Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Επίκαιρη Ερώτηση για την επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο


       Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα τις εξελίξεις στην επανίδρυση του  με έδρα το Αγρίνιο.

Το κείμενο της ερώτησης:

Κυρία Υπουργέ,
Με επίκαιρη ερώτησή μου τον Ιανουάριο 2020, σας έθεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση -με τον ν. 4610/2019- του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο. Ενός Τμήματος με καινοτόμο πρόγραμμα και αντικείμενο σπουδών, ολοκληρωμένο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών, αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και διαρκή ανάπτυξη σε υλικοτεχνικές υποδομές. Διέθετε ακόμη το Τμήμα αυτό, πρόσφατη πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023.

Ταυτόχρονα, με τον ίδιο νόμο 4610/2019, ιδρύθηκε Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο αλλά και Τμήμα με παρεμφερές με το καταργηθέν γνωστικό αντικείμενο στον Βόλο με την ονομασία «Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών», χωρίς ωστόσο να προϋπάρχουν οι υποδομές και εχέγγυα για τη λειτουργία του.

Η κατάργηση του Δ.Π.Π.Ν.Τ. εν μία νυκτί, προκάλεσε την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας του Τμήματος, των φοιτητών, των αποφοίτων που βλέπουν το πτυχίο τους που προέρχεται από καταργηθέν Τμήμα να μην έχει πανεπιστημιακή αναφοφά, των καθηγητών καθώς και της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων. Την ίδια στιγμή, η ουσιαστική παράλληλη λειτουργία των δύο τμημάτων στο Αγρίνιο, δηλαδή του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για τους πρωτοετείς και του υπό κατάργηση Δ.Π.Π.Ν.Τ. για τους υπόλοιπους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, προκάλεσε επιπλέον προβλήματα και αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου και την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Διγαλάκη ότι κακώς και αναιτιολογήτως καταργήθηκε το εν λόγω Τμήμα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάιο του 2019, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για έκφραση γνώμης ως προς την επανίδρυση και επαναλειτουργία. Σε νέα ερώτησή μου τον Απρίλιο του 2020 σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας επανίδρυσης, το Υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση.

Σήμερα, 10 μήνες μετά, φοιτητές, απόφοιτοι, καθηγητές και η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, αναμένουν την επανίδρυση του Δ.Π.Π.Ν.Τ. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για το μέλλον του Τμήματος και άμεσα να υλοποιηθεί η επαναλειτουργία του και η ένταξή του στο μηχανογραφικό για το 2021. Είναι δε προφανές, ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του ζητήματος από την ΕΘΑΑΕ, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν σε βάρος των φοιτητών, των αποφοίτων, των καθηγητών και της τοπικής κοινωνίας που αναμένουν την επανίδρυση, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως το πλέον αρμόδιο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κα Υπουργέ:
1. Ποιες είναι οι εξελίξεις στη διαδικασία επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών και πότε αναμένεται αυτή να ολοκληρωθεί; Θα ενταχθεί το Δ.Π.Π.Ν.Τ. στο μηχανογραφικό δελτίο για το 2021;
2. Τί απαντά το Υπουργείο για την καθυστέρηση τόσων μηνών στην επανίδρυση του Τμήματος;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

2 σχόλια:

  1. Πςρί ΠΙΑΥ καμία ερώτηση θα γίνει ? ή
    στο ΚΙΝΑΛ κάνει κουμάντο ο κ Γερουλάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κύριος βουλευτής έθεσε σωστά το θέμα. Όμως ο καθένας κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. Δυστυχώς, η συγχώνευση του Πανεπιστήμιου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, δεν έγινε όπως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας ούτε των τριών ΤΕΙ στην Κεντρική Μακεδονία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Εκεί, πριν να ανακοινωθεί η συμφωνία, διαπραγματεύτηκαν σκληρά όλοι οι φορείς κι όχι μόνο αυτοί που εκπροσωπούσαν τα ιδρύματα, με αποτέλεσμα αμοιβαίες υποχωρήσεις και αποκεντρωτικές τάσεις με τη δημιουργία σχολών και τμημάτων στις πόλεις όπου λειτουργούσαν τμήματα ΤΕΙ.
    Με δεδομένη τη βούληση γιά μη σπατάλη χρημάτων από την παρούσα κυβέρνηση, ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, χτίζει το δικό του αφήγημα που δεν εννοεί το Πανεπιστήμιο σαν αποκεντρωμένο ίδρυμα γιά όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά μόνο γιά την πόλη των Πατρών. Έτσι, κρύβεται, όπως και οι καθηγητές που θέλουν όλοι να πάνε στην Πάτρα, όπως και οι φοιτητές πίσω από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως και ο υπουργός πίσω από την ΕΘΑΕΕ. Αν λοιπόν η ΕΘΑΕΕ λειτουργούσε με βάση αυτά κι όχι άλλες πιέσεις, εύκολα θα κατέληγε ή α)στη διάσπαση του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας με μεταφορά του τομέα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο όπου και ταιριάζει και είναι πιό κοντά επιστημονικά. Επίσης, θα ανάσταινε το εκεί τμήμα το οποίο κινδυνεύει να κλείσει λόγω τραγικής έλλειψης καθηγητών, ή β)στη δημιουργία τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, όμοιο με εκείνο στην Καλαμάτα. Αυτό είναι σύμφωνο με τα επιστημονικά κριτήρια, αλλά δεν το αφήνουν να γίνει οι καθηγητές, οι οποίοι τα θέλουν όλα.
    Έτσι, και θα μεταφερθεί το τμήμα Μουσειολογίας στην Πάτρα, και τότε να μου το θυμηθείτε, θα βρεθούν ξαφνικά καθηγητές και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας πάλι στην Πάτρα, όπου και πάλι θα συναινέσουν οι καθηγητές. Κι όλα θα γίνουν γιά οικονομικούς λόγους, επειδή τάχα στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, ενώ στην Πάτρα υπάρχουν. Κι όμως, αυτό είναι μεγάλο ψέμα.
    Κατόπιν αυτών, οφείλει ο κύριος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας που κατάγεται από το Αγρίνιο, να φερθεί όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κύριος Αγοραστός που δεν άφησε να πάνε όλα τα τμήματα στο Βόλο και πέτυχε μαζί με το δήμαρχο Λάρισας τη διατήρηση αρκετών τμημάτων στη Λάρισα κι αλλού. Το Αγρίνιο δεν είναι ακόμα μία επαρχιακή πόλη. Σήμερα έχει 94000 κατοίκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο