Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

27 λεπτά στο χωράφι πιάνουν τα τριφύλλια, χαμηλά ο πήχης για αποδόσεις κι αποθέματα

 


Πολλοί απ’ όσους έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, το κάνουν, αλλά λόγω των χαμηλών αποδόσεων το προϊόν στις αποθήκες θα είναι λιγότερο από πέρσι.

Ένα εντελώς διαφορετικό από πέρσι σκηνικό έχει διαμορφωθεί στην αγορά του τριφυλλιού, ως αποτέλεσμα των χαμηλών - λόγω ανομβρίας - αποδόσεων, αλλά και της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης, στην οποία επιδρούν και οι αυξημένες τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος.

Διαβάστε περισσότερα »

Παράλληλα, πολλοί είναι και φέτος οι αγρότες που αποθηκεύουν προϊόν, ώστε να πουλήσουν με το νέο έτος πιο ακριβά, όμως οι ποσότητες που θα καταλήξουν φέτος στην αποθήκη, είναι κατά πολύ λιγότερες από πέρσι, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων.

Οι καύσωνες έριξαν σημαντικά τις αποδόσεις

«Στο χωράφι αυτή την περίοδο οι τιμές σε Βοιωτία και Φθιώτιδα έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 27 λεπτών το κιλό. Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού και πολλοί αποθηκεύουμε προϊόν για το χειμώνα. Πριν λίγες ημέρες κόψαμε το τελευταίο χέρι, για να προλάβουμε να το δέσουμε πριν βρέξει, όπως λένε οι προγνώσεις. Βέβαια τα αποθέματα σε σχέση με πέρσι θα είναι χαμηλότερα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, που καλλιεργεί στη Βοιωτία 700 στρέμματα με τριφύλλια.

Στα 25 λεπτά οι τιμές στις Σέρρες

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί 150 στρέμματα με τριφύλλια. Όπως μας είπε ζήτηση υπάρχει για το προϊόν και μάλιστα ζωηρή, οι δε τιμές στον κοντινό κάμπο των Σερρών, που έχει αρκετό προϊόν παίζουν γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Ο κ. Πανούσης πάντως κάνει κι εκείνος λόγο από την πλευρά του, για μεγάλη μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, λόγω της γενικότερης ανομβρίας και ξηρασίας. Ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια, η μείωση αποδόσεων, είναι μεγάλη, καταλήγει ο ίδιος.

Άνετα πάνω από τα 30 λεπτά το χειμώνα

Ο κ. Κώστας Καραγιώργος είναι έμπορος τριφυλλιού στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ δραστηριοποιείται και στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νέα χρονιά θα σπαρούν κάποια παραπάνω στρέμματα. Ο κ. Καραγιώργος λέει επίσης ότι είναι λίγα τα τριφύλλια στην αγορά και πως για πώληση από αποθήκη, οι τιμές παίζουν στα 26-27 λεπτά το κιλό. «Μέσα στο χειμώνα, οι τιμές του τριφυλλιού θα ξεπεράσουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο ίδιος.

Βοηθούν οι προκαταβολές από τους γαλατάδες

Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγρόΤυπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, καλλιεργητής τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας: «υπάρχει τόση ζήτηση, που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις παραγγελίες. Το τέταρτο χέρι έπιασε στο χωράφι και 23 λεπτά το κιλό. Αν καταφέρουμε και κόψουμε ένα ακόμα χέρι μέσα στον Οκτώβρη, έχουμε συμφωνία με μονάδες για πώληση στα 25 λεπτά το κιλό. Οι αποθήκες είναι άδειες και η ζήτηση μαίνεται. Εκτιμώ πως οι τιμές θα διατηρηθούν ψηλά και το επόμενο έτος. Βοηθάνε σ’ αυτό οι προκαταβολές που δίνουν οι γαλατάδες στις μονάδες».

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr


2 σχόλια:

  1. Αυτα να τα ακουει ο κυριος Λιβανος που μας λεει οτι το αγροτικο επαγγελμα πρεπει να γινει συνειδητη επιλογη ζωης.μιλαμε για αναπτυξη τωρα οχι αστεια.να δουλευει ο αγροτης υπο αντιξοες συνθηκες τζαμπα για να τα παιρνει χοντρα ο εμπορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι κ αμα τα κρατανε στις αποθηκες θα πλουτισουν.θα τα σφαξουμε ολα και στο τελος θα τα φανε οι εμποροι και οι μεσιτες τα τριφυλλια και τα καλαμποκια.ωρα να αλλαξουμε επαγγελμΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο