Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Απομάκρυνση όλων των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργιών από τον Αμβρακικό Κόλπο ζητούν οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Άρτας – Βόνιτσας – Αμφιλοχίας.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΛΙΕΩΝ ΑΡΤΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας ευτροφικός κόλπος, έχει πάρα πολύ φυτοπλαγκτόν και έχει πρόβλημα οξυγόνου.
Προστατεύεται από τη συνθήκη ramsar και είναι περιοχή Natura μόνο στα λόγια με νόμους αλλά όχι στην πράξη.
Συνεχείς επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την έλλειψη οξυγόνου αλλά εδώ και 25 χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση.


Εμείς οι ψαράδες διαπιστώνουμε καθημερινά την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε οικονομικά και εγκαταλείπουμε το επάγγελμα. Από 5.000 επαγγελματίες αλιείς το 2000 έχουμε απομείνει σήμερα λιγότεροι από 1.500. Πάρα πολλά οργανικά φορτία εναποτίθενται κάθε μέρα από τις τροφές, τα κόπρανα, τα φάρμακα, τις ορμόνες και τα χημικά που διαχέονται άμεσα στο υδάτινο περιβάλλον κάτω από τα κλουβιά χωρίς βιολογική επεξεργασία. Ειδικά στο στόμιο του
Αμβρακικού έχουν συγκεντρωθεί το 70% των θαλασσίων ιχθυοκαλλιεργριών και το νέο χωροταξικό προβλέπει αύξηση από 424 στρέμματα σε 1065 στρέμματα εντός του Αμβρακικού.
Οι μονάδες που έχουν εγκατασταθεί στο στόμιο παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία των ψαριών από το Ιόνιο πέλαγος και την φυσική – φυσιολογική αναπαραγωγή – εσοδεία των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού Κόλπου.
Οι σύλλογοί μας συμμετέχουν μαζί με άλλες συλλογικότητες στο Πανελλήνιο Δίκτυο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις ιχθυοκαλιέργιες (ΑΚΤΑΙΑ) και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση όλων των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργιών από τον Αμβρακικό Κόλπο, για να αναστραφεί η συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση και η έλλειψη οξυγόνου.

πηγή: e-maistros.gr

6 σχόλια:

  1. δεν επρεπε να μπουν στον αμβρακικο εξ΄αρχης λογο ιδιαιτεροτητας του κολπου,ολος ο πυθμενας εχει καλυφθει απα ιζημα εξαφανιζοντας φυκιαδες και γραδια,ποσα ειδοι ψαριων και οστρακων εχουν εξαφανιστει,καποιοι θα πουν για τις θεσεις εργασιας που προσφερουν, ομως οι αδειες αλιειας ειναι πολαπλασιες και ολοι αυτοι οι αλιεις και οχι μονο μπορουσαν να θρεψουν τις οικογενιες τους.καλλιστα μπορουν να μετεφερθουν εκτος κολπου οπου το περιβαλοντικο αποτυπωμα θα ειναι κατα πολυ μικροτερο.ΜΠΡΑΒΟ στους συλλογους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΦΎΓΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα λύματα από τα ιστιοφόρα κ τα κότερα από τις μαρίνες που θα γίνουν που θα πάνε;Αλλά για εκεί δεν μιλάει κανείς, βλέπεις ο τουρισμός πάνω απ'όλα.Ολοι κοιτάμε το δέντρο αλλά όχι το δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ τα κότερα είναι το 1% οι ψαράδες το 30% με αυτά που κάνουν στη θάλασσα κ το λιμενικο κάνει τα στραβά ματια,τα απόβλητα των ψαριών από σταθμούς και μονάδες το 60% και το υπόλοιπο εμείς οι άχρηστοι

      Διαγραφή
    2. ρε συ μαγκα πως τα εβγαλες τα ποσοστα για σκεψου τα περισσότερα από αυτα που λες τα κανουν οι βοθροι απο τα σπιτια. Σκεψου ποσα βυτια υπαρχουν για αδειασμα βοθρων και δεν και τα σπιτια στις παραλιες. το 60% ειναι απο τα ανθρωπινα περιττώματα χλωρινες και αλλα. 20% απο τα φαρμακα λιπασματα κλπ

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο