Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ - τιμώντας τους ήρωες της Ιερής μας Πόλης. Εικαστική διάδραση του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου - ΄΄Παλαμαϊκή Σχολή΄΄, στο Κτίριο Χρυσόγελου (04 - 05 Ιουνίου 2021)


Κτίριο Χρυσόγελου (ισόγειος χώρος). Παραχώρηση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Τομέας Πολιτισμού ΠΕ Αιτωλ/νίας.

Το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου - ΄΄Παλαμαϊκή Σχολή΄΄, παρουσίασε την εικαστική διάδραση ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ - τιμώντας τους ήρωες της Ιερής μας Πόλης, τη περασμένη εβδομάδα (04 - 05 Ιουνίου), στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι......
Αφορμή της διάδρασης, στάθηκε η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και στόχος της να παρουσιάσει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Μεσολόγγι.


Άποψη του εκθεσιακού χώρου.

Μέσα από το βλέμμα των παιδιών, η διάδραση απέκτησε μια συναισθηματική χροιά. Εκτός των ζωγραφικών έργων, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα βίντεο με 8 φανταστικές ιστορίες μαθητών και μαθητριών, εμπνευσμένες από τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, ΄΄Η Έξοδος του Μεσολογγίου΄΄.

Οι μαθητές/τριες φαντάστηκαν πως ένας από τους Εξοδίτες, που παρουσιάζονται στον πίνακα του Βρυζάκη, κατάφερε να σωθεί και αφηγούνται όσα μπορεί να βίωσε.
Επιπλέον, η διάδραση είχε και συμμετοχικό χαρακτήρα, καθώς το κοινό μπορούσε να αφήσει το δικό του ΄΄αποτύπωμα΄΄, τη δική του ιστορία Εξόδου, στην εγκατάσταση, στο κέντρο της αίθουσας.

Συμμετοχή του κοινού γράφοντας μια σύντομη ιστορία, σκέψη, συναίσθημα ή ζωγραφίζοντας, με σκοπό να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας με το έργο των μαθητών/τριών.


Άποψη του εκθεσιακού χώρου.

Τέλος, κατά την έναρξη της διάδρασης (04 Ιουνίου), μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης, αναφέρθηκαν στο μοναδικό στην ιστορία των Πολιορκιών, φαινόμενο της Εξόδου, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Ευφροσύνης Μυλωνά. Οι θεματικές για τις οποίες έκαναν λόγο, συνδέονταν με τις θεματικές των ζωγραφικών έργων, υπό την επίβλεψη του εικαστικού, Κων/νου Βαλιουτή.



Οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, είναι τα πρώτα παιδιά, των οποίων τη δράση υποδέχτηκε το Κτίριο Χρυσόγελου, με φυσική παρουσία.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Τομέας Πολιτισμού ΠΕ Αιτωλ/νίας, για την ευγενική παραχώρηση του Κτιρίου Χρυσόγελου, όπου πραγματοποιήθηκε η εικαστική διάδραση.

Ακόμη, ευχαριστούν όλους τους συμπολίτες και μη, που τίμησαν την εκδήλωση του σχολείου με τη παρουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο