Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για την κτηνοτροφία

Αδύνατο να επιβιώσει η Ελληνική Κτηνοτροφία, αν δεν αποφασίσουν ισχυρά να στηρίξουν τους παραγωγούς.
Με πρόχειρους υπολογισμούς, ένας κτηνοτρόφος που περίμενε να διαθέσει 200 αρνιά για το Πάσχα, με τις περσινές τιμές αν το υπολογίσουμε, θα έβγαζε περί τις 10.000 ευρώ. Τα έξοδα δηλαδή, ίσα για να συντηρηθεί, για να συνεχίσει να παράγει.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να το ξεχάσουμε για φέτος το Πάσχα, πράγμα που σημαίνει ότι ο παραγωγός του παραπάνω παραδείγματος, όση υπομονή κι αν κάνει, όσες αντοχές κι αν έχει, όσο και να παλέψει για να μείνει στην εκμετάλλευσή του, είναι αδύνατο πρακτικά να το καταφέρει.
Διότι δεν είναι μόνο το ότι δεν θα εισπράξει αυτά που υπολόγιζε και που για αυτά εργαζόταν σκληρά όλη τη χρονιά, αλλά, το ότι θα πρέπει να βρει το μαγικό τρόπο να μπορέσει να συντηρήσει το κοπάδι.
Δηλαδή, όχι μόνο θα χάσει τις 10.000 ευρώ, αλλά πρέπει να βρει κάποιες χιλιάδες, άγνωστο πως και από πού, για να ταΐσει τα ζώα του, να τα κρατήσει υγιή, …να δει αργότερα τις θα τα κάνει.
Και αυτό το «αργότερα»… πάει πολύ μακριά. Οι εξαγωγές έχουν παγώσει και ποιος ξέρει τώρα αν και πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα. Η δε τοπική -ανά περίσταση- και εγχώρια αγορά, που και αυτή κλυδωνίζεται, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις απώλειες.
Με όποιον κτηνοτρόφο κι αν μιλήσει κανείς αυτή την περίοδο, θα εισπράξει μόνο την αγωνία και την απογοήτευσή του.
Ελπίζουμε στις επόμενες ανακοινώσεις που θα γίνουν για τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται, να ακούσουμε κάτι το ουσιαστικό και για τους κτηνοτρόφους. Και ευρύτερα για τους αγρότες, αφού δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι που καταστρέφονται, αλλά, όπως και σε προηγούμενα σχόλια έχουμε με έμφαση επισημάνει, είναι και οι καλλιεργητές, όπως και ευρύτερα οι αγροτικές επιχειρήσεις, ιδίως στα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.
Για τον κόσμο της παραγωγής, όμως, δεν αρκεί ένα «επίδομα επιβίωσης», να βγει ο μήνας. Άντε και τα πήρε τα 800 ευρώ ο κτηνοτρόφος! Να τα κάνει, …τι; Όταν χάνει χιλιάδες ευρώ, όταν χάνει τον κόπο μια ολόκληρης χρονιάς, όταν κυριολεκτικά καταστρέφεται, θα σωθεί με τα 800 ευρώ; Αυτά φτάνουν, ίσως, για να ταΐσει τρεις μέρες το κοπάδι…
Και το χειρότερο, αυτό που πραγματικά θέλει μεγάλη προσοχή, δεν είναι η «χασούρα» του Πάσχα ούτε το τι θα συμβεί τις ημέρες που ακολουθούν. Ο φόβος μας είναι για το μετά.
Για το τι θα συμβεί στην παραγωγή, όταν θα έχει περάσει η τρικυμία του κορωνοϊού. Αν θα μπορούμε, δηλαδή, να μιλάμε για «παραγωγή», …αν θα έχει απομείνει τίποτα.

e-ea.gr

9 σχόλια:

 1. Αγαπητή μου Αγρότες!
  Το Πάσχα για φέτος τελείωσε!
  Δυστυχώς ή Αθήνα όπου θα πήγαιναν όλα μάς τα Αρνιά είναι μία νεκρή πόλη...
  Και ο κοσμάκης χωρίς να ξέρει άν θα έχει δουλειές αύριο!
  Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι άν θα πάρεις Αρνί για το ΠΑΣΧΑ...
  Εύχομαι τού χρόνου να έχουμε Την υγεία μας κ τίς εκκλησίες ανοιχτές να κάνουμε Ανάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μητσοτακη σταικουρα βρουτση γεωργιαδη τα αρνια θα τα πουλησουμε το πασχα περιμενουμε απαντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το σωστό είναι να παρουν και οι αγροτες τα 800 ευρω.
   ειναι καλλιτεροι οι αλλοι που θα παρουν την Οκτακοσαριά ?

   Διαγραφή
 3. Ο κόσμος θα αγοράσει αρνιά θα τα πάνε στην Αθήνα και θα ειναι και εγχώρια σε αντίθεση με αλλες χρονιές που ήταν εισαγωγης ή "βαφτίζονταν".
  Επομένως ας μην αρχίζουμε την κλάψα απο τώρα ας δούμε πρώτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αυτο το θέμα με τα αρνιά
  μπορεί να μεταφερθούν
  στις πολιτεϊες απ' τα χωριά
  με νταλίκες και φορτηγά.

  εύκολο εϊναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλα εύκολα είναι φίλε μου 9:42 Π.μ...
  Όλα γίνονται με αγάπη και καλή θέληση!
  Το θέμα είναι ότι η Αθήνα είναι φοβισμένοι και η περισσότεροι δεν ξέρουμε αν θα Έχουμε δουλειά Αύριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 5.02 δέν οφελεί να βγάζει ο καθένας μας
   τις ανασφάλειές του.
   Η οικονομία θα επανέλθει κανονικά
   όταν ξεπεραστεί η επιδημία που ετυχε
   να επηρεάσει και την χώρα μας.

   Διαγραφή
 6. 11:47μ.μ εύχομαι να έχεις δουλειά και να Καλή οικονομική κατάσταση να ξυπνάς κάθε πρωί κ να πηγαίνει στην δουλειά σου!
  Όσο αναφορά το αν.0 5:02 είναι ανασφαλής. Είναι δύσκολο να μην έχεις δουλειά κ να μην μπορείς να προσφέρεις στην οικογένεια σου τα απαραίτητα!
  Καλό μήνα κ Καλή ανάσταση φίλε μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο