Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Ανδρέας Φίλιας για πανώλη: Αυτές οι ενέργειες έγιναν στη Δυτική Ελλάδα από την εμφάνιση της νόσου.


        Την αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια προκάλεσε η ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας του Σπύρου Σκιαδαρέση που ζητούσε μέτρα για την εκρίζωση της πανώλης και αποζημίωση κτηνοτρόφων.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή εμφάνισης κρούσματος στη Θεσσαλία κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει: «Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τρεις μονάδες στα όρια της Περιφερειάς μας που έχουν νοσούντα ζώα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης. Έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων όπως η θανάτωση των ζώων των συγκεκριμένων μονάδες και οι περιορισμοί και τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς σε πρώτη φάση και την εξάλειψη της νόσου στη συνέχεια».

«Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ισχυρισμοί και οδηγίες του τύπου κάντε ότι στη Θεσσαλία, δημιουργήστε ζώνες επιτήρησης , διεκδικήστε αποζημιώσεις και αλλά σχετικά κάθε άλλο παρά επίκαιρα είναι ακριβώς επειδή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη εδώ και ημέρες, άλλα στη βάση της πρόληψης και αλλά στη βάση της εκτέλεσης του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της νόσου. Δυστυχώς ο συντάκτης του δελτίου τύπου φαίνεται να αγνοεί ή κάνει πως τα αγνοεί», αναφέρει ο κ. Φίλιας.

Και προσθέσει πως «θα μπορούσε βέβαια ο εξαίρετος συνάδελφος και επικεφαλής παράταξης εδώ και μέρες να είχε την πληροφόρηση με ένα απλό τηλέφωνο όπως έκαναν προς τιμήν τους συνάδελφοι επίσης από την αντιπολίτευση όπως πχ. ο Κ. Καρπέτας».

Όσα αναφέρει σε ανάρτησή του:

Δε συνηθίζω να μπαίνω σε διάλογο μέσω των κοινωνικών δικτύων και ιδίως σε θέματα πολύ σοβαρά όπως αυτό της αντιμετώπισης της πανώλης, της νόσου των μικρών μηρυκαστικών που τις τελευταίες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια μας.

Είμαι όμως υποχρεωμένος μετά τα αναφερόμενα σε δελτίο τύπου του επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι Μπορούμε κ. Skiadaresis Spiros να σημειώσω τα εξής:

– [ ] Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της νόσου στη Θεσσαλία προληπτικά και χωρίς να υπάρχει ούτε υπόνοια μετάδοσης της νόσου σε μονάδες της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece μας, ακριβώς για βρεθούμε μπροστά απο τις εξελίξεις οποίες και αν αυτές ήταν, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των κτηνιάτρων της ΠΔΕ και στις πρώτες δυο μέρες έγινε κλινική εξέταση σε πάνω απο τρεις χιλιάδες ζώα που διαβιούσαν σε μονάδες που πρόσφατα είχαν προμηθευτεί απο τη Θεσσαλίας ζώα ρουμανικής προέλευσης, χωρίς να υπάρξει κανένα ύποπτο εύρημα.

– [ ] Προμηθευτήκαμε σε πρώτη φάση επιπλέον εξοπλισμό για την περίπτωση που χρειαστεί να προβούμε σε ελέγχους για κρούσμα σε κτηνοτροφικές μονάδες όπως στολές προστασίας, στύλεους, ψυγεία μεταφοράς κλπ….

– [ ] Ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς που τις αφορούν σε περίπτωση αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος στα όρια της περιφέρειας μας (Πολιτική Προστασία, Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Δ/νση Αγροτικης Οικονομιας κλπ)

– [ ] Οργανώθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση στου άμεσα εμπλεκόμενους και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους.

– [ ] Ακολούθως, από την ώρα που ενημερωθήκαμε για το κρούσμα στην Κορινθία συμμετείχαμε στη σύσκεψη που έγινε στην Κόρινθο προκειμένου να έχουμε εικόνα της κατάστασης και να προετοιμαστούμε για τη σύσκεψη της επόμενης που έγινε στην Πάτρα παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου και της Περιφερειάς μας, Δημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών στην οποία καθορίστηκε με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου αλλά ταυτόχρονα τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων στην περίπτωση που αναγκαστούμε να προβούμε σε θανατώσεις.

– [ ] Απο την επόμενη μέρα κλιμάκια κτηνιάτρων μας προέβησαν σε κλινικές εξετάσεις σε πάνω απο οχτώ χιλιάδες ζώα εντός της ζώνης επιτήρησης, (Κλειτορια- Λυκουρια κλπ. ) σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης, καθώς επίσης, με εντολή του Υπουργείου ληφθήκαν δείγματα από συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την Περιφέρεια που στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης φέρονταν ως ύποπτες με δεδομένο ότι είχαν προμηθευτεί πρόσφατα απο τη Θεσσαλία ζώα που διαβιούσαν σε μονάδες που εκ των υστέρων προέκυψε ότι υπήρχε διασπορά της νόσου.

– [ ] Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τρεις μονάδες στα όρια της Περιφερειάς μας που έχουν νοσούντα ζώα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης. Έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων όπως η θανάτωση των ζώων των συγκεκριμένων μονάδες και οι περιορισμοί και τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς σε πρώτη φάση και την εξάλειψη της νόσου στη συνέχεια.

Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ισχυρισμοί και οδηγίες του τύπου κάντε ότι στη Θεσσαλία, δημιουργήστε ζώνες επιτήρησης , διεκδικήστε αποζημιώσεις και αλλά σχετικά κάθε άλλο παρά επίκαιρα είναι ακριβώς επειδή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη εδώ και ημέρες, άλλα στη βάση της πρόληψης και αλλά στη βάση της εκτέλεσης του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της νόσου. Δυστυχώς ο συντάκτης του δελτίου τύπου φαίνεται να αγνοεί ή κάνει πως τα αγνοεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε βέβαια ο εξαίρετος συνάδελφος και επικεφαλής παράταξης εδώ και μέρες να είχε την πληροφόρηση με ένα απλό τηλέφωνο όπως έκαναν προς τιμήν τους συνάδελφοι επίσης από την αντιπολίτευση, πχ. Ο κ. Konstantinos Karpetas . Τέλος οφείλω να τον διαβεβαιώσω ότι όταν το ζητήσει θα έχει την πλήρη ενημέρωση και σε πολιτικό επίπεδο εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρκεί να έχει την υπομονή να ακούσει με προσοχή μιας και είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της πληροφορίας και των δράσεων που ήδη έχουν γίνει ή θα γίνουν απο εδώ και πέρα, όσο βέβαια σημαντικό είναι και το θέμα που αφορά την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειας μας, μιας και δε θα μπορέσω σ´ αυτήν την περίπτωση να είμαι σύντομος και περιεκτικός…

Τέλος αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι αυτή η ώρα είναι η ώρα της δράσης και της συννενόησης, η ώρα της ανάληψης των ευθυνών από όλους προκειμένου η επόμενη μέρα να μας βρει χωρίς απώλειες σε έναν κρίσιμο παραγωγικό τομέα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία και συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος στο ακαθάριστο προϊόν της περιφέρειας μας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα έναν τομέα απασχόλησης σε πολύ μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού μας.

πηγή:  agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο