Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Γυμνάσιο Αιτωλικού: Τιμά τον σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο Τάκη Καρβέλη

 



    Μέρα συγκίνησης για τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Αιτωλικού η Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021, καθώς ο Σύλλογος Διδασκόντων εκπλήρωσε την απόφασή του, να τιμήσει τον σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο Τάκη Καρβέλη, δίνοντας το όνομά του στην αναμορφωμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της σχολικής μονάδας.

Σύσσωμη η Σχολική Κοινότητα, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς, συναντήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, για να αποδώσουν φόρο τιμής στον ποιητή, ο οποίος υπηρέτησε στη σχολική μονάδα και ως Γυμνασιάρχης .
Τη σεμνή τελετή χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γεώργιος Σωτηρακόπουλος και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Νάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την υποχρέωση που έχουμε ως κοινωνία να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες με τους πνευματικούς ταγούς του τόπου μας μέσα από τα έργα τους.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού Χρήστος Μασαούτης, η Αντιδήμαρχος Οινιαδών Γερασιμούλα Γούργαρη, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιτωλικού Κωνσταντίνα Μαντζή, η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, καθώς και μέλη της διεθνούς ομάδας καλλιτεχνών Waav-Colektiv με την οποία συνεργάστηκε το Γυμνάσιο Αιτωλικού μέσω της δράσης «Οι Ρίζες ανοίγουν δρόμους «Roots are Rοutes».

Η ποιήτρια και Διδάκτορας λογοτεχνίας Χρυσούλα Σπυρέλη, ανέσυρε από τη μνήμη της τα προσωπικά της βιώματα από τις συναντήσεις της με τον ποιητή και τη συγκινητική απόφασή του να δωρίσει στο σχολείο που φοίτησε αλλά και υπηρέτησε ως καθηγητής, μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του.

Η διακεκριμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Σταυρούλα Κάτσου Καντάνη  μετέφερε το πώς μπορεί κάποιος να πάρει ερεθίσματα και να αρχίσει την περιδιάβασή του στον δρόμο της λογοτεχνικής γραφής.

Η φιλόλογος Μπότα Καλλιόπη αναφέρθηκε στο έργο και άλλων σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων που γέννησε και γαλούχησε το μικρό Αιτωλικό και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου, παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους κυρίας Φωτίκα Αλεξάνδρας, κυρίας Σμπόνια Μαρίας και κυρίας Κουτσουμπίνα Ιωάννας.

Οι γλυκές μαθητικές φωνές της χορωδίας του σχολείου ερμήνευσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη συναρπάζοντας τους ακροατές. Τα τραγούδια δίδαξε η καθηγήτρια Μουσικής και υποδιευθύντρια του σχολείου Ανθή Ντάλλα.

Η συντονίστρια και οργανώτρια της εκδήλωσης Θεοδώρα Τσίγκα, καθηγήτρια Θεολόγος, έδωσε ακολούθως τον λόγο στη Διευθύντρια του Σχολείου Ανδριανή Χαλαζιά η οποία μετέφερε τις ευχαριστίες του Συλλόγου Διδασκόντων προς όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και  συνέβαλαν στην εκπλήρωση του συλλογικού στόχου της ανακαίνισης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, σε μια αίθουσα σύγχρονη, λειτουργική, αισθητικά αναβαθμισμένη, που θα προσφέρει το σωστό περιβάλλον για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ευχαρίστησε την οικογένεια του Ποιητή Τάκη Καρβέλη, την κυρία Παρασκευή Μπραέσσα για τον πλούτο λογοτεχνικών εφηβικών βιβλίων που πρόσφερε  στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου της, Στέφανου Μπραέσσα, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό», τις προέδρους των σχολικών επιτροπών των τελευταίων ετών, κυρία Ειρήνη Καλαμάκη και κυρία Γερασιμούλα Γούργαρη και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που είναι πάντα αρωγοί σε κάθε δραστηριότητα και δημιουργική πράξη του σχολείου.

Αναφέρθηκε στη μειούμενη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, στην αναγκαιότητα να αλλάξει αυτή η συνθήκη και ενημέρωσε την κοινότητα ότι η λίστα όλων των τίτλων θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση στην κοινότητα για να μπορούν τα μέλη της να επιλέγουν ποιο βιβλίο επιθυμούν να δανειστούν.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε, με την αποκάλυψη της πλακέτας «ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΙΗΤΗ ΤΑΚΗ ΚΑΡΒΕΛΗ», από την Κλεοπάτρα Καρβέλη εκπρόσωπο της οικογένειας του ποιητή, τον Αντιδήμαρχο Αιτωλικού και τη Διευθύντρια της Σχολικής μονάδας, ενώ προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη εικόνες από την επίσκεψη του Τάκη Καρβέλη στο Γυμνάσιο Αιτωλικού λίγα χρόνια πριν.


















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο