Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα – Πιθανόν να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τον Αύγουστο


Ανησυχία
εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που όπως όλα δείχνουν, μέσα στον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, συνολικά 29 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 19 κρούσματα, κυρίως σε ανεμβολίαστους νέους, ηλικίας κάτω των 30 ετών.....

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό» και υποστήριξε πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών. Επισήμανε την ανάγκη να γίνει συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Παράλληλα, προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορά μας».

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε, μολονότι ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το στέλεχος, παρ’ όλα αυτά έχουν μικρότερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι με τα άλλα στελέχη. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν.

«Από την άλλη μεριά όμως επειδή είναι ένα καινούργιο στέλεχος που δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, καλό είναι να προστατευόμεθα. Όλες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μας ανησυχούν. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι γιατί δεν φορούν και μάσκες, συνωστίζονται, όλα αυτά είναι αρνητικά. Αυτοί που φαίνεται ότι κολλάνε τη νόσο περισσότερο τώρα είναι οι νεότεροι» σημείωσε ο κ. Χρούσος. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι όπου υπάρξει αύξηση της νόσου θα γίνει και lockdown.

«Όταν φθάσουμε τα 8 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό νομίζω ότι θα είμαστε πάρα πολύ καλά. Σύντομα θα συμβεί αυτό, στις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε ο Γ. Χρούσος.

«Αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή.

«Το δυσμενές σενάριο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο όλα τα στελέχη θα είναι Δέλτα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι αναπόφευκτο», προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, καθηγητής Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου.

Ο ιός πολλαπλασιαζόμενος άπειρες φορές, έχει μερικές μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, και το συγκεκριμένο στέλεχος που διαπιστώθηκε πρώτη φορά στην Ινδία, έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται πολύ περισσότερες φορές από ό,τι οι άλλες, εξήγησε ο κ. Σαρόγλου. «Εάν δηλαδή το κινέζικο στέλεχος μεταδιδόταν από 1 άτομο σε 2, τώρα στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης μεταδίδεται σε 9. Δεν έχει όμως την ιδιότητα να μεταβάλει την ανοσολογική απάντηση του ανθρώπου και την ενίσχυσή του από τα εμβόλια». Επομένως, «δεν κινδυνεύουμε να αχρηστευθούν τα εμβόλια, κινδυνεύουμε οι ανεμβολίαστοι να μεταδίδουν τον ιό πολύ περισσότερο».

Ανησυχία Μέρκελ για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε.

ertnews

3 σχόλια:

  1. αφού και άν λέμε ότι ανησυχούμε. Γιατί δέν εγινε υποχρεωτικό ως επιπρόσθετο μετρο καταπολέμησης της πανδημίας η υποχρεωτική χρήση της υγειοβομικής μάσκας και σε ολους ανεξαιρετως τους εξωτερικούς χώρους πυκνών ή λιγοτερο πυκνών συναθροίσεων.
    Μήπως τελικά φάσκουμε και αντιφάσκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφού και άν λέμε ότι ανησυχούμε. Γιατί δέν εγινε υποχρεωτικό ως επιπρόσθετο μετρο καταπολέμησης της πανδημίας η υποχρεωτική χρήση της υγειονομικής μάσκας και σε ολους ανεξαιρετως τους εξωτερικούς χώρους πυκνών ή λιγοτερο πυκνών συναθροίσεων.
    Μήπως τελικά φάσκουμε και αντιφάσκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε στη μετάλλαξη δέλτα μέχρι το Ω που είναι η αλφαβήτα έχουμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο