Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Φράγμα Αχυρών: Το 2013 θα ολοκληρωθεί ο αναδασμός και βλέπουμε…




    «Στοιχειωμένο» εδώ και χρόνια παραμένει το έργο του φράγματος των Αχυρών, ένα έργο ζωτικής σημασίας για το Κεντρικό Ξηρόμερο, στους δήμους Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και 16 χρόνια, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα πολλά δις. , αλλά παρ' όλα αυτά η ολοκλήρωσή του καθυστερεί χαρακτηριστικά...


      ..ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη η δημοπράτηση της Β’ Φάσης που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικού δικτύου 18.600 στρεμμάτων.
     Για το λόγο αυτό μόνο ως άλλος ένας εμπαιγμός και καθαρή κοροϊδία σε βάρος των αγροτών του Ξηρομέρου να χαρακτηριστεί η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη (Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει κατά την επίσκεψη του τον Ιούλιο του 2010 στην περιοχή, ότι οι εργασίες τόσο για το Φράγμα των Αχυρών όσο και για την Α’ Φάση του αρδευτικού δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011), κατά την συζήτηση στη βουλή μετά από ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη, είπε: «Ν.Δ. και Δήμος φταίνε για την καθυστέρηση στο φράγμα Αχυρών και ότι η ολοκλήρωση του αναδασμού εκτιμάται να γίνει στις αρχές του 2013 και αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί η Β’ Φάση του έργου».
        Ανήσυχοι είναι όλοι οι κάτοικοι από το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης και ότι το έργο παρά τις υποσχέσεις, εξακολουθεί να καρκινοβατεί σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, αφού σταμάτησε η καλλιέργεια του καπνού και επισημαίνουν ότι πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα για να μην μετατραπεί σε «Σαχάρα» το Ξηρόμερο για να συνεχίσουν τη δουλειά τους και η περιοχή, καθαρά αγροτική και φθίνουσα, να πάρει ανάσα.

      Ας δούμε τι είπε στη Βουλή, πριν λίγες μέρες στις 7 Οκτωβρίου 2011, για το Φράγμα Αχυρών, ο Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη:

Γιάννης Μαγκριώτης: Ν.Δ. και Δήμος φταίνε για την καθυστέρηση στο φράγμα Αχυρών
   
     «Πριν ένα χρόνο περίπου, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το φράγμα Αχυρών και την ευρύτερη περιοχή, μαζί με το συνάδελφο και με υπηρεσιακούς παράγοντες και να τονίσω την αναγκαιότητα της γρήγορης ολοκλήρωσης του.
Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των εργασιών οφείλεται σε δυο λόγους.
        Πρώτον, το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν είναι ενταγμένο σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Το ΠΔΕ πάντα ήταν περιορισμένο για αυτό ήταν και είναι βραδεία η χρηματοδότηση. Για αυτό οι εξελίξεις των εργασιών είναι αργές. Πιστεύω όμως, ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το βασικό έργο του φράγματος, τα συνοδά έργα και το αρδευτικό δίκτυο στο Άνω Ξηρόμερο, το οποίο είναι ενταγμένο σε αυτή την εργολαβία.
     Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χρηματοδοτήσει τα έργα αναδασμού των περιοχών όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το εκτεταμένο αρδευτικό δίκτυο, στη νότια περιοχή του Ξηρόμερου, έκτασης 18.600στρμ. Έργο, που με την ολοκλήρωσή του, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της υδροδότησης της περιοχής, η οποία έχει δύσκολο ανάγλυφο και μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα καλλιέργειας ορισμένων γεωργικών προϊόντων, που μπορούν να αποκτήσουν ποιότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα στην περιοχή.
      Λόγω αυτής της αδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρήσαμε στην έγκριση της πίστωσης και στη διάθεση από το Υπουργείο 950 χιλ. ευρώ περίπου, για την εκπόνηση όλων των τοπογραφικών εργασιών που χρειάζονται για την πραγματοποίηση του αναδασμού.
        Είμαστε στη φάση αξιολόγησης των προσφορών και πολύ γρήγορα θα υπάρξει η τελική επιλογή. Αν όλα πάνε καλά, οι υπηρεσίες του Υπουργείου εκτιμούν ότι  μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 για γίνει στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου».

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

    «Ανέφερα τους δυο λόγους που προκαλούν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προχώρησε τον αναδασμό.
       Παρόλα αυτά, από τον κεντρικό προϋπολογισμό χρηματοδοτήσαμε και τις τοπογραφικές μελέτες με 950χιλ. ευρώ, χωρίς να είναι δική μας ευθύνη η μη τήρηση της δέσμευσης της Τοπική Αυτοδιοίκησης, λόγω οικονομικής αδυναμίας της.
    Όσον αφορά στις εργασίες, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το 75% του φράγματος και το 65% του αρδευτικού δικτυού της υψηλής ζώνης και τα συνοδά έργα. Μέσα στο 2012 θα ολοκληρωθεί το βασικό έργο. Για το δεύτερο έργο, μίλησα για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της ΤΑ, αξιολογούνται οι μελέτες με βάση τους νόμους.
           Τώρα, όσον αφορά στη χρηματοδότηση να σας ενημερώσω ότι από το ΠΔΕ του 2011, συνολικού ύψους περίπου 200εκ. ευρώ που αφορά όλη τη χώρα και όλα τα έργα, διαθέσαμε περίπου 6εκ. ευρώ για το φράγμα Αχυρών. Η χρηματοδότηση δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε αλλά αν το δείτε σχετικά με τα 200εκ. για όλη την Ελλάδα και για όλα τα έργα, θα καταλάβετε ότι είχαμε προτεραιότητα το φράγμα Αχυρών.
         Επίσης, συζητάμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», του αρδευτικού δικτύου του κάτω Ξηρόμερου. Για την ολοκλήρωση του έργου που είναι σε εξέλιξη απαιτούνται 14εκ. ευρώ και για την ολοκλήρωση όλων των έργων απαιτούνται συνολικά περίπου 41εκ. ευρώ. Το έργο είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιφερειακής και Αγροτικής Ανάπτυξης για να ολοκληρωθεί».

Σημείωση:    Περιμέναμε μία απάντηση από τον Υφυπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, με ταυτόχρονη δέσμευσή του για την άμεση ολοκλήρωση του φράγματος Αχυρών.
        Δυστυχώς ο Υφυπουργός, προφανώς μη έχοντας τίποτα να πει, ρίχνει την ευθύνη για τη διακοπή των εργασιών στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ και στο Δήμο Μεδεώνος γιατί δεν προχώρησε τον αναδασμό
      Απαντάμε λοιπόν ότι το κόμμα του βρίσκεται στην Κυβέρνηση ήδη δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει πολλές ερωτήσεις από το βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και από τον π. Νομάρχη Θύμιο Σώκο, ο οποίος με επιστολή του στις 23-11-2010 τόνιζε: 
  «Με δεδομένη την αδυναμία συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου από εθνικούς πόρους, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και της κωλυσιεργίας στο θέμα του αναδασμού και προκειμένου να αποφευχθεί η εκ νέου διακοπή των εργασιών αλλά και η πιθανή καταστροφή ήδη εκτελεσμένων τμημάτων του έργου, προτείνουμε την άμεση ένταξη του στο ΕΣΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών και η ολοκλήρωση του έργου μέχρι την επόμενη άνοιξη».
          Επίσης ο ίδιος ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010, που επισκέφτηκε το φράγμα Αχυρών έδωσε επισήμως ημερομηνία απόδοσης του έργου, λέγοντας: 
         «Ξεπεράστηκαν μια σειρά τεχνικά προβλήματα και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011. Μένει η δημοπράτηση της Β΄ φάσης του αρδευτικού δικτύου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011 αφού ολοκληρωθεί ο αναδασμός στην περιοχή».
   Όχι μόνον δεν τήρησε την προθεσμία, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του Μακρυπίδη και του Σώκου για συνέχιση των έργων και την άμεση ένταξη του στο ΕΣΠΑ αλλά, αφού οι εργασίες τελμάτωσαν, ανακάλυψε ότι ευθύνεται Νέα Δημοκρατία την οποία ο λαός έστειλε σπίτι της, και άκουσον-άκουσον ο μαραζωμένος Δήμος Μεδεώνος! Η απραξία και η αναξιοπιστία του Υπουργείου είναι πρωτοφανείς, με αποτέλεσμα τα έργα στο Φράγμα Αχυρών να βρίσκονται σε βαθύ τέλμα.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

    Αλήθεια, τι υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010, που επισκέφτηκε το φράγμα Αχυρών; Ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011. Είναι σαφής ο εμπαιγμός του Υπουργείου προς τους κατοίκους του κεντρικού Ξηρομέρου…
         Εμείς σήμερα, αναδημοσιεύουμε την επίσκεψη του Γιάννη Μαγκριώτη στα Αχυρά και να διαβάσετε τι μας υποσχέθηκε:

Επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ.Γιάννη Μαγκριώτη, αρμόδιου για τα Δημόσια Έργα, πραγματοποιήθηκε στο Φράγμα Αχυρών

       Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία κατασκευής του Φράγματος, τόσο της σήραγγας όσο και του αρδευτικού δικτύου και δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση έως το καλοκαίρι του 2011 του πρώτου μέρους του δικτύου που καλύπτει 8.000 στρ.
          Επίσης δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα και η δημοπράτηση των έργων άρδευσης της Β΄ Φάσης για τα υπόλοιπα 18.000 στραφού προχωρήσει η διαδικασία του αναδασμού. 
Μετά το πέρα της επίσκεψης ο Υφυπουργός έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Παρόλη τη δημοσιονομική στενότητα και την οικονομική κρίση εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τους πόρους για τη συνέχιση του έργου, επειδή το φράγμα και το αρδευτικό δίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Μιας περιοχής που έχει πάρα πολύ υψηλή ανεργία και έλλειψη άλλων αναπτυξιακών υποδομών. Ξεπεράστηκαν μια σειρά τεχνικά προβλήματα και όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2011. Μένει η δημοπράτηση της Β΄ φάσης του αρδευτικού δικτύου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011 αφού ολοκληρωθεί ο αναδασμός στην περιοχή».

Σημείωση:  Μπορεί ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης να παριστάνει ότι ξεχνά εύκολα, δεν ξεχνάμε όμως οι κάτοικοι του π. Δήμου Μεδεώνος. Γι’ αυτό και του καταλογίζουμμε βαρύτατες ευθύνες, για τη καθυστέρηση των εργών. Τέρμα τα ψέματα και οι ψεύτικες υποσχέσεις.
       Δυστυχώς δεν μπορούμε να το φανταστούμε ότι σε μια από τις χειρότερες εποχές στην αγροτική οικονομία του τόπου μας, ένα αίτημα και όνειρο όλων των Ξηρομεριτών, πολλών δεκαετιών όπως είναι το φράγμα Αχυρών, μετά από τόσες προσπάθειες και που έφτασε  λίγο  πριν το τελικό του στάδιο, ότι θα εγκαταλειφτεί δημιουργώντας φτώχεια και μαρασμό σε ολόκληρη την περιοχή μας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΥΡΩΝ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΓΙΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο