Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μαγκριώτης: Φταίει ο κακός… ανάδοχος για το φράγμα των Αχυρών!

Ευθύνες στον ανάδοχο καταλογίζει ο Μαγκριώτης για το φράγμα των Αχυρών!


   Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, σχετικά με τη διακοπή χρηματοδότησης και το σταμάτημα εργασιών στο φράγμα Αχυρών. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν η εξής...


     «Όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας ενδιαφέρονται για το θέμα γιατί είναι ζωτικής σημασίας. Πέρυσι επισκέφθηκα το φράγμα Αχυρών και την ευρύτερη περιοχή και τόνισα την αναγκαιότητα της γρήγορης ολοκλήρωσης του.
       Είναι γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, η πρώτη εταιρία που ανέλαβε το έργο πτώχευσε έχοντας προχωρήσει το 10% περίπου του έργου.
     Η επαναδημοπράτησησή του έγινε το Δεκέμβριο του 2006, με εθνικούς πόρους. Από εδώ ξεκίνησε το πρόβλημα γιατί όπως ξέρετε το ΠΔΕ πάντα ήταν περιορισμένο για αυτό ήταν και είναι βραδεία η χρηματοδότηση, ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. 
      Ωστόσο, η απελθούσα Κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει μόνο 3,1εκ, ευρώ στην κατασκευάστρια εταιρία ενώ είχε πιστοποιηθεί έργο 6,3εκ. ευρώ.
      Από τον Οκτώβριο του 2009, σε λιγότερο από δυο χρόνια, η δική μας Κυβέρνηση έδωσε 10εκ. ευρώ στον κατασκευαστή γιατί ήταν για μας απόλυτη προτεραιότητα.
       Για αυτό κατά την επίσκεψη μου και κατά την απάντηση των ερωτήσεων στη Βουλή δεσμεύτηκα για την ολοκλήρωση του έργου.
     Όσον αφορά στις εργασίες, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το 75% του φράγματος και το 65% του αρδευτικού δικτύου της υψηλής ζώνης και τα συνοδά έργα.
     Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη των τοπογραφικών εργασιών που χρειάζονται για την πραγματοποίηση του αναδασμού, στο κάτω Ξηρόμερο και την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου. 
     Τα χρήματα για τη μελέτη, παρότι είχε δεσμευθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα παρέχει δεν το έκανε και έτσι δώσαμε εμείς 950 χιλ. ευρώ. Ένα ακόμη δείγμα ότι δίνουμε βάρος στην ολοκλήρωση των εργασιών.
    Δυστυχώς, ο ανάδοχος έχει σταματήσει. Δεν είναι 5εκ. ευρώ τα χρήματα που του οφείλουμε αλλά 3-3,5εκ. ευρώ. Εκλήθη να συνεχίσει τις εργασίες λαμβάνοντας 1,5 εκ. ευρώ. Δεν μπορεί όμως να του δοθούν τα χρήματα γιατί δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Υπάρχει τουλάχιστον το 40% των χρημάτων που του οφείλουμε και περιμένουμε να τα πάρει και έτσι να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι».

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:
   «Συμμερίζομαι την αγωνία του αγαπητού συναδέλφου και τονίζω και πάλι ότι είναι για μας έργο απόλυτης προτεραιότητας. Για αυτό και διαθέσαμε 10εκ. ευρώ για το έργο, από εθνικούς πόρους και 950χιλ. ευρώ για τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου στο κάτω Ξηρόμερο. Η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2012 και το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση, με προϋπολογισμό 20εκ. ευρώ.
    Συνολικά, η ολοκλήρωση του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου θα ξεπεράσει τα 40εκ. ευρώ, που θα είναι αμιγώς εθνικοί πόροι.
   Ήδη, ο ανάδοχος έχει πάρει 5εκ. ευρώ για συμπληρωματική σύμβαση, λόγω κατολίσθησης που συνέβη το 2009, κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών, όπως και για συμπληρωματικές εργασίες που προέκυψαν λόγω τροποποίησης των συνθηκών σφράγισης και προστασίας του φράγματος.
      Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι η εξέλιξη του έργου δεν εξαρτάται τώρα από την Κυβέρνηση. Εμείς έχουμε το 40% των χρημάτων για τις πιστοποιημένες εργασίες
    Πιστεύω ότι όσο και να μην εκτιμάται την Κυβέρνηση σίγουρα την εκτιμάται περισσότερο από τον ανάδοχο
     Σας λέω με κάθε σαφήνεια ότι οι πιστοποιημένες εργασίες, όπως μας ενημερώνουν οι υπηρεσίες μας, είναι 3-3,5εκ. ευρώ και όχι περισσότερο όπως λέει ο κατασκευαστής. Το πρόβλημα είναι λοιπόν του αναδόχου που δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. To πρόβλημα πάει πιο πέρα, στις τράπεζες που μείωσαν σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις των εταιριών και τις οδηγούν σε αδιέξοδο και μαζί και τα έργα.
       Ασφαλώς, οι υπηρεσίες μας δουλεύουν για να βρούνε λύση γιατί, σωστά επισημάνατε, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα το χειμώνα, επειδή το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο. 
    Σε κάθε περίπτωση το έργο θα χρηματοδοτηθεί και θα ολοκληρωθεί παρόλες τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα. Είμαστε μαζί σας, είμαστε κοντά σας και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να λύσουμε τα προβλήματα που τόσο εσείς όσο και άλλοι συνάδελφοι επισημαίνουν».

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Μόνο με λέξεις όπως προχειρότητα και αλαλούμ μπορούν να χαρακτηριστούν οι χειρισμοί των κυβερνητικών υπευθύνων για την υλοποίηση του έργου του φράγματος Αχυρών. Να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο έργο  επιχείρησε  στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης αφού μέχρι τώρα έχει πεί: « Ότι το 2011 θα είναι έτοιμο το φράγμα», «για την καθυστέρηση φταίνε ο Δήμος και η Ν.Δ». και τώρα ανακάλυψε ότι φταίει ο ανάδοχος.. Ας ξεκαθαρίσει ο ίδιος ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις του έργου και ας αποφασίσει να στηρίξει και να αναλάβει να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για το Ξηρόμερο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο