Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις επιτροπές που ανακοινώθηκαν» και κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση «για... καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το Ασφαλιστικό, καθώς και για μη αξιοποίηση των μελετών που διενεργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ» (27 Ιουλίου 2006)
Γράφει ο:
Δημήτρης Στεργίου*
Μία ακόμα ειδική επιτροπή μπαίνει στον κατάλογο αμέτρητων τέτοιων άλλων που έχουν συγκροτηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια για να... καθυστερεί η προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών σε κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά θέματα....
Τη σύσταση, λοιπόν, ειδικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει όλα τα κοινωνικά-προνοιακά επιδόματα και τις προϋποθέσεις της χορήγησης τους, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.
Θα επαναξιολογηθούν 77 επιδόματα, με στόχο την περικοπή 550 εκατ. ευρώ ως το 2013, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σε σύνολο ετήσιων δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.
Μέχρι σήμερα αλλαγές έχουν γίνει στις αναπηρικές συντάξεις, σε πολλά προγράμματα του ΟΕΚ και της Εργατική Εστίας, καθώς και στα πολυτεκνικά επιδόματα, όπου πλέον υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Και το πολιτικό δράμα συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, είχε εξαγγείλει την κατάργηση των διάφορων πολυπίκοιλων και πολυώνυμων επιτροπών και ως νέα κυβέρνηση κυκλοφόρησε μάλιστα και σχετική εγκύκλιο, σε μια μόλις ημέρα (26 Οκτωβρίου 2009) ανακοίνωσε τη σύσταση… δύο ειδικών επιτροπών!
Τη μία ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον τίτλο «Ειδική Τριμελής Επιτροπή Κατεδαφίσεων», και την άλλη ο τότε υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για την Ειδική Επιτροπή, η οποία, όπως ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, «θα αναλάβει να προετοιμάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της απόδοσης των συντάξεων προς τους δικαιούχους από τα ταμεία, θα εργάζεται, όπως υπογραμμίστηκε, αμισθί και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις της έως το τέλος του χρόνου».
Η νέα ειδική αυτή επιτροπή είναι ίσως… χιλιοστή τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και όλες σχεδόν συγκροτούνταν για να μη… λαμβάνονται αποφάσεις.
Πρόκειται για τη γνωστή τακτική «στρίβειν δι΄ επιτροπών» από θέματα που είχαν ή έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλά, υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια: το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δημιουργούσε συνεχώς ειδικές επιτροπές, αλλά ως αντιπολίτευση τις κατήγγελλε ως τακτική του «στρίβειν» και δεν συμμετείχε σχεδόν ποτέ.
Τώρα ως κυβέρνηση συγκροτεί συνεχώς τέτοιες επιτροπές για διάφορα θέματα (ασφαλιστικό κλπ), προαγγέλλοντας μάλιστα και την έναρξη «κοινωνικού διαλόγου» στον οποίο ουδέποτε συμμετέσχε ως αντιπολίτευση!
Σε επίρρωση όλων αυτών αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2006 ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για περαιτέρω συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ήταν μία από τις… δεκάδες που συγκροτήθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η πρώτη είχε συγκροτηθεί το... 1958 και τα συμπεράσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1959 σε 264 σελίδες! Ακολούθησαν πολλές άλλες, όπως η Επιτροπή Φακιολά το 1992, η Επιτροπή Τζουμάκα το 1992 (συμμετείχαν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ), η Επιτροπή Σπράου το 1996 και η ειδική Επιτροπή που ανακοίνωσαν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου την 1η Απριλίου 1999.
Ο κ. Παπαντωνίου έκανε τότε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο δεύτερος γύρος της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα θα ξεκινήσει από το 2000. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται μελέτες από το υπουργείο Εργασίας – Κοινωνιών Ασφαλίσεων και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας».
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε τα εξής: «Θα συσταθεί μια ειδική επιτροπή, η οποία θα συγκεντρώσει όλες τις μελέτες και γενικά το υλικό που υπάρχει για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, ενώ θα ζητηθεί η βοήθεια και από σύμβουλο διεθνούς κύρους».
Τρία περίπου χρόνια αργότερα (13 Φεβρουαρίου 2002) ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι «ξεκινάει ο διάλογος για τα ασφαλιστικά ταμεία το Μάρτιο».
Από την παράθεση των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι, ήδη από το 1998 (με άλλη δήλωση του κ. Παπαντωνίου), οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου.
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση αντιδρούσε στην ανακοίνωση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση μιας ακόμη ειδικής επιτροπής και στη συνέχεια διάλογο – συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Τότε, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει σε μια τεχνοκρατική επιτροπή»!
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση στις 15 Ιουνίου του 2006 υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συμμετέχει στην τεχνική επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση».
Ακόμα, στις 27 Ιουλίου του 2006 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και η Βάσω Παπανδρέου σημείωσαν ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα συμμετάσχει στις επιτροπές που ανακοινώθηκαν» και κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση «για... καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το Ασφαλιστικό, καθώς και για μη αξιοποίηση των μελετών που διενεργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ».
Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε την τότε κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πόρισμα επιτροπής που είχε συσταθεί επί υπουργίας του για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών».
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2001 ο τότε υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης είχε προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό. Σκοπός της επιτροπής αυτής ήταν να αξιολογήσει τις εκθέσεις, που έχουν καταρτισθεί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από Βρετανούς ειδικούς και από την ΓΣΕΕ, αλλά και να εξετάσει τις αλλαγές, που έχουν συντελεσθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και εργαζόμενοι δεν είχαν συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις, που συζητούνταν τότε στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.
Με την ευκαιρία αυτή αναφέρουμε ότι στις 6 Ιουλίου του 2009 ο τότε βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια υφυπουργός (στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου) Ντίνος Ρόβλιας σχετικά με τις δύο επιτροπές που είχε συγκροτήσει επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είχε δηλώσει τα εξής: «…Το «στρίβειν δια των Επιτροπών» επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για την αποκάλυψη της αλήθεια στις μεγάλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Τις πολιτικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν Επιτροπές…».
Υπάρχουν, συνεπώς, στοιχεία, υπάρχουν πορίσματα, υπάρχουν προτάσεις για όλα τα θέματα, για όλα τα προβλήματα, όπως έλεγαν ως αντιπολίτευση ο Ευάγγελος Βενιζέλος Βενιζέλος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, η Βάσω Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ γενικώς. Όλες αυτές οι επιτροπές γίνονται, όπως έχει καταδείξει η μακρόχρονη εμπειρία και η αναποτελεσματικότητά τους για… καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Άλλωστε, αυτό κατήγγελλε ως αντιπολίτευση όλα τα παραπάνω στελέχη του ΠΑΣΟΚ!
(* Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο