Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Νίκος Θ. Νταής: Φως στο τούνελ! Ένα χρονίζον πρόβλημα του Μύτικα!

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ!
ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ!

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που αρθογραφώ για το φλέγον και χρονίζον πρόβλημα της ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΚΑ αλλά και της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του από του έτους 1936 υπάρχοντος σχεδίου πόλης Μύτικα!
Σήμερα όμως επανέρχομαι, λαμβάνοντας αφορμή από το ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ που εξαγγέλθηκε, σύμφωνα με το οποίο, στόχος του είναι να καλυφθεί όλη η Ελλάδα με ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ (ΤΠΣ) μέχρι το έτος 2028. Έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να έχουν εγκριθεί τα ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ σε περίπου 350 Δημοτικές Ενότητες (32%) της χώρας.
Άμεσα έκανε γραπτή αίτηση τον Ιούνιο του 2020 στο αρμόδιο Υπουργείο, ο Δήμαρχος κύριος Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, για να επωφεληθεί της ευκαιρίας για την επέκταση του Σχεδίου Πόλης Μύτικα, όπως με πληροφόρησε και μου έδωσε το επίσημο έγγραφο, ο υπεύθυνος του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS, αγαπητός συμπατριώτης Μυτικιώτης κύριος Βασίλης Σούλας και το αίτημα του Δήμου κατετάγη μεταξύ των φάσεων Α, Β και Γ στην Γ φάση. Λόγω της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, τον Νοέμβριο του 2020 ο Δήμαρχος, με νέο γραπτό αίτημα, ζήτησε να ενταχθούμε στην Α φάση. Επίσης και γι αυτή την ενέργεια του Δημάρχου, ο κύριος Σούλας μου έδωσε το επίσημο έγγραφο. Και τα δύο έγγραφα έχουν δημοσιευτεί στα τοπικά Blogs.
Η επέκταση του σχεδίου πόλης Μύτικα ΧΡΟΝΙΖΕΙ επί μία 40ετία περίπου!!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ χρειάζεται, μου τόνιζε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα μαζί του συνέχεια ο Μηχανικός κύριος Νικάκης, ο οποίος είχε εκπονήσει την μελέτη επέκτασης, που είχε υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο. Η πολιτική βούληση όμως δεν ερχόταν!!! Μας βασάνιζε και δεν προέβη στην αναμενόμενη έγκριση, παρ’ όλο που ο φάκελος με το σχέδιο κ.λπ έγγραφα, ήταν πλήρως ενημερωμένος και παρ’ όλο που ο αρμόδιος Υφυπουργός επί δύο διαφορετικών κομματικών Κυβερνήσεων ήταν Αιτωλοακαρνάνας!
Οι επισκέψεις στο Υπουργείο, του τότε Δημάρχου κυρίου Δημήτρη Τριποτσέρη με τη Μηχανικό σύζυγό του κυρία Αικατερίνη Μαυρίδου – Τριποτσέρη, μαζί με τον κύριο Νικάκη, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα! Ούτε και του μετέπειτα Αντιδημάρχου κυρίου Ηλία Ταμπάκη, επί δημαρχίας κυρίου Πυθαγόρα Σαμαρά!
Αυτά για την τοπική μας ιστορία. Αυτή η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των αρμοδίων της πολιτικής εξουσίας, έφεραν τον Μύτικα 40 χρόνια πίσω! Κρίμα!
Εάν είχε εγκριθεί η επέκταση θα είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλά οικόπεδα, θα είχαν ανεγερθεί πολλές κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις. Με το σύστημα εισφοράς σε γη και χρήμα, θα είχαν ανοιχτεί ανεμπόδιστα οι δρόμοι.
Πολλοί Μυτικιώτες θα μπορούσαν να οικοδομήσουν, στα αγροτεμάχια που έχουν εκτός σχεδίου πόλης όμως.
Και έχουν αυτή την ανάγκη, αφού οι οικογένειες έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι απαραίτητες οι δεύτερες κατοικίες αφού οι πατρογονικές δεν τους χωρούν.

Κύριε Δήμαρχε.
Ας ελπίσουμε στην όσο το δυνατόν σύντομη επέκταση του Σχεδίου Πόλης Μύτικα.
Εσείς ενεργήσατε με εγρήγορση!
Ο Μύτικας όμως απαιτεί από εσάς να επιδείξετε την ίδια ευαισθησία και εγρήγορση στην διαδικασία της πράξης εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Μύτικα, που καθυστερεί και χρονίζει από το έτος 1936, δηλαδή 85 χρόνια με αδιανοιχτούς πολλούς δρόμους, ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία, πρόοδο και ανάπτυξη του Μύτικα. Εννιά δρόμοι κάθετοι οδηγούν στον κεντρικό δρόμο. Από αυτούς δύο είναι διανοιγμένοι και αυτοί με ιδιωτική πρωτοβουλία! Ο μεγάλου μήκους περιφερειακός δρόμος που αρχίζει από την είσοδο του Μύτικα στους φοίνικες και καταλήγει στο λιμάνι, αδιάνοιχτος! Και άλλοι πολλοί δρόμοι. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ! Ίσως και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ! Τις πταίει; Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος παρά μόνο από ενδιαφέρον και αγάπη προς τον τόπο ομολογώ: Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!! Οφθαλμοφανής και προκλητική η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ, έναντι όχι μόνο κατά των κατοίκων του Μύτικα, αλλά και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!
Ιδού λοιπόν κύριε Δήμαρχε λαμπρό πεδίο δόξας για εσάς και την Δημοτική Αρχή, η πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης Μύτικα. Η Τοπική Ιστορία θα σας το ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ και θα σας το ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ στο ενεργητικό σας!
Το ευχόμαστε ολόψυχα.
Μύτικας 21 Μαρτίου 2021

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο