Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Δεκτή η εισήγηση του Θανάση Καββαδά για επιστροφή τέλους σε πρόδηλα σφάλματα που δικαιώνονται στις Επιτροπές Αντιρρήσεων .

Νέα συνάντηση του Βουλευτή με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά


Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει τις 15/2/2021 ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην απάντηση που υπεγράφη από τον Υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά στις 19/3/2021, σχετικά  με το χρόνιο πρόβλημα των δασωμένων αγρών, αλλά και των εκχερσωμένων δασών, αναφέρεται ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας από έγκριτους επιστήμονες η οποία θα εισηγηθεί τρόπους αντιμετώπισης για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ..... καθώς και για την επιτάχυνση του χαρακτηρισμού σε δασωμένους αγρούς και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι οποίες καλλιεργούνται επί δεκαετίες, σε πλήρη αρμονία με το νομικό πλαίσιο και τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Το Υπουργείο μάλιστα δεσμεύεται ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματα οποιουδήποτε κατέχει γη ή την χρησιμοποιεί για αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένας παραγωγός δεν θα χάσει τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνει.
Σε ό,τι αφορά το παράβολο, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι σε αίτηση πρόδηλου σφάλματος που μετατρέπεται σε αντίρρηση και δικαιώνεται (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), θα επιστρέφεται το τέλος.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Δασαρχείου με προσωπικό, το Υπουργείο απαντά ότι έχει μεριμνήσει για την πρόσληψη 700 εποχικών υπαλλήλων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί την πρόσληψη 300 μονίμων Δασολόγων και Δασοπόνων. 
Τέλος, ως προς τα στοιχεία που ζήτησε ο Βουλευτής σχετικά με τις τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και πράξεις της διοίκησης που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των χαρτών, το Υπουργείο, μέσω του Δασαρχείου Λευκάδας, απάντησε ότι στους δασικούς χάρτες ενσωματώθηκαν περί τις 4.500 τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ενώ πριν την ανάρτηση των χαρτών οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού ήταν περίπου 1.300, με κάποια αιτήματα να εκκρεμούν από το 2014.
Σε συνέχεια της απάντησης που έλαβε από το Υπουργείο, ο Βουλευτής επεδίωξε και νέα συνάντηση τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά. Μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο καθ’ ύλιν αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς, εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την οριστική επίλυση του δασικού ζητήματος στην Ελλάδα και είναι ξεκάθαρη η πρόθεση να βοηθηθούν οι πολίτες και να συνταχθούν δασικοί χάρτες με τρόπο δίκαιο για όλους.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι το Υπουργείο έσκυψε με ευαισθησία επάνω στα δύο σοβαρά θέματα που έθεσα, ένα για τους δασωμένους αγρούς και ένα για το παράβολο.
Σε ό,τι αφορά το παράβολο γίνεται ξεκάθαρο ότι αν δικαιωθεί κάποια αντίρρηση, που είχε προηγουμένως κατατεθεί ατελώς με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος, αλλά απορρίφθηκε και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Αντιρρήσεων με την καταβολή παραβόλου, ο πολίτης θα παίρνει πίσω το παράβολο που κατέβαλε. Πρόκειται για κάτι που είχα ζητήσει από την πρώτη στιγμή, ένα αίτημα που μετέφερα από τον Φεβρουάριο στον Υπουργό, το οποίο όπως αποδεικνύεται, το άκουσε και έκρινε σωστό να ανταποκριθεί θετικά.
Να τονίσω εδώ ότι στη σημερινή μου συνάντηση επανήλθα και στο θέμα της παράτασης που έχω ζητήσει και με την ερώτησή μου, ώστε να έχουν οι πολίτες επαρκή χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων. Το Υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Σε ό,τι αφορά τους δασωμένους αγρούς, επιβεβαιώνεται αυτό που είχα προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση θα δώσει λύσεις, γι’ αυτό και έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να αντιμετωπιστεί ειδικά αυτό το πρόβλημα, μαζί με τα εκχερσωμένα δάση. Όπως είχα αναφέρει παλαιότερα, στο έργο αυτό θα συμμετέχουν και τοπικοί εκπρόσωποι.
Μου ζητήθηκε από το Υπουργείο και υπέδειξα ως εκπροσώπους από τη Λευκάδα, δύο έγκριτους νομικούς, οι οποίοι όχι μόνο έχουν βαθιά γνώση του θέματος, αλλά είναι και εκ της θέσεώς τους σε στενή επαφή με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της. Είμαι βέβαιος ότι με την ειδική γνώση για τα προβλήματα της Λευκάδας που θα προσφέρουν οι νομικοί μας, αλλά και με διαρκή επαγρύπνηση από μέρους μας όσο θα προετοιμάζονται οι νέες διατάξεις, θα μπορέσουμε να βρούμε, να προτείνουμε και, εντέλει, αν χρειαστεί, να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κλείσουν το πονεμένο κεφάλαιο των δασικών χαρτών στη χώρα μας με τρόπο επωφελή για τον τόπο και δίκαιο και τους πολίτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο