Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian.


       Κινεζική αντιπροσωπεία από την Επαρχία Fujian επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 24 και 25 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο Συμφωνητικού Συνεργασίας που είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο μεταξύ των δυο Περιφερειών. Η ΕπαρχίαFujian (πρωτεύουσα: Fuzhou) έχει πληθυσμό περίπου 41 εκατομμύρια και κατά κεφαλή ΑΕΠ περίπου 16.495,02 (4,5% αύξηση από το 2022) κατατάσσοντας την Επαρχία στην 8ηθέση σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες στην Κίνα.

 


Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμη, για τις προοπτικές που ανοίγονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών μεταξύ αιρετών και εκπροσώπων του ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμουτης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επαρχίας Fujian στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, του Επιστημονικού Πάρκου, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, του ΣΕΒΠΔΕ, του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, του Πανεπιστημίου Πατρών κ.ά. καθώς επίσης αρκετών τοπικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και οι τομείς προτεραιότητας της κάθε Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, υπήρξε έκδηλο ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, ο πολιτισμός, τα ακαδημαϊκά θέματα και ερευνητές με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, οι επενδύσεις, και η αμοιβαία επιθυμία για αεροπορική απευθείας σύνδεση του Αράξου με την πόλη Xiamen ή την πόλη Futzou της Επαρχίας Fujian. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα ενισχυθεί με την αμοιβαία ανταλλαγή Έλληνα και Κινέζου συνεργάτη – η ΠΔΕ είναι σε διαδικασία επιλογής - που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο με διάρκεια ένα χρόνο. Στο τέλος της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν συμβολικά δώρα στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων. 

 
Στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσορίζοντας στη Δυτική Ελλάδα τους εκπροσώπουςτης Επαρχίας
Fujian, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στη Δυτική Ελλάδα, όλα τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για συνέργειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα με την Κίνα, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή και αμοιβαία επωφελή σχέση, ενώ βούλησή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα. Με αμοιβαίες επισκέψεις ενισχύουμε το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας και, φυσικά, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για τα πεδία ενδιαφέροντος και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, στον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών, της πράσινης ανάπτυξης, της επιστήμης και της καινοτομίας, του τουρισμού και πολλών άλλων τομέων. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της Κίνας, με πολλαπλά κοινά οφέλη».

 

Από την πλευρά του, οΑντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, επισήμανε: «Διμερείς συναντήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με την Επαρχία Fujian με τη θερμή στήριξη των τοπικών φορέων κάνουν έκδηλο τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΠΔΕ αναδεικνύοντας το επιχειρηματικό, επενδυτικό, ερευνητικό αλλά και πολιτιστικό της δυναμικό. Με πολύ μεθοδικότητα, άοκνα εργαζόμαστε για την στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων σε πολλές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε πέρσι με σοβαρότητα και σεμνότητα με αρωγό το Παν/μιοΠατρών και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών & διεθνών Θεμάτων, Διονύση Μαντζαβίνο, Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια FUJIAN. Η σχέση Ελλάδας και Κίνας δεν είναι σχέση που βασίζεται σε ομοειδή ποσοτικά στοιχεία, αλλά σε αξιακές και πολιτιστικές αρχές από την αρχαιότητα ως σήμερα ως οι αρχαιότεροι πολιτισμοί στον κόσμο. Μάλιστα, η Επαρχία Fujianθα παραχωρήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χώρο στις εγκαταστάσεις της, όπου ένας Έλληνας συνεργάτης της ΠΔΕ  θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των δυο μερών».


Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. - όπου εκφράστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για το λιμάνι και τον τομέα των logistics - το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, οινοποιεία, ελαιοπαραγωγικές μονάδες και άλλες τοπικές επιχειρήσεις στο Αίγιο. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι με ξεναγήσεις, συζητήσεις, τοπικά προϊόντα κ.ά. συνέβαλαν στην προβολή και την ανάδειξη της περιοχής.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο