Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Κ.Ο. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΚΕ: Μέτρα τώρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

 

     Έχουν περάσει πάνω από 25 μέρες από το πρώτο κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων, ιστορικά στη χώρα μας και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου από τον κρατικό μηχανισμό παραμένουν ελλιπή και για αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους, που φοβούνται ότι η πανώλη μπορεί να είναι η χαριστική βολή για τους ίδιους και για την ύπαιθρο συνολικά. Αν και στην Ευρυτανία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κρούσμα, οι κτηνοτρόφοι αλλά και όλη η τοπική κοινωνία είναι ανάστατοι.

Παρότι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε από τις 11 Ιούλη στην περιοχή της Καλαμπάκας ακόμα δεν έχει  ανακοινωθεί επίσημα  η προέλευση των μολυσμένων ζώων, δηλαδή πως εισήλθε η πανώλη στη χώρα μας, ενώ η διασπορά συνεχιζόταν με διακίνηση μολυσμένων ζώων και μετά την ανεύρεση του πρώτου κρούσματος.
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης για ακόμη μια φορά βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στου ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους, αλλά και όλες τις επιβαρύνσεις που έχουν να κάνουν με ζωοτροφές, κλείσιμο σφαγείων για τα αιγοπρόβατα κτλ Έτσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δια στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαξιώνονται μέρα με τη μέρα αποψιλωμένες από ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό αλλά και από υποδομές.
Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μία πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Η πανώλη έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι κτηνοτρόφοι και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κτηνοτρόφοι έγιναν «μπαλάκι» στα χέρια των γαλακτοβιομηχανιών. Ο λύκος ως γνωστό στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και απαιτώντας:

Με ευθύνη της κυβέρνησης να εντοπιστεί η διασπορά της νόσου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτή να σταματήσει η εξάπλωσή της. Επαρκής ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρεία στις περιοχές που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.

Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους. Αναπλήρωση των απωλειών από την απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων.

Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
Η διάλυση της μικρής και μεσαίας κτηνοτροφίας θα αποτελέσει πλήγμα στη διατροφική αυτάρκεια του λαού και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ερήμωση της υπαίθρου και κατ΄επέκταση στην επέλαση των κάθε λογής μονοπωλίων (ενέργειας, τροφίμων κτλ) που θα έρθουν να θησαυρίσουν πάνω στα ερείπια.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους και όλο το λαό να μπουν εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ θα σταθούν και σε αυτόν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο