Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

«Έσπασε ο Ρίβιος»



        Εξαιτίας  των πολλών  βροχοπτώσεων που έπεσαν αυτή την περίοδο, το υπόγειο ποτάμι «Ρίβιος» ρέει με μεγάλες ποσότητες νερού προς τη λίμνη Αμβρακία. 

Ο υπόγειος ποταμός «Ρίβιος» έχει πάρει την ονομασία του, από τον οικισμό του Ρίβιου στη Παπαδάτου Ξηρομέρου, σύμφωνα με τους κατοίκους το "αυλάκι" όπως αποκαλούν τη ροή του νερού, .....

 Διαβάστε περισσότερα »

δημιουργεί ένα φυσικό φαινόμενο που τροφοδοτεί με νερά τη λίμνη Αμβρακία για κάποιους μήνες του έτους. Η φράση που χρησιμοποιούν για τη ροή του ποταμού είναι «Έσπασε ο Ρίβιος».

Η διαφορά θερμοκρασίας του ποταμού Ρίβιου σε σχέση με την λίμνη, δημιουργεί τις συνθήκες για την αναπαραγωγή ενός μοναδικού ψαριού της λίμνης, τις δρομίτσες που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Δείτε το video που δημοσίευσε στο facebook το προφίλ "Παπαδατιώτικα Νέα"

 

  πηγή-βίντεο: Παπαδατιώτικα Νέα

4 σχόλια:

  1. Παρα πολυ νωρις "εσπασε"το αυλακι φετος.συνηθως απο ιανουαριο κ μετα σπαει επειτα απο τις πολλες βροχοπτωσεις.παρολα αυτα μεχρι σημερα ξερει κανεις απο που ερχεται αυτος ο υπογειος ποταμος κ "σπαει";εχει ενδιαφερθει ποτε κανεις να ασχοληθει;γιατι δεν ειναι κατι αδιαφορο η φαινομενικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..... Τα υδατορρεύματα που εκβάλλουν στη λίμνη Αμβρακία δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο υδρολογικό ενδιαφέρον.Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης, με σημαντικότερο το υδατόρρευμα του Ρίβιου. Απώλειες των υδάτων της λίμνης πιθανόν να σημειώνονται κοντά στη δυτική όχθη απ’ όπου διέρχεται μεγάλο ρήγμα της περιοχής (ρήγμα του Μαχαλά) (Καλλέργης και συν., 1993). ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι σημαντικο να μαθαινουμε πληροφοριες που αφορουν τον τοπο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δυστυχως Φιλε μου δεν υπαρχει πολιτική για την την σωστή ανάπτυξη
    της αγροτικής οικονομίας, παρά τα ποτάμια, τις λίμνες, τους κάμπους με τα καθαρά και γάργαρα νερά και ολα τα αγαθα θα τα εισαγουμε απο τα κρατη τα Ευρωπαϊκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο