Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Έκλεισε η εφημερίδα «Παναιτωλική» μετά από μια 43χρόνη ιστορία


Τίτλοι τέλους για την πιο ιστορική εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά από 43 χρόνια λειτουργίας, η εφημερίδα «Παναιτωλική», σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, και με αριθμό φύλλου 11666, η εφημερίδα κατέβασε «ρολά» και με κεντρικό τίτλο «Το ταξίδι της ενημέρωσης σταματάει εδώ»….


       Δεν «άντεξε» τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες καθώς η κρίση έχει πλήξει τους επιχειρηματίες του νομού μας που διαφημίζονταν στην εφημερίδα, ενώ η κρατική διαφήμιση έχει σταματήσει καθώς και η πληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς την εφημερίδα από δημοσιεύσεις (προκηρύξεις κλπ).
       Η προσφορά της εφημερίδας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, υπήρξε καθοριστική όσον αφορά τη διαμόρφωση και την προάσπιση των δικαίων του Αιτωλοακαρνάνικου λαού, την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και την προβολή του πολιτισμού και των κοινωνικών αξιών.
         Στο τελευταίο αποχαιρετιστήριο φύλλο ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας Βασίλης Μπενέκος επισημαίνει:

Το ταξίδι της ενημέρωσης σταματάει εδώ…

       Μετά από ένα ταξίδι διαρκούς ενημέρωσης 43 χρόνων, έφτασε η ώρα να πάρουμε  την πιο δύσκολη απόφαση στα τόσα χρόνια εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον τοπικό Τύπο. Να αναστείλουμε την έκδοση της αρχαιότερης εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας. Η ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ, που οραματίστηκε και υλοποίησε ο ιδρυτής της, Γρηγόρης Σταυρόπουλος, αναγκάζεται να ρίξει «τίτλους τέλους».
       Οι λόγοι αυτής της απόφασης είναι οικονομικοί. Κι αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια, όχι γιατί χρωστάμε, αλλά γιατί μας... χρωστάνε! Σε καιρούς βαθειάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την έκδοση μιας εφημερίδας που πάντα είχε την πλήρη οικονομική και δημοσιογραφική της ανεξαρτησία, που ποτέ δεν υπήρξε υποχείριο οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων.
         Έως και την τελευταία στιγμή αυτού του εκδοτικού ταξιδιού, διασφαλίσαμε στο ακέραιο την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεών μας απέναντι στο κράτος, στους εργαζόμενους αλλά και σε τρίτους. Κάτι που δεν φρόντισε να κάνει το ίδιο το κράτος. Οι οφειλέτες μας είναι Δήμοι (νυν και πρώην που συγχωνεύτηκαν), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (πρώην), Δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, διαφημιστικές εταιρείες  κ.α.
       Όλοι αυτοί οι φορείς, βάσει νόμου, υποχρεούνται σε δημοσιεύσεις προκηρύξεων και ανακοινώσεων.  Δεν υποχρεούνται όμως  στην έγκαιρη εξόφληση των τιμολογίων τους. Η εφημερίδα όμως, υποχρεούται να καταβάλει εγκαίρως των ΦΠΑ και τον αναλογούντα φόρο από μη εισπραχθέντα τιμολόγια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εξόφληση  του 80% των τιμολογίων των παραπάνω υπηρεσιών γίνεται μετά την παρέλευση ενός έως και πέντε ετών.
       Όσο για τις διαφημιστικές εταιρείες, άλλες έκλεισαν χωρίς να εξοφλήσουν τα τιμολόγια των καταχωρήσεών τους και όσες ακόμη λειτουργούν, έχουν κάνει στάση πληρωμών επικαλούμενες την κρίση.
        Μέσα  λοιπόν σε αυτή την οικονομική αβεβαιότητα, η ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ, με μηδενικές οφειλές σε οποιονδήποτε, αλλά μη αντέχοντας άλλο την προεξόφληση του ΦΠΑ και του φόρου από ανείσπρακτα τιμολόγια, επέλεξε τον έντιμο δρόμο της αποχώρησης από την εκδοτική σκηνή.
        Βέβαια θα μπορούσαμε και εμείς, όπως πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα κ.α.  να μην αποδίδουμε τον ΦΠΑ και τον φόρο, να μην πληρώνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και να καλυπτόμαστε περιστασιακά με τις λεγόμενες «ρυθμίσεις».
      Ακόμη, θα μπορούσαμε να αφήσουμε απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, με τη δικαιολογία της κρίσης. Δεν επιλέγουμε αυτό τον δρόμο όμως, γιατί ποτέ δεν συμπεριληφθήκαμε σε οποιαδήποτε «μαύρη λίστα», ούτε θα το κάνουμε τώρα.
     Η έντυπη  «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ»  ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία χρόνων, καθώς και τους αναγνώστες της για την υποστήριξή τους. Η αναστολή της έντυπης έκδοσης δε σημαίνει όμως και κατάθεση όπλων. Έχουμε ακόμη πολλά από αυτά στην φαρέτρα μας.
         Κάποιοι λένε ότι όσο ο έντυπος Τύπος συρρικνώνεται, μαζί του συρρικνώνεται και η δημοκρατία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι με άλλο μέσο, μέσα από την ηλεκτρονική «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ» στη διεύθυνση www.panaitoliki.gr.

Εις το επανιδείν...

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΕΝΕΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο