Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Νικολίτσι Πρέβεζας: Μνημόσυνο, προς τιμήν του Σουλιώτη οπλαρχηγού Λάμπρου Βέικου.


 Η επιτροπή Πρέβεζα 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στην προσπάθειά της να τιμήσει και να προβάλει την ιστορία της περιοχής μας και τους τοπικούς ήρωες, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νικολιτσίου «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ», διοργάνωσε στο Νικολίτσι Πρέβεζας, μνημόσυνο, προς τιμήν του Σουλιώτη οπλαρχηγού Λάμπρου Βέικου.

  Ο Λάμπρος Βέικος ή Ζάρμπας, καταγόταν από το Νικολίτσι και είναι ένας από τους λιγότερους γνωστούς, αλλά από τους πιο αγνούς ήρωες της Επανάστασης. ....

Διακρίθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών στη Ήπειρο κατά τα έτη 1821 και 1822. Μετά την άλωση του Σουλίου από τον Χουρσίτ, πέρασε στα Επτάνησα, και κατόπιν στη Ρούμελη, όπου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, καθώς και στην άμυνα του Μεσολογγίου, κατά την δεύτερη πολιορκία του. Αργότερα πολέμησε στο πλευρό του Καραϊσκάκη, στην Αράχοβα και στις μάχες γύρω από την Αθήνα, όπου και έπεσε πολεμώντας το 1827. 

  Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νικολιτσίου «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»,  κ. Χρήστος Κώστας, ενώ εκ μέρους της επιτροπής, ο κ. Ευάγγελος Τσώλης αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του οπλαρχηγού.

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους

  • οι απόγονοι του Λάμπρου Βέικου, κ. Κωνσταντίνα Σταύρου Βέκιου και ο κ. Γεώργιος Σταύρου Βέκιος
  •  ο εκπρόσωπος του περιβαλλοντικού συλλόγου και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ζηρού, κ.  Πάντος Δημήτριος
  •  ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου πρώην Δήμου θεσπρωτικού, κ. Νικολάου Νικόλαος
  •  ο πρόεδρος του συλλόγου Νικολιτσιωτών  Αθήνας «Η Αγία Κυριακή» κ. Κώστας Σωκράτης
  • ο πρόεδρος του συλλόγου Νικολιτσιωτών Πρεβέζης κ. Κολιός Βασίλειος

  Η επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νικολιτσίου ¨Αναγέννησις¨ και τον πρόεδρό του κ. Χρήστο Κώστα, καθώς και τον πατέρα Βασίλειο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τη συνεργασία. Η Επιτροπή ευχαριστεί επίσης τον Σύλλογο Αγίου Θωμά Πρέβεζας και τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας που εκπρόσωποί τους, παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο.

 

Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO








 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο