Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του Σπήλιου Λιβανού στο ρ/φ σταθμό Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σπήλιος Λιβανός, καλή σας ημέρα
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Καλημέρα σε σας και στους ακροατές μας
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ακριβώς είστε Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ήθελα να σας ρωτήσω πως πήρε η Νέα Δημοκρατία αυτή την απόφαση και τι πρακτικά σημαίνει για την αντιπολιτευτική της τακτική
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Νομίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς από την αρχή έχει επιδείξει μια σταθερότητα και μια συνέπεια σ’ αυτά τα οποία προσπαθεί να κάνει και στο δημόσιο λόγο που εκπέμπει. Είδαμε από την αρχή, μια σταθερή στρατηγική προσήλωσης και βοήθειας στην εθνική προσπάθεια τους πρώτους μήνες ανάληψης της κυβέρνησης από τον κ. Παπανδρέου. Είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που ωθούσαν τον κ. Παπανδρέου στο να πάρει μέτρα, την ώρα που έπρεπε να τα πάρει. Είδαμε συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που δεν ακολουθήθηκαν. Είχαμε διαφωνίες στη συνέχεια για το πώς χειρίστηκαν τα κυβερνητικά θέματα οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, όταν έφτασε αυτή η ιστορία των σκληρών μέτρων στη Βουλή, υπήρξε αυτό το ηχηρό όχι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με μια λογική και στρατηγική η οποία βλέπουμε ότι -ενώ στην αρχή είχε ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων και απόψεων απέναντί της- σήμερα, όλο και περισσότερο, αντιλαμβάνονται αρκετοί ότι μάλλον είχε μια τεκμηριωμένη λογική από πίσω της. Όχι μόνο άμεσα αναπτυξιακή, αλλά και μεσομακροπρόσθεσμη. Μια άλλη πολιτική πρόταση που μπορεί να δώσει μια ελπίδα στην ελληνική κοινωνία. Να δώσει μια άλλη διέξοδο στους πολίτες, ότι μπορούμε να πετύχουμε και χώρια από αυτή τη μέγγενη των υφεσιακών μέτρων του ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι εγώ με πολύ καλή διάθεση να τα δεχθώ όλα αυτά, αλλά απεμπλοκή από το μνημόνιο στο σκληρό κόσμο που ζούμε σημαίνει εναλλακτική προέλευση δανεισμού και για αυτή δεν μας έχει πει κάτι ο κ. Σαμαράς ακόμα.
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου χθες, στην προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ως «2η πράξη», ως παρακολούθημα του μνημονίου, προχώρησε στον πολιτικό λόγο της ΝΔ καλώντας τους ακροατές του να επενδύσουν στις δυνάμεις του Ελληνισμού και στην ιπποδύναμη που έχουμε ως χώρα. Εμείς στηρίζουμε ειλικρινά αυτή τη θέση. Αυτή τη φιλοσοφία έχει ως κορωνίδα της σκέψης του ο Αντώνης Σαμαράς. Σ’ αυτή τη λογική πιστεύουμε, όταν τονίζουμε ότι έχουμε τις δυνατότητες να εφαρμόσουμε μια εναλλακτική πολιτική για σταδιακή απομάκρυνση από τα μέτρα του μνημονίου. Πριν μερικούς μήνες πολύ πιο εύκολα, σήμερα ασφαλώς πιο δύσκολα. Ακολουθώντας ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση δανεισμού, που δημιούργησε με τις λάθος κινήσεις του το ΠΑΣΟΚ, και σταδιακά να βγούμε από το στενό κορσέ που μας έχει επιβάλλει η τρόικα και το ΔΝΤ. Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητα να αποφύγουμε τους βίαιους μετασχηματισμούς στην κοινωνία μας. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα συνεπακόλουθα της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης, τα οποία θα είναι τραγικά κατά την ταπεινή μου γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κορσές όμως έχει και 110 δις
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Η εξειδίκευση για το πώς θα βρεθούνε αυτά τα χρήματα, διότι υπάρχουν αρκετές ιδέες, δεν θα ήθελα να προτρέξω με κάποιες τις οποίες γνωρίζω εγώ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μας πείραζε αν το κάνατε πάντως
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: …πριν από την Τρίτη, που θα ανακοινωθεί ένα πλήρες κοστολογημένο και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι μόνο άποψης και στρατηγικής, αλλά πραγματικής εξόδου απ’ αυτή την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή λέτε την Τρίτη θα το ανακοινώσουμε δεν θέλω να επιμείνω άλλο σ’ αυτό
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Θα δώσω μια διάσταση. Πέραν της λογικής αξιοποίησης της περιουσίας κ.λ.π. την οποία κάποιοι την καταλαβαίνουν και κάποιοι θέλουν να θεωρούν ότι δεν έχει από πίσω της υποδομή, υπάρχει η λογική της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας μας, όχι απλά ως προϊόν πώλησης ή ενοικίασης, αλλά και ως άξια διαχείρισης έτσι ώστε να μπορείς να δανειστείς ευθέως από τα πιστωτικά ιδρύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα δούμε μετά την Τρίτη αναλυτικά, να τα έχουμε μπροστά μας για να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο, κάνετε ένα πολιτικό σχεδιασμό ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι, τώρα μετά το Συνέδριό σας τι θέλετε να κάνετε από εδώ και πέρα
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Σαφώς ο πολιτικός χρόνος μ’ αυτή την κρίση την οποία βιώνουμε είναι συμπυκνωμένος, άρα οι κινήσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ένα άπλωμα μέσα στο χρόνο- και γνωρίζουμε ότι αυτό χρειάζεται μετά από μια οδυνηρή ήττα σαν αυτή που υποστήκαμε στις 4 Οκτωβρίου, θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα. Αυτό το οποίο έγινε μέχρι σήμερα, ήταν μια οργανωτική αναδιάταξη και επούλωμα κάποιων πληγών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Συνέδριο όμως είδαμε και μια πολιτική κίνηση, είδαμε τον εναγκαλισμό του κ. Καραμανλή που σημαίνει αποδοχή των πεπραγμένων της κυβέρνησης
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Πρώτον η κυβέρνηση αυτή έχει θετικό πρόσημο, εμείς στον Πολιτικό Σχεδιασμό βγάλαμε ένα φυλλάδιο απολογισμού της 5ετίας Καραμανλή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πιστεύετε αυτό ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, η πενταετία Καραμανλή συνολικά έχει θετικό πρόσημο, γιατί αυτή είναι η κεντρική ερώτηση που θα σας έκανα έχει θετικό πρόσημο;
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Έχει πολλά θετικά τα οποία εμείς πρέπει να τα υποστηρίξουμε, οφείλουμε να τα υποστηρίξουμε διότι δεν πρέπει να χάνονται μέσα στον κυκεώνα της σημερινής πραγματικότητας. Βεβαίως υπήρξαν και πολλά λάθη, υπήρξαν ατολμίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά ο κ. Καραμανλής ήταν ένας καλός Πρωθυπουργός
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερος Πρωθυπουργός. Είχε όλες τις δυνατότητες να κάνει ένα θετικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, να αλλάξει το κράτος που είναι ο βαρύς ασθενής στην πατρίδα μας, πράγμα το οποίο εν μέρει προσπάθησε να κάνει, τελικώς όμως δεν τα κατάφερε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είμαι βέβαιος ότι κοινή αντίληψη των ανθρώπων είναι ότι υπάρχει θετικό πρόσημο στη διακυβέρνηση Καραμανλή
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Είναι η τρίτη φορά που αναφέρεστε σ’ αυτό. Εγώ σας λέω ότι υπάρχουν θετικά, πολλά τα οποία εμείς οφείλουμε να τα προβάλλουμε, ώστε ο ελληνικός λαός να μην τα ξεχνάει. Βεβαίως σήμερα, όταν υπάρχει αυτή η μεγάλη κρίση που αγγίζει το κάθε ελληνικό πορτοφόλι, την κάθε ελληνική οικογένεια, το αν έγιναν για παράδειγμα σωστές επιλογές στις αλλαγές μαθηματικού τύπου και στα έργα υποδομών στην πατρίδα μας, κανείς δεν τα κοιτάει. Η ουσία είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο. Εμείς κάναμε την αυτοκριτική μας. Κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το χθες και τα πρόσωπα που έφτασαν τη ΝΔ εκεί που την έφτασαν. Από δω και μπρος έχουμε αρκετές ιδεολογικές διαφορές τις οποίες θα πρέπει να αναδείξουμε σε σχέση με τους υποστηρικτές του μνημονίου και τους συνοδοιπόρους τους. Έχουμε ουσιαστικές πολιτικές διαφορές με τη ΝΔ του χθες. Έχουμε ένα ιδεολογικό προσανατολισμό πολύ πιο συγκεκριμένο, που ξαναφέρνει την πολιτική σε πρώτο πλάνο, το ένα είναι η εμπέδωση από τη κοινή γνώμη ότι η λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού μπορεί να δώσει μια άλλη ιδεολογική κατεύθυνση από τη νέα μορφή αποικιακής στρατηγικής που ακολουθείται ή μάλλον επιβάλλεται στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει μέσα απ’ αυτό να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, αναδεικνύοντας νέα πρόσωπα και βάζοντας στη πάντα αυτούς που κυβερνήσανε επί χρόνια. Πείθοντας το σύνολο της κοινωνίας ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς, που έχουν την Πολιτική ως στόχο τους και όχι τη διαχείριση. Για να μπορέσουμε να δώσουμε σήμερα διέξοδο και ελπίδα στον κόσμο που δεν πιστεύει πια σε τίποτα και σε κανέναν. Διότι, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία πριν από μερικούς μήνες, κανείς δεν φανταζόταν ότι -τόσο γρήγορα και τόσο πιεστικά- θα φτάσουμε εδώ. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη και πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι η νέα Νέα Δημοκρατία αναγεννήθηκε και μπορεί να προβάλλει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση αισιοδοξία ελπίδας και ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Λιβανέ, καλή σας ημέρα
Σ.ΛΙΒΑΝΟΣ: Εγώ ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο