Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μαζικό με παλμό το συλλαλητήριο ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις


                Μαζικό, γεμάτο παλμό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην Πρέβεζα, οι Επιτροπές Ειρήνης Ηπείρου, τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, εργατικά σωματεία και μαθητές, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.............



              Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Φόρο. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το δημαρχείο, όπου και έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί. 
             Στη συγκέντρωση μίλησε ο Θωμάς Κονάκης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας (δείτε και διαβάστε την ομιλία του παρακάτω), ενώ χαιρέτησαν ο Πάνος Κώτσης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Άρτας και ο Τρύφωνας Μπομποτσάρης, αντιπρόεδρος 5μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 2ου Λυκείου Πρέβεζας.

Η ομιλία του Θωμά Κονάκη
                «Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, μέλους της ΕΕΔΥΕ, χαιρετίζουμε όλες και όλους που ανταποκριθήκατε και συμμετέχετε στο σημερινό συλλαλητήριο στην πόλη μας, απέναντι ακριβώς από τη στρατιωτική Βάση του Ακτίου, που είναι πλήρως ενταγμένη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και που η ύπαρξή της καθόλου τυχαία δεν είναι, όπως και καθόλου αθώα. Πέρα από το βρώμικο ρόλο που έπαιξε και παίζει διαχρονικά για τους λαούς της περιοχής, είναι μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στην περιοχή μας.
           Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στην περιοχή μας. Ο αποκρουστικός χτύπος τους μετράει νέα και νέα δεινά για τους λαούς! Νέες επεμβάσεις, νέους πολέμους, νέες καταστροφές και θάνατο, νέες συμφορές και προσφυγιά!
        Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τους αδικοχαμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που χάθηκαν στο τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των Παξών και την αλληλεγγύη μας στους διασωθέντες.
           Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις τους αποτελούν τους πραγματικούς υπαίτιους του ναυαγίου, της τραγωδίας για τους ξεριζωμένους, που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά των πολέμων που εξαπολύουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ματώνοντας τους λαούς για λογαριασμό μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.
          Το ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού.
           Δυναμώνουμε την πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου, για την αμφισβήτηση του συστήματος που στο βωμό του κέρδους γεννά πολέμους, προσφυγιά και ρατσισμό.
Χρειάζεται ο λαός και η νεολαία μας, οι λαοί όλης της περιοχής να υψώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που δένει "χειροπόδαρα" την πατρίδα μας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ЕЕ, για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Ενάντια στη βάρβαρη επίθεση των πλουτοκρατών, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συνδυάζεται με τον αγώνα ενάντια στην περιστολή και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στους νόμους που τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και βάζουν στο γύψο τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές διαδηλώσεις. Ενάντια στη βίαιη αντιμετώπιση των αγώνων του λαού και της νεολαίας.
            Η κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, οι πόλεμοι στη Συρία, στην Υεμένη και τη Λιβύη, η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στους γείτονές της, η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ, έχουν δημιουργήσει ένα πύρινο κουβάρι που απειλεί να κατακάψει λαούς και χώρες ολόκληρες.
          Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στο πλαίσιο αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων!
           Η συστράτευση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας και την πολυδιαφημιζόμενη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση". Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας μας. Δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας!
        Οι ιμπεριαλιστές συνενώνονται, δημιουργούν άξονες και αντιάξονες, αλλάζουν στρατόπεδα και συμμαχίες. Μαίνονται οι οικονομικοί πόλεμοι ανάμεσα στις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι μαζί όταν κλέβουν και τσακίζουν τους λαούς. Σφάζονται και τρώγονται σαν τα όρνια, όταν μοιράζονται τη λεία.
           Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που στα χνάρια όλων των προηγούμενων και ειδικά αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστική για τις προθέσεις της, η δήλωση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ. Τον διαβεβαίωσε ρητά πως η Ελλάδα αποτελεί έναν "αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο", ότι θα στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Σχέδια που προβλέπουν νέο λουτρό αίματος για τους λαούς του Ιράν και του Ιράκ, όπως στο αίμα βάψανε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, ασταμάτητα 70 χρόνια τώρα το λαό της Παλαιστίνης.
             Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό μας, για τους λαούς όλης της περιοχής. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οξύνονται οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή και δεκάδων άλλων κρατών. Στον απόηχο των αμερικανικών απειλών, ότι θα απαντήσουν σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν, πληθαίνουν οι αναφορές για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η βάση της Σούδας, σε περίπτωση που κλιμακωθεί και γενικευτεί η στρατιωτική αντιπαράθεση.
        Αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να καλλιεργήσουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να παρουσιάσουν ως παράγοντες δήθεν ασφάλειας και σταθερότητας τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο όπου:
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο.
Δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών.
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα πιάσουν το λαϊκό κίνημα στον ύπνο! Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, ο λαός συνολικά θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Εντε
ίνουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη μας!
Όλοι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακόμη στο δρόμο του αγώνα, ζητάμε:
Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην επικυρωθεί από τη Βουλή.
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».








2 σχόλια:

  1. Ύπνος βαθύς! Έχουν μείνει σε εποχές Σοβιετικής Ένωσης! Και μάλιστα οι ίδιοι που ανέκαθεν διαμαρτύρονται για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ουδέποτε διαδήλωσαν εναντίον του ιμπεριαλισμού των τότε ομοϊδεατών τους ,των Ρώσων κομμουνιστών που είχαν βάσεις και στρατεύματα σε πληθώρα χωρών,για να τους πείσουν ότι ο κομμουνισμός είναι συνώνυμο του Παραδείσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την κατάρευση της σοβιετικής Ένωσης πολλά κακά μας βρηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο