Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
Τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων σε ιστορικά κτίρια, που στέγασαν ξένα προξενεία στην Πρέβεζα πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους
Η Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 τοποθέτησε ενδεικτικές πινακίδες σε ιστορικά κτίρια της πόλης μας, στα οποία στεγάστηκαν ξένα προξενεία την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Συγκεκριμένα με την άδεια των ιδιοκτητών τοποθετήθηκαν πινακίδες:
1. Στο κτίριο που ήταν το Βρετανικό Προξενείο επί της οδού Νίκης και Κονεμένου 1.
2. Στο κτίριο που ήταν το Ιταλικό Προξενείο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 100.
3. Στο κτίριο που ήταν το Γαλλικό Προξενείο επί της οδού Νίκης 14.
Οι τρεις αυτές οικοδομές βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας και ευτυχώς διασώθηκαν από κατεδάφιση και δεν υπέστησαν αλλοίωση της αρχικής τους μορφής.
Τέταρτη ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε και στη νέα οικοδομή, που ανεγέρθηκε πριν μερικές δεκαετίες στη θέση της οικίας Σεβαστής Κονεμένου, όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο (και μετέπειτα το Οικοτροφείο της Μητροπόλεως) επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 67.
Επειδή στο κτίριο που στέγαζε το Ρωσικό Προξενείο (οικία Σκέφερη) στη γωνία Εθνικής Αντιστάσεως και Σαπουντζάκη σήμερα εκτελούνται οικοδομικές εργασίες αναπαλαίωσης η σχετική ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε επί της γειτονικής οικοδομής, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μαγκλάρα.
Η ύπαρξη όλων αυτών των προξενείων (όπως και των κάστρων) είναι μία ακόμη απόδειξη για τον σημαντικό ρόλο της Πρέβεζας στην πορεία περασμένων αιώνων. Υπήρξε βασική είσοδος της Ηπείρου, σπουδαιότατο λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών με ίχνη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της να διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Τις πινακίδες κατασκεύασε και προσέφερε ο κ. Γεώργιος Ματζαμόρτος, τον οποίο θερμότατα ευχαριστούμε.
Ευχαριστούμε, επίσης, ιδιαιτέρως και τους συμπολίτες μας, που επέτρεψαν την τοποθέτηση των πινακίδων στις ιδιοκτησίες τους:
1. Την οικογένεια Ανατολιωτάκη
2. Τους κυρίους Στέφανο και Σωτήρη Μανόπουλο
3. Την οικογένεια Χαρμπούρου
4. Τον κ. Ηλία Μαγκλάρα
5. Τα καταστήματα του κυρίου Παναγιώτη Σορόκα και Γεωργίου Γκέλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο