Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μια φορά κι έναν καιρό… ή αλλιώς Η επανάσταση του αυτονόητου…

Από την Δήμητρα Γρίνου

      «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Ρωτούσε «πώς θα αλλάξω τον κόσμο;» και όλοι απαντούσαν «αυτό δε γίνεται έτσι απλά, πρέπει να σπουδάσεις, να μορφωθείς και μετά θα αλλάξεις τον κόσμο». Το κοριτσάκι μεγάλωνε, διάβαζε και μορφωνόταν (κατά το κοινώς λεγόμενο)....


       Στόχος του ήταν να περάσει την πόρτα του πανεπιστημίου για να τιμήσει τον τόπο του -παλιά ήταν τιμή να σπουδάσεις, σήμερα χαμένος κόπος-. 
    Μπήκε στη Φιλοσοφική σχολή μετά από ατέλειωτα ξενύχτια και ατέλειωτες ώρες διαβάσματος. Όποιον ρωτούσε «πώς θα αλλάξει τον κόσμο» του έλεγαν, να πάει να αλλάξει πρώτα τον τόπο της (Ξηρόμερο) που ζουν άγριοι και μετά να ζητάει να αλλάξει τον κόσμο!

       Ο καιρός πέρασε! Το κορίτσι τελείωσε το πανεπιστήμιο με επαίνους και υποσχέσεις για καριέρα πανεπιστημιακή… το «πώς θα άλλαζε ο κόσμος» πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς ένα μεταπτυχιακό απαιτούσε και άλλα ξενύχτια και άλλες ατέλειωτες ώρες διαβάσματος.

      Ο καιρός ξαναπέρασε! Το κορίτσι τέλειωσε και το μεταπτυχιακό του με άριστα, πολλούς επαίνους και μια πόρτα κλειστή του πανεπιστημίου, που έγραφε «ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ». Το χαστούκι ήταν γερό και η ιδέα να αλλάξει ο κόσμος ξαναήρθε στο προσκήνιο.

       Σκέφτηκε ότι το μυστικό της αλλαγής βρισκόταν στην εκπαίδευση της νέας γενιάς. Για να πάει όμως να διδάξει έπρεπε να δώσει ΑΣΕΠ (Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών).
    Άλλωστε εκείνη την εποχή (4 χρόνια πριν) το ΠΑΣΟΚ με σημαία του την αξιοκρατία καλούσε τους άξιους να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό και να καλυτερέψουν τα σχολεία. Φευ!

     Και αφού το κοριτσάκι και ένιωθε και ήταν άξιο (τουλάχιστον έτσι είχαν αποφανθεί οι καθηγητές του των προπτυχιακών σπουδών και οι καθηγητές του των μεταπτυχιακών σπουδών) πήρε μέρος στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2006 και επειδή μια φορά δεν αρκεί, πήρε μέρος και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008.

       Δύο διαγωνισμοί με ατέλειωτες ώρες διαβάσματος και ατέλειωτα ξενύχτια. Δύο διαγωνισμοί που χάρισαν στο παραπέντε δύο διορισμούς στο κοριτσάκι και 4 χρόνια αναπληρώσεις (για όσους δε γνωρίζουν αναπληρωτής εκπαιδευτικός είναι αυτός που κάθε χρόνο διορίζεται από Έβρο μέχρι Κρήτη, χωρίς να γνωρίζει το πότε και το που, και που με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 666 ευρώ, διαβολικό; Ελληνικό!).

       Φέτος το κοριτσάκι σκέφτηκε να μείνει Αιτωλοακαρνανία, σκέφτηκε ότι, αφού δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ας αλλάξει τουλάχιστον τον τόπο της.
       Φέτος οι αναπληρωτές φιλόλογοι στην Αιτωλοακαρνανία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τι συνέβη δεν υπάρχουν κενά ή δεν υπάρχουν σχολεία;

   Το κοριτσάκι μαθαίνει ότι σιγά σιγά τα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας:
     -συγχωνεύουν τμήματα, 27 μαθητές ανά τμήμα!
(νόμιμο ναι, ποιος είπαμε ότι κάνει τους νόμους για καλύτερα σχολεία;),
   -συγχωνεύουν σχολεία, μαθητική διαρροή σε υψηλά ποσοστά!
(νόμιμο ναι, ποιος είπαμε ότι θέλει απαίδευτη την Αιτωλοακαρνανία;)
   -Διδάσκουν 20 ώρες ιστορία (μάθημα φιλολόγων) Κοινωνιολόγοι, καθηγητές/τριες γαλλικών και προσφάτως θεολόγοι! Και του χρόνου θα διδάσκουν και λογοτεχνία!
(παράνομο ναι, ποιος είπαμε ότι κάνει ελέγχους και τιμωρεί τους παραβάτες;)

     Και εκεί που το κοριτσάκι ανακαλύπτει ότι η νομιμότητα συμπίπτει με την παρανομία, διαβάζει την παρακάτω ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας που στο όνομα της κρίσης… επενδύει όπου αυτό θέλει!
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
   […] Διενέργεια διαγωνισμού για την υλοποίηση της Δράσης
«ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» συνολικού προϋπολογισμού 65.500,00»....

Ο κόσμος αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ!

Γρίνου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο