Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

“ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Σήμερα το κρίσιμο συνέδριο της ΤΕΔΚ για το σχέδιο «Καλλικράτης», καταρχήν θετικός ο Απόστολος Κοιμήσης, μέχρι τον Μάρτιο θα υπάρχει πρόταση και για τα όρια των δήμων.
Τι καταγράφουν οι μέχρι σήμερα τάσεις στον νομό.
Του Πάνου Τσακανίκα
Ως το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται το ετήσιο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων του νομού Αιτωλ/νίας (ΤΕΔΚ) που πραγματοποιείται σήμερα, σε ξενώνα του Βλοχού του δήμου Θεστιέων.
Οι ανακοινώσεις και η δημόσια διαβούλευση, στην οποία έχει τεθεί η πλέον η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για το σχέδιο «Καλλικράτης», θα κυριαρχήσουν στις εργασίες του συνεδρίου, όπου και βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας αρχικός και γόνιμος διάλογος και προβληματισμός, όχι για την μορφή και τα όρια των νέων δήμων, αλλά για το πώς το μεγάλο αυτό εγχείρημα για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα είναι επιτυχημένο. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλ/νίας Απόστολος Κοιμήσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της φιλοσοφίας του αρχικού κειμένου, με την παρατήρηση βέβαια πως απαιτείται εξαντλητική κουβέντα: «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν υπηρεσίες ποιότητας και σε πρώτο χρόνο, ώστε να λειτουργήσει το κράτος με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Δηλ. απλά να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και κυρίως να «σπάσουν» τα δίκτυα των πελατειακών σχέσεων που ξεκινούν από τα κατώτατα επίπεδα εξουσίας και φτάνουν μέχρι την κορυφή. Η αποκέντρωση της εξουσίας σε αυτό το πράγμα στοχεύει και να μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με μελέτες, ένα 7% του ΑΕΠ ξοδεύεται στη γραφειοκρατία, άρα μέσα από την μεταρρύθμιση, θα υπάρξει και μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων, σε μια κρίσιμη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα. Αυτό βέβαια απαιτεί και μια περίοδο εξελικτική. Τα βασικά σημεία του σχεδίου, μας βρίσκουν σύμφωνους γιατί: Η αλλαγή αυτή αφορά συνολικά στο κράτος και όχι μόνον στη δομή των Περιφερειών ή των δήμων, αλλά δημιουργεί ένα στην ουσία επιτελικό κράτος. Δηλ. αρχίζει μια καταγραφή αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Καθιερώνεται επίσης πόρος από τον ΦΠΑ που είναι πολυετές αίτημα της αυτοδιοίκησης και σταδιακά έτσι, συνδέεται η τοπική εξουσία με την τοπική οικονομία και με μηχανισμούς θα εξισορροπούνται οι οικονομικές ανισότητες που σήμερα υφίστανται. Είναι σημαντικό επίσης πως αυτή η μεταβολή δεν αφορά επίσης μόνον την Ελληνική Περιφέρεια αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα.»
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, η ΤΕΔΚ αναμένεται να οργανώσει πολλές συσκέψεις και ενημερωτικές ημερίδες, μιας και σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση, τον Μάρτιο θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση, για το σχέδιο στο σύνολό του.
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μοιραία, η συζήτηση και είναι φυσιολογικό αυτό, επικεντρώνεται στο θέμα της συνένωσης, δηλ. στο ποιος δήμος θα συνενωθεί και με ποιόν και δυστυχώς ήδη καταγράφονται κινήσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με το πρότυπο του «ισχυρού δήμου» που το σχέδιο επιβάλλει. Εδώ, να θυμίσουμε πως η ΤΕΔΚ Αιτωλ/νίας έχει ήδη απορρίψει την μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της ΚΕΔΚΕ για τη δημιουργία οκτώ δήμων στο νομό. Το πιθανό σενάριο για την Αιτωλ/νία είναι οι δήμοι να φτάσουν τους δέκα ή και τους δώδεκα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες περίεργων «προσεγγίσεων» με στόχο την «αποδυνάμωση» του Αγρινίου από αυτοδιοικητικούς που δυστυχώς πιστεύουν πως ένα μεγάλο πληθυσμιακά και γεωγραφικά Αγρίνιο θα αποτελέσει «απειλή». Απειλή όμως για ποιους και γιατί; Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι το Αγρίνιο να μην εκτοξευτεί πληθυσμιακά, μιας και το λογικό είναι με τις συνενώσεις που η λογική επιβάλλει να γίνουν να αγγίξει τις 100 χιλιάδες κατοίκους. Έτσι, πληροφορίες θέλουν να καταβάλλονται προσπάθειες το Αγρίνιο να καθηλωθεί και άλλοι νέοι δήμοι έτσι να το «πλησιάσουν πληθυσμιακά». Μια τέτοια λογική όμως θα ήταν τουλάχιστον καταστροφική για του μισούς σχεδόν κατοίκους του νομού, που αντιλαμβάνονται πως είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής, η δημιουργία ενός ισχυρού δήμου Αγρινίου, που θα «ακουμπά» και θα βρει διέξοδο στις λίμνες και τον Αχελώο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η αναπτυξιακή προοπτική επιβάλλει την συνένωση του Αγρινίου με τους δήμους Αγγελοκάστρου, Νεάπολης, Στράτου, Θεστιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων.
Ως προς τις προθέσεις που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, παραθέτουμε:
. Την σαφή θέση που εξέφρασε προχθές ο Παύλος Μοσχολιός ότι το Αγρίνιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην μεγάλη πρόκληση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο στο Αγρίνιο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως συναινούν με το παραπάνω διοικητικό σχήμα και η επιχειρηματολογία που καλούνται να καταθέσουν είναι σίγουρα συντριπτική.
. Στους δήμους Θεστιέων, Παναιτωλικού και Παραβόλας, είναι γνωστό πως υπάρχει προσπάθεια συνένωσης, που όμως ναυάγησε μιας και ο δήμος Παραβόλας θέλει την έδρα. Ο κ. Καπέρδας έχει πει πως αν δεν γίνει αυτό, τότε ο δήμος πρέπει να συνενωθεί με το Αγρίνιο, κάτι που ως τάση είναι ήδη ισχυρό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στον δήμο Θεστιέων, είναι δεδομένο πως ο κ. Τραπεζιώτης δεν θέλει Αγρίνιο, αφού μετά το ναυάγιο με τον δήμο Τριχωνίδας, καταβάλει προσπάθειες για την συνένωση του δήμου του με την Παραβολα, τον δήμο Παναιτωλικού και τον δήμο Παρακαμπυλίων, που όμως δεν έχουν αποτέλεσμα έως τώρα. Μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θέλει έναν τέτοιο δήμο και υπάρχει σαφής τάση στην κοινωνία, ειδικά στο Παναιτώλιο και την «κολλητή» με το Αγρίνιο Αβώρανη να συνενωθούν με το Αγρίνιο.
Ο δήμαρχος Παναιτωλικού κ. Γιαννοκώστας, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μισοί περίπου δημότες του δήμου του ζουν και ακόμη περισσότεροι εξυπηρετούνται από το Αγρίνιο, έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας Τραπεζιώτη, ενώ ο κ. Παπαθανασίου από τον δήμο Παρακαμπυλίων, είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της συνένωσης με το Αγρίνιο.
Υπέρ της συνένωσης με το Αγρίνιο, είναι και ο κ. Ρουσογιάννης από το Αγγελόκαστρο, όπως και ο κ. Μουρτζιάπης, δήμαρχος Στράτου, που δηλώνει : «Το καλύτερο θα ήταν να μείνουμε ως έχουμε με την προσθήκη κάποιων γειτονικών χωριών. Εάν δεν γίνει αυτό, η τοπική κοινωνία δεν θέλει συνένωση με την Αμφιλοχία, οπότε θα πρέπει να ενωθούμε με το Αγρίνιο». Ανάμεσα από Αγρίνιο και Στράτο, στον δήμο Νεάπολης, έχει εκφραστεί η θέση παραμονής του δήμου στα σημερινά του όρια, κάτι όμως που θεωρείται απίθανο.
Στο Θέρμο, όπως και στον δήμο Ινάχου, που είναι πολύ μεγάλοι και ορεινοί δήμοι, «παίζει» το σενάριο παραμονής στα σημερινά όρια. Υπάρχει όμως και η θέση πως το Θέρμο πρέπει να συνενωθεί με τους δήμους Μακρυνείας και Αρακύνθου.
Στους δήμους της Μακρυνείας είναι πανθομολογούμενη η θέληση της συνένωσης και δημιουργίας ενός και ενιαίου δήμου, ίσως μαζί και με το Αγγελόκαστρο. Στον Βάλτο και τον δήμο Ινάχου, είναι ισχυρή η τάση παραμονής ως έχει, του έτσι κι αλλιώς τεράστιου δήμου, με συγκεκριμένες όμως πλέον πολιτικές στήριξης, λόγω της ιδιαιτερότητας του. Υπάρχει όμως και η πρόταση της συνένωσης με την Αμφιλοχία.
Εκεί, υπάρχει και το «αγκάθι» της ένωσης με το Μενίδι, αφού η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του Μενιδίου, έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της συνένωσης με την Άρτα.
Στο Ξηρόμερο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνένωση των δήμων Ανακτορίου και Παλαίρου, σκέψεις υπάρχουν για τη δημιουργία ενός δήμου για το κεντρικό Ξηρόμερο (μαζί με τις Φυτείες που δεν συμφωνούν με την πρόταση του ΙΤΑ για την συνένωση με την Αμφιλοχία) και ενός ακόμη για τους παραλιακούς δήμους. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται η συνένωση Αστακού, Μεδεώνος, Φυτειών και Αλυζίας. Εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν και προτάσεις «απόσπασης» χωριών σε άλλους δήμους.
Στο Μεσολόγγι, τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο απλά: Υπάρχει δεδομένη πρόθεση συνένωσης της πρωτεύουσας με το Αιτωλικό, τις Οινιάδες και τον δήμο Χάλκειας, και δεν αποκλείεται αυτή να είναι και η τελική μορφή του συγκεκριμένου Δήμου, μιας και η πρόταση του ΙΤΑ για προσθήκη του Αγγελοκάστρου και του δ. Αρακύνθου κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη.
Στη Ναυπακτία τέλος, υπάρχουν δυο σενάρια: Της δημιουργίας ενός δήμου για όλη τη Ναυπακτία, και της δημιουργίας δυο δήμων, ενός με τη συνένωση Ναυπάκτου, Πυλλήνης και Αντιρρίου και ενός για τους ορεινούς δήμους, που χρήζουν και ειδικής αντιμετώπισης.
Στο παραπάνω δύσκολο σταυρόλεξο, ανάμεσα στην εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών, στην ανάγκη ουσιαστικής τοπικής και ισόρροπης ανάπτυξης, στα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες, στους δεδομένους τοπικισμούς αλλά και τις πολιτικές μικροφιλοδοξίες, όλοι καλούνται να δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση. Και με συγκρούσεις εάν χρειαστεί. Ας είναι το σημερινό συνέδριο της ΤΕΔΚ, ένα πρώτο βήμα...
Πηγή: http://www.panaitoliki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο