Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 2η ΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

        Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 -2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»  προσκαλεί όλους να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για την 2η ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας.

      Μετά λοιπόν την λαμπρή υποδοχή των κειμηλίων της οικογένειας Μπότσαρη και το άνοιγμα της  Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας», για σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 -2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»  διοργανώνει: 
 Διαβάστε περισσότερα »

16:30  Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων  της Νικόπολης (Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη  Ριγανά).

           Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο  Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας  Χρυσανθόπουλος.   

          Κατάθεση στεφάνων.    

          Η εκδήλωση θα κλείσει με ηπειρώτικα μουσικά ακούσματα από το κλαρίνο του Βαγγέλη Μπάρκα.

19.00    Ομιλία του δικηγόρου- συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη στη   Θεοφάνειο   Αίθουσα Τέχνης με θέμα: «Πρέβεζα παρούσα στην Ιστορία, από την Αρχαία  Νικόπολη στην Απελευθέρωση» 

            Την εκδήλωση θα κλείσουν μουσικά καθηγητές και μαθητές του  Μουσικού Σχολείου

            Πρέβεζας.

            Από το Μουσικό Σχολείο συμμετέχουν : Λαούτο οι Π. Σάκκουλας και Π. Τσολάκης (καθηγητές),

            Κλαρίνο ο Β. Παπασταύρος (απόφοιτος), Κρουστά ο Α. Σιάρκος (απόφοιτος) και τραγούδι  οι  Γ.

            Μακρύνας (καθηγητής) και  η Σ. Ζήκα (μαθήτρια).

Η  Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας»,  θα παραμείνει ανοικτή και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021.

 Στην Έκθεση περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας  και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

    Ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε σε πολλές χώρες, ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, ως πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία, ως Πρέσβης στην Βαρσοβία, στην Οτάβα, ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη Από το 2009 εστίασε την δράση του στην καταπολέμηση των μνημονίων και για την δραστηριότητα του αυτή του αφαιρέθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2013, ο τίτλος του Πρέσβη επί τιμή, τίτλος  που του επεστράφη το 2016.

Ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και κατάγεται από την Ήπειρο, από προγόνους που έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες της Ελληνικού Έθνους, αγώνες πριν το 1821 και μέχρι της Εθνική Αντίσταση το 1944. Ο ίδιος υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος κατά της Χούντας και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ανιδιοτελώς στα κοινά. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Άρτα και την Αθήνα. Μελετητής και λάτρης της Ιστορίας, ως συγγραφέας στα βιβλία του, συνέθεσε προγονικές και προσωπικές κοινωνικές εμπειρίες.  
 
 Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο