Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Ξηρομέρου, για τη "ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ".

 



      
  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, εχθές 22 Νοεμβρίου 2021, η εκδήλωση του Δήμου Ξηρομέρου, για τη "ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ, ναυμαχία των πυρπολικών" ένας σημαντικός για την περιοχή του Ξηρομέρου επετειακός εορτασμός του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Η εκδήλωση ξεκίνήσε με τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης Πλάκας στην παραλία του Αστακού(θέση Αγκυρα). Στα αποκαλυπτήρια παρευρίσκονται μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σάλμα, ο Δήμαρχος Αστακού κ. Τριανατφυλλάκης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Κώστας Λύρος ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάικος Παναγιώτης, ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ζαγκότας και πρόεδρος της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων,  ...... 
 
Διαβάστε περισσότερα »ο Αντιναύαρχος ε.α. Μποΐλές Δημήτριος, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου κα Σκανδάλου Κυριακή, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κατσαούνης Ελευθέριος ο πρόεδρος ΝΠΔΔ Ξηρομέρου κ. Μπαμπούρης Κων/νος, ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου κ. Απόστολος Ντίνος, ο αντιδήμαρχος κ. Πολύζος Βασίλης, ο πρώην Πρόεδρος Εφετών κ. Αλέκος Σάββας,  η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Χριστίνα Ταπραντζή, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητα Αστακού κα Αρετή Γριτσίπη, η Πρόεδρος συλλόγου γυναικών Αστακού κα Ζούλα Ιωάννα, ο πρόεδρος του συλλόγου Χοβολιοτών Αστακού Γιώργος Βασίλας, η πρόεδρος του συλλόγου Φυτειών κα Καπότη Μαριάννα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων “Τα Κόροντα” Ταξιάρχης Σάββας, ο πρόεδρος Αρχοντοχωριτών Άγιος Γεώργιος Πιτσινέλης Ελευθέριος, ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Δαβίδ Μπαζούλας, ο πάτερ Δημήτριος Τέγας, εκπρόσωποι φορέων και δημότες.

Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου έγινε ο χαιρετισμός και ομιλία για την τόσο σημαντική αυτή Ναυμαχία που είναι και ορόσημο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, τον Ιούλιο του 1825, κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του.

Αίσθηση κάνει ο πίνακας με την ναυμαχία του Δραγαμέστου όπως αυτός φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη και βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου ΜΠΕΝΑΚΗ.

Δείτε τις φωτογραφίες ......
































2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια σε ολους για την εξαιρετικης εμπνευσης αλλα καιπραγματοποιησης αυτης της λιτης μεν εκδηλωσης αλλα  πολύ σημαντικής για την ιστορια του τοπου μας.Μια εκδήλωση οπου αναμοχλεύει το παρελθον και  φέρνει στην επιφάνεια ιστορικες μνημες πουπιθανον να μην τις γνωριζε η πλειοψηφια της περιοχης του Αστακου. Χωρις να θελω να μειωσω την προσπαθεια αλλα και το ευρος τηςεκδηλωσης , να αναφερω για ιστορικους λογους κυρίως , ότι ο Συλλογος ΑπανταχουΑστακιωτων ειχε ξεκινησει αυτή την προσπάθεια για να αναδειχθει η χαμενη αυτή ιστορικηστιγμη εδώ και δύο χρόνια και μαλιστα ειχαμε προχωρησει πάρα πολύ , ουτως ώστε ναδημιουργησουμε ενα μεγαλο ιστορικο υπερθεαμα στον Αστακο. Δυστυχως(με την καληεννοια) η προσπαθεια μας να αναδείξουμε σε κορυφαιο γεγονος την εκδήλωση πουελαβε χωρα τον [περασμενο Αυγουστο με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομηςτου Ολυμπιονικη  Παντ Καρασεβδα , μας #αναγκασε#να αφησουμε σε δευτερη προτεραιοτητα την εκδήλωση που προγραμματίζουμε. Οιπροσπαθειες που πραγματοποιησαμε , οι επαφες που ειχαμε με Πολιτειακους παραγοντες εκτος του Αστακου για να φερουμε εις περας μια λαμπρη φωταγωγημενη τελετη , οπισθοχωρησαν αλλα παραμενουν σε επιφυλακη .Σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα θα καταθεσουμε επίσημη πρόταση στον Δημο Ξηρομερου για συνδιοργάνωση μιας εντυπωσιακης εκδηλωσης το καλοκαιρι(φαντασμαγορικης). Θα ζητησουμε την συμπαρασταση, την συνεπιμελεια και την βοηθεια του, σε ότι είναι χρήσιμο και ικανο να μας κανει τα ονειρα πραγματικοτητα..Λεπτομερειες μετα την αναλυτικη  επιστολη στο Δημοτικο Συμβουλιο.Εάν ο cov  δεν παραμίνει ακομη εμποδιο, το επομενο διαστημα, ο Συλλογος Απανταχου Αστακιωτων ετοιμαζει μια εξισου πολυ μεγαλη εκδηλωση στον Αστακο το καλοκαιρι με Προσωπα Πανευρωπαικης καταξιωσης για μια ακομη μεγαλη και εντυπωσιακή τελετή που θα αναδείξει όχι μονο πανελλαδικα αλλα και ΕΥΡΩΠΑΙΚΑτον Αστακο.  
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του χρόνου η γιορτή Δραγαμεστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο