Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία»

 
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ


Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

     Οι εργαζόμενοι αυτοί από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα δουλεύουν "μπαλώνοντας" τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Καθώς το οχτάμηνο πρόγραμμα τελειώνει, μετρούν αντίστροφα τις μέρες που τους απομένουν μέχρι να ξαναβρεθούν στην ανεργία, ενώ τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στον δήμο Ακτίου Βόνιτσας εντείνονται.


Ο εμπαιγμός των εργαζομένων είναι διαχρονικός. Τα προγράμματα αυτά γεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι στο πλαίσιο Ταμείων της ΕΕ), υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και βαφτίστηκαν προγράμματα στήριξης των νέων, των μακροχρόνια ανέργων κλπ.
Στην πραγματικότητα όμως:

  • Μέσω αυτών των προγραμμάτων στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις "γαλέρας", την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας, το χτύπημα των μισθών, την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Συνδυάστηκαν με την κατάργηση - πάγωμα των προσλήψεων σε όλους τους τομείς του Δημοσίου (Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια), τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους τομείς ευθύνης του κράτους.
  • Μέσω του ΟΑΕΔ εξελίσσεται ένα σύγχρονο και επίσημο κρατικό δουλεμπόριο μέσω του οποίου ανακυκλώνεται διαρκώς η ανεργία.
  • Οι κυβερνήσεις φρόντισαν με αντεργατικές διατάξεις και οδηγίες της ΕΕ να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις, που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων.
  • Η κοροϊδία συμπληρώνεται από τα σεμινάρια για την "Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα". Λίγο πριν επιστρέψουν στην ανεργία, οι "ωφελούμενοι" κάθονται στα θρανία των διαφόρων ΚΕΚ για να τους μάθουν πώς μπορούν να γίνουν "κοινωνικοί επιχειρηματίες".
  • Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει πάγια θέση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι, μάλιστα, θεωρούνται ως "ωφελούμενοι" με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσής τους, καλύπτουν κενά σε μόνιμο προσωπικό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τη στιγμή, μάλιστα, που οι υπηρεσίες του Δήμου μας είναι υποστελεχωμένες.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα κοινωφελή προγράμματα να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, να τον φτάσουν μέχρι τέλους, μέχρι να κατακτήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα είναι δίπλα τους σε κάθε στροφή αυτής της δύσκολης μάχης».


Με βάση τα παραπάνω καλούμε το ΔΣ Ακτίου Βόνιτσας να πάρει το παρακάτω ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου Βόνιτσας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.
Καθώς το αίτημά  για παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς, είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, να γίνει πράξη, αφού μετά από 8μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, την ώρα που η ανεργία εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα που οι δήμοι σηκώνουν τεράστιο βάρος λόγω την πανδημίας, να μείνουν χωρίς προσωπικό. Στο δήμο μας δεκάδες εργαζόμενοι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικoύ.

Έχοντας υπόψη αυτές τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό:

  • Ζητάμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων με το πρόγραμμα "κοινωφελούς εργασίας".
  • Διεκδικούμε προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά.


Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν έχουν ημερομηνία λήξης».

1 σχόλιο:

  1. Ότι να ναι... Από πού και ως πού να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου απλές συμβάσεις... Κανονίστε το από πριν να γίνει σωστός και τίμιος διαγωνισμός όπως προβλέπεται και κόψτε τους λαϊκισμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο