Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Παναγιώτης Χολής : Πλούσιο ή φτωχό το δείπνο;

ΛΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1950 και μετά...)


Την εποχή εκείνη, Ιούλιος μήνας του 1950, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό μας και η νοικοκυρά προκειμένου να αποφύγει το λυχνάρι, κατά τις οχτώ το βράδυ, είχε ετοιμάσει το βραδινό για να φάει η οικογένεια στο πεζούλι και τα σκαλιά στην αυλή του σπιτιού.....
Αυτό γίνονταν για να μη νυχτώσει και δε βλέπουν.
Το βαλάντιο φτωχό μα το σπίτι και η καρδιά γεμάτα. Δεν υπήρχε πολυτέλεια ούτε απληστία, αλλά η ικανοποίηση των αναγκών γίνονταν με τα απλά αγαθά που πρόσφερε η καθημερινότητα.

Ο κήπος είχε χίλια καλά και μεταξύ αυτών πατάτες,κολοκύθια,ντομάτες,μαϊντανό,άνηθο,κλπ.

Δίπλα από το σπίτι η νοικοκυρά είχε φτιάξει ένα φούρνο με λάσπη από χώμα με μόνα εργαλεία τα χέρια της.

Ο φούρνος είχε ένα στέγαστρο από δύο τσίγκους που στηριζόταν σε τέσσερις πασσάλους.Εκεί η νοικοκυρά το πρωί είχε ψήσει τα καρβέλια της από αλεύρι που είχε ζυμώσει η ίδια και προερχόταν από δικό της σιτάρι που είχε αλέσει στο μύλο του χωριού.

Όταν ο φούρνος έκαιγε η νοικοκυρά πετάχτηκε στον κήπο,έκοψε μερικά κολοκυθάκια ύστερα με χέρια της ξέχωσε μερικές πατάτες από τις ρίζες των πατατιών και μαζί με άλλα μυρωδικά ετοίμασε σε ένα ταψί μπριάμ και το έψησε στο φούρνο.

Ο φούρνος είχε ανάψει με ξύλα και κλήματα,στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρόλι έβρασε από ένα αυγό για κάθε άτομο που είχε πάρει από τη φωλιά στον αχυρώνα που γεννούσαν οι κότες.

Μετά έβγαλε από την άρμη ένα κομμάτι τυρί πιπεράτο και ο νοικοκύρης πήγε στο κατώγι και έπιασε ένα κατοστάρι κρασί από το βαρέλι.

Το βραδινό ήταν φτωχό ή πλούσιο; το αφήνουμε στον αναγνώστη. Μπροστά της,η οικογένεια, είχε από ένα πιάτο μπριάμ για κάθε άτομο,ένα φρέσκο αυγό,τυρί πιπεράτο,φρέσκο μαλακό ψωμί,κρασί, όρεξη και αγάπη.

Από αφήγηση συγχωριανού μας το 2016.

Επιμέλεια κειμένου. Παναγιώτης Χολής.

5 σχόλια:

  1. Γεύμα υπέρ πλούσιο. Πολυβιταμινούχο γευστικότατο και υγιεινό. Μεσογειακή διατροφή!!! Όλοι οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι είναι η καλύτερη διατροφή. Μακάρι να είχαμε μάθει και τα παιδιά μας σε αυτό τον τρόπο διατροφής. Δυστυχώς όλοι τα καυχόμαστε ότι θα πάμε το βράδυ στην παραλία να φάμε πίτσα, σκεπαστή, σουβλάκια κ.λ.π. πόσο λάθος είμαστε όλοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο τώρα θα πούμε φτωχό το δείπνο ...γιατί ο Μητσοτάκης νοιάζεται για την υγεία μας, να είμαστε λιτοδίαιτοι Πάνου μου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο άν πτωχεύσουμε πολύ, τότε ίσως αλλαξουμε και τις διατροφικες μας συνηθειες και θα δουμε τα λαθη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανό στείλτε αυτά στον Λίβανο, καραγκούνα και ΝΔ ΑΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να χαμε κ ένα λαβράκι ιχθυοτροφειου θα ταν υπερπλουσιο γευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο