Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Πιστό αντίγραφο από το Άγιον Όρος κοσμεί τον Ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Βόνιτσας. (Κουτουρινης Μιαηλ)


Η  θαυματουργή εικόνα του ‘Αξιον Εστί και πιστό αντίγραφο από το Άγιον Όρος  Δωρεά του αειμνήστου συμπατριώτη μας υπουργού Γάκια Παπαδημητρίου κοσμεί τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Βόνιτσας από προχθές την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024....

Επιθυμία του δωρητού ήταν να τοποθετηθεί στον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και  αυτονόητα ήταν να γνωστοποιηθεί στους πιστούς και να γίνουν και ευχαριστίες και στη συνέχεια να μνημονεύεται. Δυστυχώς παρέλαβαν την εικόνα οι ιερείς της  περιόδου εκείνης και την τοποθέτησαν  σε άλλο Ναό  που γίνονται ακολουθίες σε αραιά διαστήματα   και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα. Ο υπουργός όταν έμαθε ότι η εικόνα βρίσκεται εκεί  διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά δυστυχώς έφυγε από την ζωή το 1999. Με πρωτοβουλία του γνωστού τ Λυκειάρχη κ Νώντα Νικάκη  στον οποίο είχε αναθέσει ο συμπατριώτης μας υπουργός να διαχειριστεί το θέμα [Βλέπε ιδιόχειρη επιστολή] από προχθές την Κυριακή κοσμεί μετά από 27 χρόνια τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Η εικόνα είναι πιστό αντίγραφο  της αυθεντικής εικόνας που  βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο ναός, ο αρχαιότερος σωζόμενος του Αγίου Όρους, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι περισσότερο γνωστός για τα κειμήλια που φιλοξενεί, όπως η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.









3 σχόλια:

  1. Η Παναγία βοηθειά μας. Πολλά αντίγραφα τέτοια υπάρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι δεν υπαρχουν . για πρωτη φορα κατασκευασθηκαν εντος του αγιου ορους 10 πιστα αντιγραφα . πηγαινε στην εκκλησια του αγιου σπυριδωνος και θα το διαπιστωσης εαν παρακολουθεις τα εκκλησιαστικα θεματα για ριξε μια ματια στο βιντεο να δεις ποια πρωσοπα απεικονιζωνται και τη θεση ειχαν. για αυτο γραφουμε οτι πρεπει να πατρακολουθει καποιος και τα εκκλησιαστικα απο μικρο παιδι και εκεινη την περιοδο που εγινε η δωρεα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο