Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η δημογραφική κατάρρευση συνεχίζεται - Ποιοι δήμοι στην Αιτωλοακαρνανία έχουν πάνω από 4 θανάτους ανά γέννηση! (Πίνακες)


Ένα μέρος του Ξηρομέρου και ένα μικρότερο του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας είναι στο «κόκκινο επίπεδο», όπως και σχεδόν όλος ο δήμος Αμφιλοχίας (ειδικά ο Βάλτος) το ορεινό Αγρίνιο μέχρι τα όρια προς το Μεσολόγγι, καθώς και όλο το Θέρμο αλλά και η ορεινή Ναυπακτία.......

Στο μέσον της δημογραφικής γήρανσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η δημογραφική κατάρρευση συνεχίζεται όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία παρουσιάζει ποιοι δήμοι στην Αιτωλοακαρνανία έχουν πάνω από 4 θανάτους ανά γέννηση!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο περίφημος «κώδωνας του κινδύνου» είναι εδώ και χρόνια ένα δημοσιογραφικό κλισέ όταν μιλάμε για την γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα και τα όρια της δημογραφικής κατάρρευσης στα οποία βρισκόμαστε.

Όμως δεν μπορεί να περιγράφεί διαφορετικά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποτυπώνεται και σε μια νέα πανελλαδική μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών που δημοσίευσαν δύο συγγραφείς με τίτλο «Η επιδείνωση του φυσικού ισοζυγίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (2020-22) και οι δυσοίωνες προοπτικές του», οι καθηγητές Βύρων Κοτζαμάνης και Βασίλης Παππάς, οι οποίοι προειδοποιούν για το δημογραφικό και για το ενδεχόμενο οι γεννήσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια να είναι κατά μέσο όρο αρκετά λιγότερες από τις 82 χιλ. που είχαμε το 2020-22.


Σύμφωνα με το indemography.gr οι εκτιμήσεις λένε ότι τα φυσικά ισοζύγια θα παραμείνουν αρνητικά κυμαινόμενα γύρω από τις -55χιλ, ενώ η αναλογία γεννήσεων προς θανάτους, παρ’ όλες τις όποιες διακυμάνσεις της, δεν πρόκειται να μεταβληθεί σημαντικά στο μέλλον. Στην τριετία 2020-22 το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά καθώς το φυσικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 169 σχεδόν χιλ. με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις!

Ο δυο ερευνητές αναφέρουν επίσης, ότι διαφοροποιήσεις της αναλογίας αυτής και οι αποκλίσεις της από τον μέσο όρο της τριετίας 2020-22 (1,68 θάνατοι ανά γέννηση σε εθνικό επίπεδο) είναι σημαντικές και διευρύνονται περνώντας από τις Περιφέρειες στις Περιφερειακές Ενότητες, και, στη συνέχεια, στους Δήμους και στις Δημοτικές Ενότητες.


Τι γίνεται σε ΠΔΕ και Αιτωλοακαρνανία


Διαπιστώνουν ειδικότερα, αναλύοντάς τα στοιχεία, ότι σε επίπεδο Περιφερειών το Νότιο Αιγαίο με λίγο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, διαφοροποιείται σημαντικά τη Δυτική Μακεδονία όπου αντιστοιχούν σχεδόν 2,4 θάνατοι/γέννηση.


Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι σε κατάρρευση με πάνω από 2,4 θανάτους ανά γέννηση, ενώ Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία, Στερεά, Ήπειρος και Πελοπόννησος είναι στο κόκκινο με 2,1 θανάτους ανά γέννηση! Η Κεντρική Μακεδονία είναι το 1,9 ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι στο μεταίχμιο (πίνακας 1) με 1,8 θανάτους ανά γέννηση, μακριά από το Νότιο Αιγαίο που έχει κάτω από έναν θάνατο ανά γέννηση.


Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόκκινο χρώμα στον πίνακα 2 ανά περιοχές μέσα στις ενότητες των δήμων αντιπροσωπεύει πάνω από 4 θανάτους ανά γέννηση! Το πιο αχνό κόκκινο πάνω από 3 θανάτους ανά γέννηση και το πορτοκαλί πάνω από 2 θανάτους ανά γέννηση.


Με τα παραπάνω δεδομένα, στον χάρτη μπορούμε να δούμε ότι ένα μέρος του Ξηρομέρου και ένα μικρότερο του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας είναι στο «κόκκινο επίπεδο», όπως και σχεδόν όλος ο δήμος Αμφιλοχίας (ειδικά ο Βάλτος) το ορεινό Αγρίνιο μέχρι τα όρια προς το Μεσολόγγι, καθώς και όλο το Θέρμο αλλά και η ορεινή Ναυπακτία. Μάλιστα, στο σημείο που το ορεινό Θέρμο και η Ναυπακτία συναντούν την Ευρυτανία δε υπάρχουν καθόλου γεννήσεις! Μόνο το κυρίως Αγρίνιο, ο μισός δήμος Μεσολογγίου, η περιοχή της Ναυπάκτου και τα βορειοδυτικά παράλια έχουν ένα ισοζύγιο από 1,15 έως 2 θανάτους ανά γέννηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για κάτι ενθαρρυντικό.


Τι λέει η μελέτη πανελλαδικά


Οι αποκλίσεις από τον μέσο εθνικό διευρύνονται στις Περιφερειακές Ενότητες καθώς μόνον σε πέντε από αυτές, οι γεννήσεις είναι αρκετά περισσότερες από τους θανάτους και σε τέσσερις, θάνατοι και γεννήσεις δεν διαφέρουν σημαντικά, ενώ, στο άλλο άκρο, σε έντεκα Περιφερειακές Ενότητες αντιστοιχούν 2,5 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση.

Σε επίπεδο δήμων (325 ενότητες), οι διαφορές ανάμεσα στο Δήμο Θήρας με 2 γεννήσεις ανά ένα θάνατο, και, στο άλλο άκρο, σε 49 δήμους (το 15% του συνόλου) με περισσοτέρους από 4 θανάτους/γέννηση (και 20 από αυτούς με 6 ή και περισσότερους) είναι συνταρακτικές. Σε επίπεδο τέλος, Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε) οι αποκλίσεις από τον μέσο εθνικό όρο (1,68) διευρύνονται ακόμη περισσότερο: αν σε 19 από αυτές (το 2,1% του συνόλου) οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων, σε 27 έχουμε μόνον θανάτους, σε 348 -το 1/3-, 4 ή περισσοτέρους και σε 196 (19% του συνόλου) 6 και περισσοτέρους θανάτους ανά γέννηση.


Η μεγάλη πλειονότητα των Δημοτικών Ενοτήτων του νησιωτικού χώρου, αναφέρουν οι δυο ερευνητές, των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς και αυτών των μητροπολιτικών περιοχών Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν θετικότατα ή ακόμη σχετικά ισορροπημένα φυσικά ισοζύγια. Αντιθέτως, η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους είναι εντονότατη στη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Ενοτήτων που βρίσκονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στη Κεντρική-Αν. Μακεδονία και Θράκη όπου αντιστοιχούσαν το 2020-22 συνήθως 3 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση, ενώ στο τμήμα αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, εντοπίζονται και όλες σχεδόν οι 27 Δημοτικές Ενότητες που δεν είχαν γεννήσεις το 2020-22, αλλά μόνον θανάτους.


Όπως τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του πληθυσμού μας τα επόμενα χρόνια στη περίπτωση ενός ουδέτερου μεταναστευτικού ισοζυγίου, θεωρείται αναπόφευκτη. Το γεγονός δε ότι στις μισές σχεδόν (459 από τις 1036) Δημοτικές Ενότητες που βρίσκονται όλες, εκτός σπανίων εξαιρέσεων, στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν περισσότεροι από 3 θάνατοι ανά γέννηση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς η μελλοντική δημογραφική τους δυναμική είναι ήδη υποθηκευμένη, με βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα επιβράδυνσης της πληθυσμιακής τους κατάρρευσης.


Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο