Από τον Ιούνιο που
άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία για τους Έλληνες Πολίτες,
μπορούσαμε να επισκεφθούμε και εμείς τα πάτρια εδάφη και του
γονείς μας, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες με τα σύνορα
κλειστά, να τους πάμε φάρμακα, προμήθειες, να τους πάρουμε και
να τους φέρουμε να δουν τους οικογενειακούς γιατρούς τους στα
Ιωάννινα, τα εγγόνια τους, να πάμε να δούμε το χωριό μας με το
οποίο έχουμε αυτή την ιδιαίτερη σχέση όπως όλοι οι Ηπειρώτες.
Στα Γιάννενα είμαστε πολιτογραφημένοι περισσότεροι από 10.000, εκ των οποίων η πλειοψηφία ζει και προσφέρει στην πόλη 30 χρόνια, από Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές Εταιριών, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Μηχανικοί, Επιχειρηματίες μέχρι ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ. Μία κοινότητα αντίστοιχη των Πωγωνίσιων, των Ζαγορίσιων, των Μετσοβιτών και όλων των περιοχών της Ηπείρου, με τη διαφορά ότι για να πάμε στο χωριό μας 50 λεπτά από τα Γιάννενα πρέπει να περάσουμε σύνορα. Έτσι τα έφερε η μοίρα.
Οι γονείς των περισσοτέρων ζουν στα χωριά, κρατάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού, και πηγαινοέρχονται συνέχεια με τα δύο καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που περνάνε σύνορα, δίνουν ζωή στον τόπο, έχουν τον κήπο τους, τα ζωντανά τους, όπως όλοι οι Ηπειρώτες. Σε έναν τόπο που σβήνει σιγά σιγά και από όπου έχει μεταναστεύσει το 90% και οι νέοι είναι ελάχιστοι.
Αυτοί οι λίγοι υπερήλικες, επί κυβερνήσεως Σημίτη, αποφασίστηκε να λαμβάνουν ένα κοινωνικό επίδομα 360 ευρώ όπως όλοι οι Ελλαδίτες υπερήλικες τότε, για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα, με το οποίο όντως μια χαρά τα βόλευαν στα χωριά μας, που απέκτησαν ζωή με την επιστροφή των γερόντων, αλλά και των συνταξιούχων μας από όλη την Ελλάδα. Τότε υπήρχε και μια μικρή ώθηση ανάπτυξης, όπου κάποιοι νέοι επέστρεψαν για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς, από μαστόρια μέχρι μίνι μάρκετ, καφενεία, μικρές παραγωγικές μονάδες, κτλ.
Το 2012 επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, σε ένα από τα πολλά μνημόνια υπήρχε φωτογραφική διάταξη να περικοπούν αυτά τα επιδόματα, ένα γελοίο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα έφθινε έτσι και αλλιώς συνεχώς, διότι σιγά σιγά αποδημούσαν εις κύριον οι παλιοί και οι νεότεροι συνταξιούχοι μας ελάμβαναν πλέον κανονική σύνταξη συμπληρώνοντας τα απαραίτητα ένσημα στην Ελλάδα.
Παρά τις υποσχέσεις σε κάθε εκλογική περίοδο για λύση, το θέμα πήγε ακόμη παραπέρα: στο νόμο Κατρούγκαλου, ακόμη και από τους κανονικούς συνταξιούχους μας μειώθηκε η εθνική σύνταξη με βάση τα έτη που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα δια του 40, άσχετο αν από το 91 όταν άνοιξαν τα σύνορα (πιο πριν έτσι και αλλιώς πήγαινες 25 χρόνια φυλακή και μόνο αν κοίταγες κατά λάθος το συρματόπλεγμα), όλοι τους πλήρωναν ένσημα ως Έλληνες πολίτες και έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Επιπλέον αυτού, κάποιοι στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου νοσηλεύονται ως Έλληνες Πολίτες με το ΑΜΚΑ τους (ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, άποροι), δημιούργησαν έναν ολόκληρο Γολγοθά σε όσους κατάγονταν από την δικιά μας Ήπειρο, ζητώντας απίστευτα χαρτιά απόδειξης μόνιμης κατοικίας, βεβαιώσεις και σφραγίδες εισόδου εξόδου για το πόσες μέρες ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλιώς τους υποχρέωναν να πλήρωναν μετρητά τις νοσηλείες ακόμη και καρκινοπαθών. Όταν πήγαμε να λύσουμε το ζήτημα, παραλίγο να δημιουργηθεί έντονο επεισόδιο, με υπάλληλο που ανέφερε «εσείς οι Αλβανοί να πάτε στην Αλβανία να νοσηλευτείτε, τι δουλειά έχετε εδώ». Το θέμα λύθηκε με σκληρή μας άμεση παρέμβαση στον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Του δικούς μας παππούδες τώρα, τους τιμωρεί ο «υγειονομικός πανικός» των Ιωαννίνων. Αν έχεις τόπο γέννησης Κόνιτσα στην ταυτότητα, πας στο νοσοκομείο και ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα νοσηλείας και προφανώς COVID-19. Αν στην ταυτότητα γράφει Αργυρόκαστρο, γίνετε ο πανικός, άσχετα αν ζεις μόνιμα στα Γιάννενα. Και αυτό χάρη σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την γενικευμένη παραπληροφόρηση και έναν ιδιότυπο ενδοηπειρωτικό ρατσισμό που ανακαλύπτουμε όλοι μας έκπληκτοι.
Το «βαρύ υγειονομικό φορτίο» της Αλβανίας δεν αφορά τις περιοχές που ζει και παλεύει να επιβιώσει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Και οι επιστημονικοί λόγοι είναι η ίδιοι όπως και για τα αραιοκατοικημένα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Μετσόβου. Επιπλέον, με δεδομένο ότι στα χωριά ζουν υπερήλικες, οι τοπικές μας αρχές, οι λίγες νοσοκόμες, τα μίνι μάρκετ για τις βασικές ανάγκες έχουν οργανωθεί και κάνουν διανομές κατ’οίκον, τα καφενεία είναι σχεδόν κλειστά και άδεια. Και όλοι προσέχουν στο μέγιστο, ως νοήμονες αρχέγονοι Ηπειρώτες.
Ως κοινότητα αυτοργανωθήκαμε εν μέσω πανδημίας, κάναμε έκκληση φέτος να ΜΗΝ έρθει η νεολαία στα χωριά όπως κάθε καλοκαίρι, για να μην κινδυνέψουν οι παππούδες μας, το οποίο τηρήθηκε από την πλειοψηφία, δεν έγινε κανένα πανηγύρι, ούτε καν καθιερωμένες θρησκευτικές γιορτές που άλλα χρόνια συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμου και δεν είχαν ακυρωθεί ούτε σε καιρούς πολέμου. Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, στήθηκε ένα τεράστιο δίκτυο στήριξης των υπερηλίκων μας σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώναμε καθημερινά φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, στείλαμε μέχρι και τάμπλετ να μιλάνε με βίντεο με τους γιατρούς τους στα Γιάννενα.
Τα είδη πρώτης ανάγκης τα στέλναμε αρχικά ως «λαθρέμποροι» με φορτηγά δικών μας εισαγωγικών ή Γιαννιώτικων εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα μόνα που πέρναγαν άλλωστε τα σύνορα, μέχρι που ανέλαβε τις μεταφορές το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου με το προσωπικό αυτοκίνητο του Πρόξενου και οι Δήμαρχοι μας με τα δικά τους υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Δυστυχώς αυτό το διάστημα τα σύνορα ήταν ερμητικά κλειστά και δεν καταφέραμε ελάχιστα επείγοντα περιστατικά να τα μεταφέρουμε στα Γιάννενα, χάσαμε μερικούς, και άλλοι κινδύνεψαν σοβαρά στο υγειονομικό σύστημα της Αλβανίας.
Μόλις άνοιξαν τα σύνορα μέσα Ιουνίου όλοι μας, από όλες τις γωνιές της Ελλάδος όπου ζούμε, πήγαμε σταδιακά και χωρίς πανικό στα χωριά να δούμε ή να πάρουμε τους υπερήλικες γονείς μας, να πάμε βασικές προμήθειες, δημιουργώντας ελάχιστη κίνηση στην Κακαβιά, η οποία παρουσιάστηκε ως «7000 έρχονται την ημέρα από Αλβανία» από κατευθυνόμενα μέσα των Ιωαννίνων και ως είθισται την εποχή του διαδικτύου αυτό κοινοποιήθηκε πανελλαδικά. Αποδείχθηκε την ημέρα της κρίσης ότι η Κακαβιά δεν μπορεί σε πλήρη λειτουργία να εξυπηρετήσει πάνω από 2000 την ημέρα. Αντίστοιχα το Μαυρομάτι και οι άλλες μικρές διαβάσεις ούτε 600.
Για τον πανικό των τελευταίων ημερών δεν θα μιλήσω, μιλάνε οι εικόνες με το καραβάνι που ούτε στον εμφύλιο του 1997 δεν είχε δημιουργηθεί. Η ανικανότητα ορισμένων να στήσουν άμεσα και σωστά δομές της Πολιτικής Προστασίας στα σύνορα είναι δεδομένη και έγινε προσπάθεια να καλυφθεί επικοινωνιακά από ακραία μέτρα και δημοσιεύματα.
Τι πέτυχαν οι «πανικόβλητοι» με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα; Την απαρχή μιας γενοκτονίας! Κυριολεκτικά!
Γενοκτονία που θα υπάρξει αν δεν δοθεί άμεση υγειονομικά τεκμηριωμένη λύση.
Τα μέτρα που αφορούν του ομογενείς Έλληνες πολίτες που είχαν επισκεφθεί τα χωριά τους και τους Αλβανούς νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα που βρίσκονταν στην Αλβανία για οικογενειακές και έκτακτες ανάγκες, με αρχή εφαρμογής την 17/08/2020:
1. Υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ PCR για να τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα της οποίας είναι ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ με πλήρη δικαιώματα και έχουν την μόνιμη οικογενειακή και φορολογική τους κατοικία, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι (100-130 ευρώ το άτομο) στα 2 πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια της Αλβανίας
2. Υποβολή πλαφόν εισερχομένων στη χώρα, 750 ατόμων ημερησίως στην Κακαβιά με αρνητικό τεστ PCR και 7 ήμερη καραντίνα.
Παράλληλα με αυτό, φήμες που κυκλοφόρησαν από Γιαννιώτικα μέσα ότι θα κλείσουν οριστικά τα σύνορα, προκάλεσαν λογικά πανικό στους ομογενείς οι οποίοι αντέδρασαν εσπευσμένα:
1. Όσοι ήδη βρίσκονταν στα χωριά τους, ξεκίνησαν άρων άρων να φεύγουν οικογενειακώς και μάλιστα να παίρνουν μαζί τους και τους υπερήλικες γονείς τους, με το φόβο ότι με το κλείσιμο και τους περιορισμούς στα σύνορα δεν θα είχαν καμία δυνατότητα επιβίωσης, ούτε καν πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες περίθαλψης από το τριτοκοσμικό Αλβανικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας
2. Όσοι λίγοι είχαν φέρει για καλοκαιρινές διακοπές τα ανήλικα παιδιά τους στους παππούδες για να μπορέσουν να κάνουν κανένα μεροκάματο το καλοκαίρι, ενώ άλλες χρονιές αυτό γινόταν μαζικά για να κρατήσει η νέα γενιά την επαφή με την πατρίδα, έσπευσαν πανικόβλητοι από όλη την Ελλάδα να έρθουν να τα πάρουν, μαζί με τους υπερήλικες συγγενείς, ΑΜΕΑ και άτομα με χρόνιες ασθένειες.
3. Το ίδιο έπραξαν και οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, που επισκέφθηκαν την Αλβανία κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων μετά την γνωστή κατάρρευση και το πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά συνολικό ξήλωμα του προσωπικού της Αλβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, έγγραφα απαραίτητα για την διαμονή αυτών και των παιδιών τους στην Ελλάδα
Σε αυτούς τους 5.000 Έλληνες πολίτες και 10.000 Αλβανών νόμιμων οικογενειαρχών (όσο οι τουρίστες που κατεβαίνουν σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο) δόθηκαν 7 μέρες να έρθουν και να φύγουν, αντί για 20 μέρες που θα επέστρεφαν σταδιακά, οργανωμένα και θα μπορούσαν να ελεγχθούν καλύτερα στα σύνορα από τον ΕΟΔΥ και όλα θα κυλούσαν υγειονομικά ομαλά. Ο συνωστισμός των 4 ημερών, δημιούργησε ένα άκρως επικίνδυνο υγειονομικό φαινόμενο, με πολλαπλάσιες επιπτώσεις και συγχρωτισμό χιλιάδων και στα χωριά μας, και στα σύνορα και στα Ιωάννινα μέσω ΚΤΕΛ, από ότι η σταδιακή επιστροφή.
Οι «ανένδοτοι Ηπειρώτες πολιτευτές» που και καλά προστατεύουν τους εκεί ψηφοφόρους τους, έχουν ή πλήρη άγνοια του τι συμβαίνει με εμάς στους τρίτης κατηγορίας «Ηπειρώτες» στα 50 χλμ. ή απλά θέλουν να μας αφανίσουν μαζικά!
Έχουν πανικοβάλει όλους τους υπερήλικες στα χωριά και όλους μας γενικότερα, διότι για να έρθει κάποιος στην χώρα της οποίας είναι πολίτης και πληρώνουν τα παιδιά του αδρά φόρους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να πληρώσει ο ίδιος το τεστ 72 ώρες πριν (100 ευρώ όσο το μηναίο Αλβανικό επίδομα προς υπερήλικες), να κάνει το έντυπο PLF ως τουρίστας 48 ώρες πριν και αν είναι τυχερός να είναι στους πρώτους 750 που θα περάσουν τα σύνορα να καθίσει και 7 μέρες καραντίνα σπίτι των παιδιών του στην Ελλάδα. Προφανώς και με απλά μαθηματικά, σε περίπτωση κάποιου προβλήματος υγείας στην καλύτερη περίπτωση θα πάει στο Νοσοκομείο σε 10 μέρες, που δυστυχώς αν είναι σοβαρό θα επαφίεται η περίθαλψή του στα ήδη προβληματικά και μολυσμένα από τον ιό Νοσοκομεία των Τιράνων ή στο χωριό με βότανα της Πίνδου ή στον ίδιο το μεγαλοδύναμο όπως στο Μεσαίωνα.
Το ατράνταχτο και επιστημονικό δεδομένο είναι ότι στις περιοχές μας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην Αλβανία και στην Ελλάδα, τα κρούσματα ήταν μηδενικά μέχρι την έναρξη του τουρισμού, ελάχιστα μετά από αυτό, πλήρως απομονωμένα, κανένα σοβαρό που να έχριζε εισαγωγής στο Νοσοκομείο, κανένα σε ΜΕΘ, κανένα θάνατο, ενώ τις τελευταίες 10 μέρες είναι μηδενικά. Το αν η Αθήνα έχει έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία υγειονομική λογική να απαγορευτεί στους Αρτινούς να πάνε στα Γιάννενα.
Ζητάμε άμεσα από την Κυβέρνηση να βάλει τη λογική, την επιστήμη και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση μιας μειονότητας αρχέγονων Ελλήνων στις σωστές βάσεις, μακριά από τις επικοινωνιακές φούσκες των συντοπιτών μας Ηπειρωτών πολιτευτών, και επειδή δεν θα τελειώσουμε τώρα με την πανδημία, αλλά έχουμε να περάσουμε έναν ολόκληρο δύσκολο χειμώνα μπροστά, προτείνουμε:
1. Κατάργηση της προσκόμισης τεστ από Αλβανικά Εργαστήρια για Έλληνες Πολίτες και κατόχους κάρτα ομογενούς, με δειγματοληψία στα σύνορα από μόνιμο κλιμάκιο ΕΟΔΥ
2. Δημιουργία μόνιμου ειδικού χώρου για τον ΕΟΔΥ στο Τελωνείο Κακαβιάς: υγειονομικό κοντέινερ με κλιματισμό, εξοπλισμό και σωστές συνθήκες εργασίας για του υγειονομικούς, ώστε να μην γίνονται τα τεστ σε πλαστικές καρέκλες στο πόδι εν μέσω καύσωνα, μια επιστημονικά αμφισβητούμενη διαδικασία λήψης δειγμάτων ως προς το αποτέλεσμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με ευθύνη όσων διέσπειραν τον πανικό
3. Κατάργηση του πλαφόν των 750 ατόμων την ημέρα για Έλληνες Πολίτες και κατόχους κάρτας ομογενούς με παράλληλη κατάργηση του PLF το οποίο δεν έχει κανένα νόημα σε μετακίνηση Αργυρόκαστρο – Γιάννενα ή την δημιουργία μιας νέας φόρμας που θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στην Αλβανία για σωστή εκτίμηση του υγειονομικού κινδύνου και προσαρμοζόμενο πρωτόκολλο δειγματοληψίας
4. Ειδικά πρωτόκολλα στην Κακαβιά για τους υπερήλικες, χρόνιους ασθενείς και τις ευπαθείς ομάδες που επισκέπτονται αυθημερόν συχνά τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων για να αποφευχθεί ο ιδιότυπος ρατσισμός και πανικός
5. Για επείγοντα περιστατικά την ενεργοποίηση επιτέλους του διασυνοριακού υγειονομικού πρωτοκόλλου διαμετακομιδής Ελλήνων Πολιτών στο ΕΣΥ για να μην ξαναδούμε τις τραγελαφικές εικόνες που διέσπειράν τον πανικό, να έρχονται ασθενείς με COVID (όπως ο Ελλαδίτης Διευθυντής Ελληνικής Εταιρείας στην Αλβανία) ή τις δύο περιπτώσεις με συμπτώματα στα σύνορα που πήγαν με ταξί στα Νοσοκομεία, εφόσον στα σύνορα κανείς δεν ξέρει ποιον να ενημερώσει, αν θα του επιτραπεί η είσοδος και πως θα τον χειριστούν υγειονομικά.
Ακόμη και όσοι Έλληνες πολίτες ασθενήσουν με COVID-19 στην Αλβανία, είναι συνταγματική υποχρέωση να τους παρέχεται η υπηρεσία υγείας που τους αρμόζει από τις ειδικές μονάδες του ΕΣΥ. Αλλιώς όποιον Έλληνα πολίτη κολλήσει COVID-19 και χρήζει εισαγωγής στο Νοσοκομείο να τον ρίχνουμε εκ των προτέρων στον Καιάδα ή να τον καίμε ζωντανό όπως σε εποχές χολέρας.
Από την πλευρά μας, έχουμε συστήσει μια μικρή επιστημονική επιτροπή και δίκτυο άμεσης υγειονομικής ενημέρωσης στα χωριά μας και είμαστε στη διάθεσή σας να σας παρέχουμε σωστή και γρήγορη πληροφόρηση για την πραγματική κατάσταση, ώστε να μην ληφθούν άλλες αποφάσεις με επικοινωνιακό και μιντιακό πολιτικό πανικό.
Αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε την πατρίδα μας και ο μόνος κοινός στόχος είναι να επιβιώσουμε όλοι μαζί από την παγκόσμια πανδημία. Κανείς μας δεν κάνει, ούτε έκανε, ούτε πρόκειται να κάνει «σουρτα φέρτα» στα σύνορα χωρίς ουσιαστικό και σοβαρό λόγο.
Το κόστος των μέτρων που πρέπει να είναι μόνιμα όλο το χειμώνα στα σύνορα είναι μηδαμινό σε σχέση με τις ανθρώπινες ζωές των άλλων Ηπειρωτών που δεν έχουν γευτεί ποτέ τη χαρά της ισοτιμίας όπως προτάσσει το Σύνταγμα και το Εθνικό Χρέος της επιβίωσης μας στα αρχέγονα χώματα μας.
Στόχος όλων μας είναι η δημόσια υγεία θα προστατευτεί διασυνοριακά και να αποφευχθεί η εξόντωση ενός ταλαιπωρημένου κομματιού του Ελληνισμού.
Στα Γιάννενα είμαστε πολιτογραφημένοι περισσότεροι από 10.000, εκ των οποίων η πλειοψηφία ζει και προσφέρει στην πόλη 30 χρόνια, από Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές Εταιριών, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Μηχανικοί, Επιχειρηματίες μέχρι ιδιοκτήτες μεγάλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ. Μία κοινότητα αντίστοιχη των Πωγωνίσιων, των Ζαγορίσιων, των Μετσοβιτών και όλων των περιοχών της Ηπείρου, με τη διαφορά ότι για να πάμε στο χωριό μας 50 λεπτά από τα Γιάννενα πρέπει να περάσουμε σύνορα. Έτσι τα έφερε η μοίρα.
Οι γονείς των περισσοτέρων ζουν στα χωριά, κρατάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού, και πηγαινοέρχονται συνέχεια με τα δύο καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που περνάνε σύνορα, δίνουν ζωή στον τόπο, έχουν τον κήπο τους, τα ζωντανά τους, όπως όλοι οι Ηπειρώτες. Σε έναν τόπο που σβήνει σιγά σιγά και από όπου έχει μεταναστεύσει το 90% και οι νέοι είναι ελάχιστοι.
Αυτοί οι λίγοι υπερήλικες, επί κυβερνήσεως Σημίτη, αποφασίστηκε να λαμβάνουν ένα κοινωνικό επίδομα 360 ευρώ όπως όλοι οι Ελλαδίτες υπερήλικες τότε, για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα, με το οποίο όντως μια χαρά τα βόλευαν στα χωριά μας, που απέκτησαν ζωή με την επιστροφή των γερόντων, αλλά και των συνταξιούχων μας από όλη την Ελλάδα. Τότε υπήρχε και μια μικρή ώθηση ανάπτυξης, όπου κάποιοι νέοι επέστρεψαν για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς, από μαστόρια μέχρι μίνι μάρκετ, καφενεία, μικρές παραγωγικές μονάδες, κτλ.
Το 2012 επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, σε ένα από τα πολλά μνημόνια υπήρχε φωτογραφική διάταξη να περικοπούν αυτά τα επιδόματα, ένα γελοίο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα έφθινε έτσι και αλλιώς συνεχώς, διότι σιγά σιγά αποδημούσαν εις κύριον οι παλιοί και οι νεότεροι συνταξιούχοι μας ελάμβαναν πλέον κανονική σύνταξη συμπληρώνοντας τα απαραίτητα ένσημα στην Ελλάδα.
Παρά τις υποσχέσεις σε κάθε εκλογική περίοδο για λύση, το θέμα πήγε ακόμη παραπέρα: στο νόμο Κατρούγκαλου, ακόμη και από τους κανονικούς συνταξιούχους μας μειώθηκε η εθνική σύνταξη με βάση τα έτη που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα δια του 40, άσχετο αν από το 91 όταν άνοιξαν τα σύνορα (πιο πριν έτσι και αλλιώς πήγαινες 25 χρόνια φυλακή και μόνο αν κοίταγες κατά λάθος το συρματόπλεγμα), όλοι τους πλήρωναν ένσημα ως Έλληνες πολίτες και έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Επιπλέον αυτού, κάποιοι στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου νοσηλεύονται ως Έλληνες Πολίτες με το ΑΜΚΑ τους (ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, άποροι), δημιούργησαν έναν ολόκληρο Γολγοθά σε όσους κατάγονταν από την δικιά μας Ήπειρο, ζητώντας απίστευτα χαρτιά απόδειξης μόνιμης κατοικίας, βεβαιώσεις και σφραγίδες εισόδου εξόδου για το πόσες μέρες ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλιώς τους υποχρέωναν να πλήρωναν μετρητά τις νοσηλείες ακόμη και καρκινοπαθών. Όταν πήγαμε να λύσουμε το ζήτημα, παραλίγο να δημιουργηθεί έντονο επεισόδιο, με υπάλληλο που ανέφερε «εσείς οι Αλβανοί να πάτε στην Αλβανία να νοσηλευτείτε, τι δουλειά έχετε εδώ». Το θέμα λύθηκε με σκληρή μας άμεση παρέμβαση στον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Του δικούς μας παππούδες τώρα, τους τιμωρεί ο «υγειονομικός πανικός» των Ιωαννίνων. Αν έχεις τόπο γέννησης Κόνιτσα στην ταυτότητα, πας στο νοσοκομείο και ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα νοσηλείας και προφανώς COVID-19. Αν στην ταυτότητα γράφει Αργυρόκαστρο, γίνετε ο πανικός, άσχετα αν ζεις μόνιμα στα Γιάννενα. Και αυτό χάρη σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την γενικευμένη παραπληροφόρηση και έναν ιδιότυπο ενδοηπειρωτικό ρατσισμό που ανακαλύπτουμε όλοι μας έκπληκτοι.
Το «βαρύ υγειονομικό φορτίο» της Αλβανίας δεν αφορά τις περιοχές που ζει και παλεύει να επιβιώσει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Και οι επιστημονικοί λόγοι είναι η ίδιοι όπως και για τα αραιοκατοικημένα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Μετσόβου. Επιπλέον, με δεδομένο ότι στα χωριά ζουν υπερήλικες, οι τοπικές μας αρχές, οι λίγες νοσοκόμες, τα μίνι μάρκετ για τις βασικές ανάγκες έχουν οργανωθεί και κάνουν διανομές κατ’οίκον, τα καφενεία είναι σχεδόν κλειστά και άδεια. Και όλοι προσέχουν στο μέγιστο, ως νοήμονες αρχέγονοι Ηπειρώτες.
Ως κοινότητα αυτοργανωθήκαμε εν μέσω πανδημίας, κάναμε έκκληση φέτος να ΜΗΝ έρθει η νεολαία στα χωριά όπως κάθε καλοκαίρι, για να μην κινδυνέψουν οι παππούδες μας, το οποίο τηρήθηκε από την πλειοψηφία, δεν έγινε κανένα πανηγύρι, ούτε καν καθιερωμένες θρησκευτικές γιορτές που άλλα χρόνια συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμου και δεν είχαν ακυρωθεί ούτε σε καιρούς πολέμου. Από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, στήθηκε ένα τεράστιο δίκτυο στήριξης των υπερηλίκων μας σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώναμε καθημερινά φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, στείλαμε μέχρι και τάμπλετ να μιλάνε με βίντεο με τους γιατρούς τους στα Γιάννενα.
Τα είδη πρώτης ανάγκης τα στέλναμε αρχικά ως «λαθρέμποροι» με φορτηγά δικών μας εισαγωγικών ή Γιαννιώτικων εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα μόνα που πέρναγαν άλλωστε τα σύνορα, μέχρι που ανέλαβε τις μεταφορές το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου με το προσωπικό αυτοκίνητο του Πρόξενου και οι Δήμαρχοι μας με τα δικά τους υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Δυστυχώς αυτό το διάστημα τα σύνορα ήταν ερμητικά κλειστά και δεν καταφέραμε ελάχιστα επείγοντα περιστατικά να τα μεταφέρουμε στα Γιάννενα, χάσαμε μερικούς, και άλλοι κινδύνεψαν σοβαρά στο υγειονομικό σύστημα της Αλβανίας.
Μόλις άνοιξαν τα σύνορα μέσα Ιουνίου όλοι μας, από όλες τις γωνιές της Ελλάδος όπου ζούμε, πήγαμε σταδιακά και χωρίς πανικό στα χωριά να δούμε ή να πάρουμε τους υπερήλικες γονείς μας, να πάμε βασικές προμήθειες, δημιουργώντας ελάχιστη κίνηση στην Κακαβιά, η οποία παρουσιάστηκε ως «7000 έρχονται την ημέρα από Αλβανία» από κατευθυνόμενα μέσα των Ιωαννίνων και ως είθισται την εποχή του διαδικτύου αυτό κοινοποιήθηκε πανελλαδικά. Αποδείχθηκε την ημέρα της κρίσης ότι η Κακαβιά δεν μπορεί σε πλήρη λειτουργία να εξυπηρετήσει πάνω από 2000 την ημέρα. Αντίστοιχα το Μαυρομάτι και οι άλλες μικρές διαβάσεις ούτε 600.
Για τον πανικό των τελευταίων ημερών δεν θα μιλήσω, μιλάνε οι εικόνες με το καραβάνι που ούτε στον εμφύλιο του 1997 δεν είχε δημιουργηθεί. Η ανικανότητα ορισμένων να στήσουν άμεσα και σωστά δομές της Πολιτικής Προστασίας στα σύνορα είναι δεδομένη και έγινε προσπάθεια να καλυφθεί επικοινωνιακά από ακραία μέτρα και δημοσιεύματα.
Τι πέτυχαν οι «πανικόβλητοι» με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα; Την απαρχή μιας γενοκτονίας! Κυριολεκτικά!
Γενοκτονία που θα υπάρξει αν δεν δοθεί άμεση υγειονομικά τεκμηριωμένη λύση.
Τα μέτρα που αφορούν του ομογενείς Έλληνες πολίτες που είχαν επισκεφθεί τα χωριά τους και τους Αλβανούς νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα που βρίσκονταν στην Αλβανία για οικογενειακές και έκτακτες ανάγκες, με αρχή εφαρμογής την 17/08/2020:
1. Υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ PCR για να τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα της οποίας είναι ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ με πλήρη δικαιώματα και έχουν την μόνιμη οικογενειακή και φορολογική τους κατοικία, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι (100-130 ευρώ το άτομο) στα 2 πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια της Αλβανίας
2. Υποβολή πλαφόν εισερχομένων στη χώρα, 750 ατόμων ημερησίως στην Κακαβιά με αρνητικό τεστ PCR και 7 ήμερη καραντίνα.
Παράλληλα με αυτό, φήμες που κυκλοφόρησαν από Γιαννιώτικα μέσα ότι θα κλείσουν οριστικά τα σύνορα, προκάλεσαν λογικά πανικό στους ομογενείς οι οποίοι αντέδρασαν εσπευσμένα:
1. Όσοι ήδη βρίσκονταν στα χωριά τους, ξεκίνησαν άρων άρων να φεύγουν οικογενειακώς και μάλιστα να παίρνουν μαζί τους και τους υπερήλικες γονείς τους, με το φόβο ότι με το κλείσιμο και τους περιορισμούς στα σύνορα δεν θα είχαν καμία δυνατότητα επιβίωσης, ούτε καν πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες περίθαλψης από το τριτοκοσμικό Αλβανικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας
2. Όσοι λίγοι είχαν φέρει για καλοκαιρινές διακοπές τα ανήλικα παιδιά τους στους παππούδες για να μπορέσουν να κάνουν κανένα μεροκάματο το καλοκαίρι, ενώ άλλες χρονιές αυτό γινόταν μαζικά για να κρατήσει η νέα γενιά την επαφή με την πατρίδα, έσπευσαν πανικόβλητοι από όλη την Ελλάδα να έρθουν να τα πάρουν, μαζί με τους υπερήλικες συγγενείς, ΑΜΕΑ και άτομα με χρόνιες ασθένειες.
3. Το ίδιο έπραξαν και οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, που επισκέφθηκαν την Αλβανία κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων μετά την γνωστή κατάρρευση και το πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά συνολικό ξήλωμα του προσωπικού της Αλβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, έγγραφα απαραίτητα για την διαμονή αυτών και των παιδιών τους στην Ελλάδα
Σε αυτούς τους 5.000 Έλληνες πολίτες και 10.000 Αλβανών νόμιμων οικογενειαρχών (όσο οι τουρίστες που κατεβαίνουν σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο) δόθηκαν 7 μέρες να έρθουν και να φύγουν, αντί για 20 μέρες που θα επέστρεφαν σταδιακά, οργανωμένα και θα μπορούσαν να ελεγχθούν καλύτερα στα σύνορα από τον ΕΟΔΥ και όλα θα κυλούσαν υγειονομικά ομαλά. Ο συνωστισμός των 4 ημερών, δημιούργησε ένα άκρως επικίνδυνο υγειονομικό φαινόμενο, με πολλαπλάσιες επιπτώσεις και συγχρωτισμό χιλιάδων και στα χωριά μας, και στα σύνορα και στα Ιωάννινα μέσω ΚΤΕΛ, από ότι η σταδιακή επιστροφή.
Οι «ανένδοτοι Ηπειρώτες πολιτευτές» που και καλά προστατεύουν τους εκεί ψηφοφόρους τους, έχουν ή πλήρη άγνοια του τι συμβαίνει με εμάς στους τρίτης κατηγορίας «Ηπειρώτες» στα 50 χλμ. ή απλά θέλουν να μας αφανίσουν μαζικά!
Έχουν πανικοβάλει όλους τους υπερήλικες στα χωριά και όλους μας γενικότερα, διότι για να έρθει κάποιος στην χώρα της οποίας είναι πολίτης και πληρώνουν τα παιδιά του αδρά φόρους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να πληρώσει ο ίδιος το τεστ 72 ώρες πριν (100 ευρώ όσο το μηναίο Αλβανικό επίδομα προς υπερήλικες), να κάνει το έντυπο PLF ως τουρίστας 48 ώρες πριν και αν είναι τυχερός να είναι στους πρώτους 750 που θα περάσουν τα σύνορα να καθίσει και 7 μέρες καραντίνα σπίτι των παιδιών του στην Ελλάδα. Προφανώς και με απλά μαθηματικά, σε περίπτωση κάποιου προβλήματος υγείας στην καλύτερη περίπτωση θα πάει στο Νοσοκομείο σε 10 μέρες, που δυστυχώς αν είναι σοβαρό θα επαφίεται η περίθαλψή του στα ήδη προβληματικά και μολυσμένα από τον ιό Νοσοκομεία των Τιράνων ή στο χωριό με βότανα της Πίνδου ή στον ίδιο το μεγαλοδύναμο όπως στο Μεσαίωνα.
Το ατράνταχτο και επιστημονικό δεδομένο είναι ότι στις περιοχές μας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην Αλβανία και στην Ελλάδα, τα κρούσματα ήταν μηδενικά μέχρι την έναρξη του τουρισμού, ελάχιστα μετά από αυτό, πλήρως απομονωμένα, κανένα σοβαρό που να έχριζε εισαγωγής στο Νοσοκομείο, κανένα σε ΜΕΘ, κανένα θάνατο, ενώ τις τελευταίες 10 μέρες είναι μηδενικά. Το αν η Αθήνα έχει έξαρση κρουσμάτων δεν έχει καμία υγειονομική λογική να απαγορευτεί στους Αρτινούς να πάνε στα Γιάννενα.
Ζητάμε άμεσα από την Κυβέρνηση να βάλει τη λογική, την επιστήμη και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση μιας μειονότητας αρχέγονων Ελλήνων στις σωστές βάσεις, μακριά από τις επικοινωνιακές φούσκες των συντοπιτών μας Ηπειρωτών πολιτευτών, και επειδή δεν θα τελειώσουμε τώρα με την πανδημία, αλλά έχουμε να περάσουμε έναν ολόκληρο δύσκολο χειμώνα μπροστά, προτείνουμε:
1. Κατάργηση της προσκόμισης τεστ από Αλβανικά Εργαστήρια για Έλληνες Πολίτες και κατόχους κάρτα ομογενούς, με δειγματοληψία στα σύνορα από μόνιμο κλιμάκιο ΕΟΔΥ
2. Δημιουργία μόνιμου ειδικού χώρου για τον ΕΟΔΥ στο Τελωνείο Κακαβιάς: υγειονομικό κοντέινερ με κλιματισμό, εξοπλισμό και σωστές συνθήκες εργασίας για του υγειονομικούς, ώστε να μην γίνονται τα τεστ σε πλαστικές καρέκλες στο πόδι εν μέσω καύσωνα, μια επιστημονικά αμφισβητούμενη διαδικασία λήψης δειγμάτων ως προς το αποτέλεσμα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με ευθύνη όσων διέσπειραν τον πανικό
3. Κατάργηση του πλαφόν των 750 ατόμων την ημέρα για Έλληνες Πολίτες και κατόχους κάρτας ομογενούς με παράλληλη κατάργηση του PLF το οποίο δεν έχει κανένα νόημα σε μετακίνηση Αργυρόκαστρο – Γιάννενα ή την δημιουργία μιας νέας φόρμας που θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στην Αλβανία για σωστή εκτίμηση του υγειονομικού κινδύνου και προσαρμοζόμενο πρωτόκολλο δειγματοληψίας
4. Ειδικά πρωτόκολλα στην Κακαβιά για τους υπερήλικες, χρόνιους ασθενείς και τις ευπαθείς ομάδες που επισκέπτονται αυθημερόν συχνά τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων για να αποφευχθεί ο ιδιότυπος ρατσισμός και πανικός
5. Για επείγοντα περιστατικά την ενεργοποίηση επιτέλους του διασυνοριακού υγειονομικού πρωτοκόλλου διαμετακομιδής Ελλήνων Πολιτών στο ΕΣΥ για να μην ξαναδούμε τις τραγελαφικές εικόνες που διέσπειράν τον πανικό, να έρχονται ασθενείς με COVID (όπως ο Ελλαδίτης Διευθυντής Ελληνικής Εταιρείας στην Αλβανία) ή τις δύο περιπτώσεις με συμπτώματα στα σύνορα που πήγαν με ταξί στα Νοσοκομεία, εφόσον στα σύνορα κανείς δεν ξέρει ποιον να ενημερώσει, αν θα του επιτραπεί η είσοδος και πως θα τον χειριστούν υγειονομικά.
Ακόμη και όσοι Έλληνες πολίτες ασθενήσουν με COVID-19 στην Αλβανία, είναι συνταγματική υποχρέωση να τους παρέχεται η υπηρεσία υγείας που τους αρμόζει από τις ειδικές μονάδες του ΕΣΥ. Αλλιώς όποιον Έλληνα πολίτη κολλήσει COVID-19 και χρήζει εισαγωγής στο Νοσοκομείο να τον ρίχνουμε εκ των προτέρων στον Καιάδα ή να τον καίμε ζωντανό όπως σε εποχές χολέρας.
Από την πλευρά μας, έχουμε συστήσει μια μικρή επιστημονική επιτροπή και δίκτυο άμεσης υγειονομικής ενημέρωσης στα χωριά μας και είμαστε στη διάθεσή σας να σας παρέχουμε σωστή και γρήγορη πληροφόρηση για την πραγματική κατάσταση, ώστε να μην ληφθούν άλλες αποφάσεις με επικοινωνιακό και μιντιακό πολιτικό πανικό.
Αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε την πατρίδα μας και ο μόνος κοινός στόχος είναι να επιβιώσουμε όλοι μαζί από την παγκόσμια πανδημία. Κανείς μας δεν κάνει, ούτε έκανε, ούτε πρόκειται να κάνει «σουρτα φέρτα» στα σύνορα χωρίς ουσιαστικό και σοβαρό λόγο.
Το κόστος των μέτρων που πρέπει να είναι μόνιμα όλο το χειμώνα στα σύνορα είναι μηδαμινό σε σχέση με τις ανθρώπινες ζωές των άλλων Ηπειρωτών που δεν έχουν γευτεί ποτέ τη χαρά της ισοτιμίας όπως προτάσσει το Σύνταγμα και το Εθνικό Χρέος της επιβίωσης μας στα αρχέγονα χώματα μας.
Στόχος όλων μας είναι η δημόσια υγεία θα προστατευτεί διασυνοριακά και να αποφευχθεί η εξόντωση ενός ταλαιπωρημένου κομματιού του Ελληνισμού.
Άλκης Πούλης
Ηπειρώτης εκ Δερβιτσάνης Αργυροκάστρου
πηγή: apenadi.blogspot.com
Τι να πει κανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ δίνουν επιδομε στους Αλβανούς.
Και στους Βορειοηπειρώτες όχι.
Ντροπή.