Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ραντεβού με τον νέο Καποδίστρια


Ραντεβού με τον νέο Καποδίστρια
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Έτοιμοι να προχωρήσουν στη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο και την καινούρια διοικητική δομή της χώρας δηλώνουν στην κυβέρνηση. Αυτό που απομένει είναι το «πράσινο φως» από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, αφού και οι δύο κινήσεις συνιστούν μεγάλες αλλαγές και για το χρόνο της προώθησής τους πρέπει να ζυγιστούν και τα υπέρ και τα κατά.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο νέος διοικητικός χάρτης θα δοθεί προς διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου, αφού ο χρόνος πιέζει και σε 11 μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές.
Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ.
Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος.
Από την άλλη μετρούν τις έντονες αντιρρήσεις στις τοπικές κοινωνίες αφού όπως έδειξε ο «Καποδίστριας 1» οι κινητοποιήσεις κράτησαν χρόνια και οι μαύρες σημαίες κυμάτιζαν για πολύ καιρό μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του σχεδίου. Μπορεί αυτές οι αντιρρήσεις να κάνουν την κυβέρνηση να παραπέμψει τις αλλαγές στις ελληνικές καλένδες, όπως είχε κάνει και η Ν.Δ.; Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι πρόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να προχωρήσουν. Σίγουρα όμως το κόστος θα μετρήσει.
Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο