Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Πανδημία: To «βαθύ κόκκινο» δεν ξεθωριάζει – Έως τις 29 Μαρτίου το αυστηρότερο lockdown


Αν και τις τελευταίες ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στο Αγρίνιο πολλοί εξέφραζαν την άποψη πως τουλάχιστον ο Δήμος Αγρινίου θα έπρεπε να απενταχθεί από το «βαθύ κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη, με σκεπτικό ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή του Αγρινίου ανέρχονται σε ένα μικρό μονοψήφιο αριθμό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο σύνολο της χώρας, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, δεν άφησαν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας κανένα περιθώριο για τέτοιες σκέψεις.....

Έτσι χθες ανακοινώθηκε και επισήμως η παράταση του παράταση του lockdown για δύο ακόμη εβδομάδες (έως 29 Μαρτίου) σε Αττική, Θεσαλονίκη και στις περιοχές, όπως η Αιτωλοοακαρνανία, που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», κατηγορία στην οποία προστέθηκαν ακόμη οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η γειτονική Ευρυτανία. Παράλληλα στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν όλα τα σχολεία της χώρας, ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη, στον οποίο εντάσσεται κάθε περιοχή.

 Διακομιδές από την Αιτωλοακαρνανία στα Γιάννενα

Παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας τα κρούσματα, που εντοπίζονται στην Αιτωλοακαρνανία είναι ανεπαίσθητα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο πέραν των άλλων, έπαιξε και η πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία της περιοχής, λόγω της έξαρσης της πανδημίας τις προηγούμενες εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Αγρινίου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει πληρότητα 100%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες απαιτήθηκε να γίνουν δύο διακομιδές ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ από την Αιτωλοακαρνανία στα Γιάννενα. Μάλιστα επιλέχθηκαν τα Γιάννενα, από τη στιγμή που και στα Νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίο και «Άγιος Ανδρέας») οι ΜΕΘ βρίσκονται στο «κόκκινο».

 Νέες κλίνες από την ερχόμενη εβδομάδα

Εξάλλου πανελλαδικά η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τα 500, είναι αυτή που ουσιαστικά επέβαλλε την παράταση του αυστηρότερου lockdown. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στο Νοσοκομείο Αγρινίου όσο και στα Νοσοκομεία της Πάτρας, μετά από παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ, αναμένεται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αύξηση των κλινών τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στις απλές κλινικές κορονοϊού. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου αναμένεται οι κλίνες της ΜΕΘ να γίνουν οκτώ από πέντε.

 Άνω του 4,5% ο δείκτης θετικότητας – Πάνω από το 1 ο Rt

Πλέον, ο εβδομαδιάιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ διενεργούνται 45.000 τεστ κορονοϊού ανά ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτη φορά μέσα στο 2021, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπ. Υγείας.

«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στο χθεσινό briefing του Υπουργείου Υγείας.

Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε. Καλύτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.

 Τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Για το SMS 6 θα χρησιμοποιούμε… μόνο τα πόδια ή το ποδήλατο. Άρα και ο χαρτατετός θα «πετάξει» μόνο κοντά στο σπίτι μας και τηρώντας τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν. Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο