Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ομοσπονδία Τροφίμων: Καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας απο τον κορονοϊό στις επιχειρήσεις του κλάδου - Άγρια επίθεση στις εργασιακές σχέσεις

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

             Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα μας, βρέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή μέσα στα εργοστάσια, δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου αναδεικνύοντας την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
       Τις τελευταίες μέρες φτάνουν καταγγελίες από συναδέλφους για ανεπαρκή μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις του κλάδου από τον κορονοϊό και επιπλέον μια άγρια επίθεση που εξελίσσεται γύρω και πάνω στις εργασιακές σχέσεις............



      Η πραγματική κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι για τους τύπους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,το ΣΕΠΕ, υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι και με προσωπικό ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

        Δε μπορεί τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) να αποτελούν ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σε συνθήκες εξάπλωσης του ιού, δε μπορεί να μην υπάρχει απολύμανση σε επιφάνειες, καρότσια, μηχανήματα, σε χώρους διαλείμματος και τουαλέτες. Μάλιστα, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι αναγκαία η τακτική ανανέωση όλων αυτών των μέσων για να είναι αποτελεσματική η προστασία, πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, ενώ με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη την βάρδια. Γιατί οι όποιες μάσκες προστασίας χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ δεν έλειψαν και επιχειρήσειςστις οποίες έγιναν και συστάσεις να μη πετάγονται οι μάσκες αλλά να πλένονται και να ξαναχρησιμοποιούνται!!
          Δε μπορεί να μην εξασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στο φόρτο εργασίας ή να τις παρέχει ύστερα από πίεση.
          Δε μπορεί να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση της εργοδοσίας για περιστατικά συνάδελφων, που μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας, είτε γιατί βρέθηκαν οι ίδιοι θετικοί στον ιό, είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα στον περίγυρο τους. Οι συνάδελφοι, όπως μας καταγγέλλουν, ενημερώνονται μεταξύ τους, κυριαρχεί η φημολογία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία ενώ την ίδια ώρα καλούνται να εργαστούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα για να εξασφαλίσουν παραπάνω κέρδη για τους καπιταλιστές.
         Δε μπορεί η κυβέρνηση, να μην αναλαμβάνει την κρατική ευθύνη, περιμένοντας να υπάρξει “ατομική ευθύνη” από τον καθένα ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή που στέλνουν στη μάχη τους υγειονομικούς, χωρίς να έχουν καν τα απαραίτητα υλικά. Να μην υπάρχουν αντικαταστάτες για όσους νοσήσουν και τεθούν σε καραντίνα. Δεν μπορεί στα πλαίσια της “ατομικής ευθύνης” να μην σου επιτρέπεται να  βγαίνεις βόλτα μόνος σου αλλά να μπορείς να πας να δουλέψεις μαζί με άλλους δεκάδες και εκατοντάδες συνανθρώπους, αφού πρώτα έχεις συγχρωτιστεί με άλλα τόσους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το μόνο  που  αρκεί είναι  να  υπογράψει ο εργοδότης σου  ένα χαρτί ότι σε έχει ανάγκη για  την παραγωγή του.

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΝΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!!!
           Η κυβέρνηση έχει  ακέραιη την ευθύνη για να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με προτροπές κι ευχές δεν λύνονται τέτοια ζητήματα, που οι εργοδότες τα θεωρούν κόστος. Ο ΣΕΒ την μια στιγμή παραγγέλλει και την επομένη η κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει ΠΝΠ,που απελευθερώνουν την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας. Άλλωστε εκεί εντάσσεταιη απαγόρευση της απεργίας και η αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης, η οποία είχε καταργηθεί από τους αγώνες των εργαζομένων.
          Όλα τα οικονομικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, τα 10 δις ευρώ που εξήγγειλε ότι θα δώσει τάχα για την προστασία της εργασίας, έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία των εργοδοτών και το πως αυτοί όχι μόνο θα έχουν τις λιγότερες απώλειες αλλά και πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους, οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια.
Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων:
        Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
       Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και σε όσους έχουν άρρωστο μέλος στην οικογένεια
       Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση.
     Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο)
        Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας, για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
          Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς, κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο το προσωπικό.
          Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
      Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των επιχειρήσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με τα Συνδικάτα, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα “θύματα” σε συνθήκες πανδημίας.
Καλούμε τα διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων, σε αυτές τις δύσκολες ώρες να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στους συναδέλφους, να στηριχτεί κάθε εργατική οικογένεια που δοκιμάζεται.
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι το καλύτερο αντισηπτικό από την σαπίλα και την μπόχα του καπιταλισμού.
Κανένας μόνος του! Νικάμε τον φόβο! Σπάμε την απομόνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο