχείο ένα απόσπασμα της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» του έτους 1912. Η πληροφορία είχε εντοπιστεί από τις ομάδες σπουδαστών, που την προσεχή περίοδο θα παρουσιάσουν το Project  «Γεγονότα των ετών 1935-1936-1937, περιοχής Βόνιτσας μέσα από την αποδελτίωση τοπικής εφημερίδας
     Το απόσπασμα ανέφερε ότι στις 11 - 12 Αυγούστου 1912 στην Ζαβέρδα, η Ελληνική Κυβέρνηση πραγματοποίησε εκταφή των οστών του Γαριβαλδινού ήρωα και Φιλέλληνα, Φίλιππου Τρόϊα. Η τελετή έγινε με επισημότητα, που για την εποχή μπορεί να αντικατόπτριζε την απονομή τιμών σε επίπεδο αρχηγού κράτους.
       Η ομάδα σπουδαστών, Project Garivaldi, Team 1 , ανέλαβε την επικοινωνία με email και αναζήτηση πληροφοριών από το Πολεμικό Ναυτικό, επειδή η μεταφορά των οστών έγινε με συνοδεία πολεμικών πλοίων. Αναζητήθηκαν ημερολόγια πλοίων και τυχόν καταγραφές σε ημερήσιες διατάξεις.
      Η ομάδα σπουδαστών Project Garivaldi, Team 2, ανέλαβε την επικοινωνία με τις εφημερίδες της Πάτρας, για να αναζητήσει τυχόν πληροφορίες για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ είχε ένδειξη ότι ο ανταποκριτής που σύνταξε το άρθρο, είχε έδρα στην Πάτρα.
       Παρά τα συνεχή email δεν υπήρχε κάποια δυνατότητα άντλησης πληροφοριών από την Πάτρα. Σε αυτό το σημείο ενεργοποιήθηκε ο σύλλογος ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ.
    Ο Πρόεδρος του συλλόγου, ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος, είχε προσωπικές επαφές με το Μουσείο Τύπου Πάτρας και σε συνεργασία με υπεύθυνη υπάλληλο συντήρησης της εφαρμογής μηχανογραφικής υποστήριξης Μουσείου Τύπου Πάτρας, μια αξιόλογη και με εργονομική αντίληψη υπάλληλο, αντλήθηκαν τα φύλλα της τότε ημερήσιας εφημερίδας «Νεολόγος». 
    Η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ με την γνώση της ύπαρξης αυτού του σοβαρού Οργανισμού προχώρησε άμεσα σε παραχώρηση  όλων των παλαιών εφημερίδων που έχει στην κατοχή του.
      Από τα σχετικά άρθρα τεκμηριώνεται ότι ο Φιλέλληνας Γαριβαλδινός Φίλιππος Τρόϊα, έπεσε στην μάχη του Γρίμποβου το 1897, σε ηλικία 20 ετών. Είχε έλθει με άλλους Γαριβαλδινούς, για να βοηθήσουν τους Έλληνες στις μάχες κατά των Τούρκων. Οι πληροφορίες των εφημερίδων είναι συγκλονιστικές και αφορούν όχι μόνο τα γεγονότα και οι με κάθε τρόπο αποδόσεις τιμής κατά την εκταφή, αλλά και το πρωτόκολλο παράδοσης των οστών του Τρόϊα, στην Ιταλική αντιπροσωπεία.

        Το θέμα για έρευνα είναι πλέον «τι σχέση είχε ο Τρόϊα με την Ζαβέρδα, πως έφτασε εκεί;» Το αντικείμενο της έρευνας θα αποδοθεί στο Project Garivaldi, Team 3.
      Ταυτόχρονα θα αποδοθεί έργο έρευνας στο Project Garivaldi, Team 4, που θα προσπαθήσει να εντοπίσει όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στα άρθρα των εφημερίδων της Πάτρας. Για το σκοπό αυτό θα αρχίσουν οι συνεντεύξεις με ηλικιωμένους κατοίκους της Παλαίρου.
       Τέλος άμεσα θα δημιουργηθεί και το Project Garivaldi, Team 5, που αρχικά με email και μετά μέσα από επίσημα κανάλια επικοινωνίας, θα έλθει σε επαφή με τους απόγονους των Γαριβαλδινών ή με συλλόγους, με σκοπό να τιμήσουμε όλοι μαζί (Έλληνες και Ιταλοί) τα εκατό χρόνια από την εκταφή του Φίλιππου Τρόϊα και μαζί με αυτόν, όλους του Γαριβαλδινούς που ήλθαν στην Ελλάδα, που έγιναν δεκτοί με επιφημίες από τον λαό μας, που πολέμησαν για κοινά ιδανικά, που ένοιωσαν ένα με την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.
    Τιμή στον φιλέλληνα Φίλιππο Τρόϊα, που για αρκετά χρόνια το σώμα του αναπαύονταν στα ιερά για αυτόν χώματα της Ελλάδας, στην τότε Ζαβέρδα και σήμερα πόλη της Παλαίρου.

     Παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες του άρθρου, να μεταφέρουν την ενημέρωση σε όσα άλλα Blogs μπορούνε , με σκοπό ο κάθε αναγνώστης που έχει πληροφορίες για την εργασία-μελέτη να βοηθήσει με τις γνώσεις του.

Κεντρικό email αποδοχής μηνυμάτων: Stilianosd@hol.gr

 Ευχαριστούμε
Οι σπουδαστές των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Microsoft Specialist κ΄ IC
Τεχνοβλαστός Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γαριβαλδινοί ή Γαριβάλδηδες ονομάζονταν Ιταλοί πολεμιστές που συγκρότησαν εθελοντικό στρατιωτικό σώμα και μάχoνταν στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. 
   Λέγονταν επίσης και "ερυθροχίτωνες" από το χρώμα του χιτωνίου που έφεραν. Το όνομά τους προέρχεται από τον ιδρυτή του εθελοντικού αυτού σώματος τον Ιταλό πατριώτη Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι
    Καταστατική αρχή του εθελοντικού αυτού σώματος ήταν να σπεύδουν και να μάχoνται στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. Να σημειώσουμε ότι η στάση καθώς και η γενικότερη πολιτική αντίληψη τόσο του ίδιου του Γαριβάλδη όσο και των ακολούθων του, ήταν η άμεση συμμετοχή σε κάθε εξέγερση
    Πίστευαν ότι η εθνική επαναστατική δράση και η διεθνιστική αλληλεγγύη ήταν αναπόσπαστες καθώς και ότι, εφόσον οι ηγεμόνες δρούσαν ως μια ιερή συμμαχία, έπρεπε να υπήρχε και μια τέτοια συμμαχία των λαών που να αντιστέκεται στην πρώτη. 
 Έτσι κατά καιρούς τμήματα αυτού του σώματος πολέμησαν υπό τον Γαριβάλδη και τους απογόνους του στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και έσπευσαν στην Ελλάδα στο πλευρό των Ελλήνων με δύναμη 800 ανδρών οι οποίοι και έλαβαν μέρος στη μάχη του Δομοκού. Επίσης κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1912,  πήραν μέρος, διακρίθηκαν στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο,το 1914 έδρασαν στην αυτόνομη περιοχή της Ηπείρου, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο