Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δημήτρης Στεργίου: Η Παλαιομάνινα δεν είναι στην Αιτωλοακαρνανία!


Οργισμένη παρέμβαση του δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου για την προκλητική παράλειψη της νομαρχίας να προτείνει την ανάδειξη και των μνημείων του χωριού του. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, γνωστός δημοσιογράφος, Δημήτρης Στεργίου, με αφορμή τις προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για ανάδειξη μνημειακών περιοχών που είναι εγγύς του Δυτικού άξονα, έκανε την ακόλουθη οργισμένη παρέμβαση:
«Ματαίως προσπάθησα να εντοπίσω στις προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας την Παλαιομάνινα μεταξύ των μνημειακών περιοχών που χρήζουν ανάδειξης, διάσωσης και αξιοποίησης και που είναι εγγύς του Δυτικού άξονα. Πρόκειται για μια προκλητική παράλειψη για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, η Παλαιομάνινα είναι μια απέραντη αρχαία πόλη, με εκπληκτικά κυκλώπεια τείχη, με ακρόπολη, με την επιβλητική «Αυλόπορτα», η οποία βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Αχελώου και απέχει μόλις δύο – τρία χιλιόμετρα από τον Κόμβο της Ρίγανης (άλλο παράδοξο: ονομάστηκε έτσι ο Κόμβος αυτός, ενώ ανήκει στη διοικητική περιφέρεια της Παλαιομάνινας, της οποίας κάτοικοι πήραν και τις σχετικές αποζημιώσεις!), με πύργους, πύλες και πυλίδες.
Δεύτερον, ήδη από το Δεκέμβριο του 2006 είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (προϊστάμενος είναι ο γνωστός διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης) με την οικονομική στήριξη της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Κι όμως, δεν υπάρχει καμία πρόταση για συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών, για αναστηλώσεις και αξιοποίηση πάμπολλων αρχαίων μνημείων του χωριού!
Τρίτον, υπάρχει ο αρχαίος εκπληκτικός παραποτάμιος δρόμος (στη δεξιά όχθη του Αχελώου), ο οποίος συνδέει την Πεντάλοφο με τα αρχαία τείχη της Παλαιομάνινας και την «Αυλόπορτα» και τα τελευταία χρόνια με άσφαλτο την «Αυλόπορτα» με το νέο Κόμβο!
Τέταρτον, κατά μήκος του αρχαίου αυτού δρόμου (αυτόν χρησιμοποιούσαν όλοι οι ξένοι περιηγητές που επισκέφθηκαν τη Στράτο και την Παλαιομάνινα!) υπάρχουν (κατά σειρά) η παλιά εκκλησία της Αγίας Φανερωμένης Πενταλόφου, ο εκπληκτικός, αλλά εγκαταλειμμένος, Μυκηναϊκός Τάφος στη θέση Μίλα, η «τούμπα» του Αγίου Γεωργίου Παλαιομάνινας (παλιό νεκροταφείο), η οποία ίσως κρύβει τα μυστικά ενός προϊστορικού μνημείου, τα αρχαία τείχη της Παλαιομάνινας μαζί με την επιβλητική «Αυλόπορτα» (ο περιηγητής Ληκ την είχε χαρακτηρίσει ως το «επιβλητικότερο μνημείο της αρχαιότητας»).
Πέμπτον, το παράδοξο της απίστευτης αυτής παράλειψης είναι ότι ο γνωστός για την αγάπη του και το ενδιαφέρον για την περιοχή συντοπίτης μας γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Πάνος Κοντός έχει κάνει (με τη συνεργασία του γράφοντος) προ πολλού την πρόταση αρμοδίως και έχει καταρτιστεί η σχετική μελέτη για την ανάδειξη του δρόμου αυτού, ακριβώς στο πλαίσιο των περιγραφόμενων στόχων - προτάσεων στην ανακοίνωση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Και, ύστερα απ’ όλα αυτά, γεννάται το ερώτημα: τι τους έφταιξε, τι τους έχει φταίξει η Παλαιομάνινα, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, και αντιμετωπίζεται ως να μην είναι στο χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας; Διότι, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πώς ό,τι έγινε τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια στην Παλαιομάνινα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, σε μερικούς χορηγούς της και βουλευτές και τώρα τελευταία στο δήμο Αστακού. Το ερώτημα αυτό πλανάται συνεχώς. Ας απαντήσει, επιτέλους, κάποιος αρμόδιος».
stergiou.dimitris@gmail.com
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/
Υ.Γ: από ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Στις προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για ανάδειξη μνημειακών περιοχών που είναι εγγύς του Δυτικού άξονα υπάρχει άλλη μια σημαντική παράλειψη και αυτή είναι το σπάνιο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Είναι ένα από τα πιο σπουδαία δάση που σώζονται μέχρι σήμερα και φημίζονται για τη σπανιότητά του και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του. Πιστεύουμε ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στις Περιβαλλοντικές αξίες που πρέπει να αναδειχθούν σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο