Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Έρχεται διπλός μποναμάς για 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου


Χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα λάβουν μέσα στους επόμενους μήνες αναδρομικά ποσά της τελευταίας διετίας, για την Εισφορά Αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε, αλλά και τα ποσά που περικόπηκαν σε όσους είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ......

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έμειναν… εν μέρει ευχαριστημένοι από την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς περίμεναν ότι θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο του ποσού που περικόπηκε και αντιστοιχεί στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, τόσο για τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα των περικοπών… απαλλάσσει τον προϋπολογισμό από ένα δυσβάστακτο βάρος τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αντισυνταγματική παρακράτηση ποσών για την Εισφορά Αλληλεγγύης, αλλά και τα πλεονάζοντα ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, θα εξοφληθούν σε δόσεις, κατά το αντίστοιχο προηγούμενο των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κόστος των αναδρομικών δεν επηρεάζει σημαντικά τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς εκτιμάται για τα δύο χρόνια στα 500 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται το πλάνο επιστροφής των αναδρομικών σε ετήσεις δόσεις, καθώς οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένες. Υπολογίζεται ότι, το ελάχιστο ποσό που θα θα λάβουν οι δικαιούχοι ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φτάνει έως και τα 12.000 ευρώ για τα λεγόμενα “ρετιρέ”.

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για τη συνταγματικότητα των περικοπών στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας, ήρθε με αφορμή την προσφυγή στρατιωτικού, ο οποίος μάλιστα είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Άλλωστε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τέτοιου είδους προσφυγές είναι… καταδικασμένες, καθώς τόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ευθυγραμμίζονται με την νομολογία περί “σπουδαίου λόγου”, η οποία θέλει τις περικοπές να είναι συνταγματικές για λόγους δημοσιονομικής ισορροπίας, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
toxrima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο