Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Έκδοση νέου συγγράμματος του καθηγητή Νικόλα Βερνίκου. -Τα γεγονότα που επηρέασαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.


    Ο Νικόλας Βερνικος επίτιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, εξέδωσε νέο σύγγραμμα "Η επανάσταση του 1821 από τη σκοπιά της Δυτικής Ελλάδας και το ευρωπαϊκό διπλωματικό προσκήνιο 1820-1833", Εκδόσεις Τσουκάτου.

Ένα βιβλίο για το ευρωπαϊκό διπλωματικό παρασκήνιο  στα έτη 1820 -1833. Όλα τα γεγονότα της Ευρώπης που επηρέασαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.  Όλες οι διπλωματικές κινήσεις για τα όρια του νέου ελληνικού κράτους, προπαντός στη περιοχή του Ακτίου.

Το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου, μας δίνει συνοπτικά τις πληροφορίες για το περιεχόμενο. όπως αναγράφει στα σύνορα με τα Αγγλικά Επτάνησα, η Ακαρνανία αντιμετωπίζει την εχθρότητα του Μέτερνιχ για την επανάσταση και την αρχική αρνητική στάση της Αγγλίας.
Οι αναφορές των Άγγλων προξένων της Πρέβεζας και της Πάτρας περιγράφουν τα γεγονότα καθώς με τον χρόνο και τη βοήθεια των Φιλελλήνων και του λόρδου Βύρωνα, οργανώνεται και εδραιώνεται η Επανάσταση. Από την Πίζα, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι Έλληνες, ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας αλληλογραφεί και συμβουλεύει τον Μαυροκορδάτο και τον Καποδίστρια.
Η Αγγλία, επί Κάνιγκ, αλλάζει στρατηγική στάση, ενώ τα δάνεια στηρίζουν την επανάσταση.
Τα γεγονότα του Μεσολογγίου, οι ακρότητες του Ιμπραήμ, οδηγούν το 1827 στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και η Ρωσία μετά από πόλεμο επιβάλλει, το 1829, την αναγνώριση της Ελλάδας. Στην τελική χάραξη των συνόρων συμβάλλουν οι αναφορές των Βρετανών πρακτόρων που ερευνούν τη Δυτική Ελλάδα, καθώς ολοκληρώνεται η απελευθέρωσή της.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η αναγνώριση της συνεισφοράς του καθηγητή κ. Νικόλα Βερνικου, σταματά στην αναγνώριση του, ως επίτιμος πολίτης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Μιας και δεν του έγινε πρόταση για να συμμετάσχει στην επιτροπή του δήμου για το 1821.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο