Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΤΟΒΑΣ, παραβρέθηκε στην κοπή πίτας του συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Ανω Λιοσίων «Η Γρίζα» - ΦΩΤΟ


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η  Αμφικτιονία Ακαρνάνων στην εκδήλωση του συλλόγου  Αρβανίτικου Πολιτισμού Ανω Λιοσίων «Η Γρίζα»

          Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, Φίλιππος Ντόβας, παρευρέθηκε στην εκδήλωση του συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η Γρίζα», στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
        Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχείου στα Άνω Λιόσια......



            Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η διακεκριμένη καθηγήτρια τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Καμηλάκη – Πολυμέρου, η οποία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας και αναλύοντας τα έθιμα του Δωδεκαημέρου. Επίσης, η κ. Καμηλάκη – Πολυμέρου τόνισε τη μεγάλη ανάγκη να διατηρηθεί και να μεταλαμπαδευτεί στις μελλοντικές γενιές η Ελληνική παράδοση.
            Η επιλογή του θέματος μόνο τυχαία δεν ήταν, όπως, άλλωστε, και ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καραϊσκάκης τόνισε πως, φέτος ειδικά, προτεραιότητα της “Γρίζας” θα αποτελέσει η έρευνα και καταγραφή της ιστορίας και της λαογραφίας των Άνω Λιοσίων. Για τον σκοπό αυτό, επικεφαλής τέθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου κ. Αλέξανδρος Σύρμας, με τη στήριξη της κ. Καμηλάκη – Πολυμέρου και του ιστορικού συγγραφέα κ. Δημητρίου Γιώτα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση για συνεργασία.

           Τίμησαν με την παρουσία τους, δίνοντας θερμές ευχές ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Σταμάτης Γεώργας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας και ο βουλευτής κ. Γιώργος Κώτσηρας.
         Θερμές ευχές έδωσαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Βασίλης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού η “Πάρνηθα” Γιώργος Μαυροειδής, ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φυλής Γιάννης Κρεμύδας, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, ο Τοπικός Σύμβουλος Άνω Λιοσίων και Πρόεδροςτου Συλλόγου Δροσούπολης, Μιχάλης Ζουρίδης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Δήμου Φυλής κ. Τζένη Μπάρα και το αναπλ. Μέλος Διαπεριφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειαςν.  Αττικής κ. Αικατερίνη Σαφαρίκα.
           Τον σύλλογο Καματερού το “Γιορντάνι” εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος κ. Ελένη Μανάρα και μέλη του Δ Σ., τον σύλλογο Αμφικτιονίας Ακαρνάνων ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Ντόβας και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων.
         Ηχηρό παρών έδωσαν τα παιδιά του χορευτικού ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων των Άνω Λιοσίων.

           Η εισήγηση της Κας Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, (τ. Διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) σηματοδότησε την αξία του σεβασμού και την ανάγκη διατήρησης των εθίμων του κάθε τόπου. 
          Για εμάς τους Αμφικτίονες η εισήγησή της Κας Καμηλάκη ήταν η επιβεβαίωση των διαχρονικών αξιών της και της αίσθησης ότι αυτός ο τόπος σε όσα χρόνια και αν περάσουν θα γεννά ανθρώπους με αξίες , ανθρώπους που θα προσφέρουν από όποια θέση και βρίσκονται.
          Το μόνο που θα καταγράψουμε από την εισήγησή της είναι ο επίλογος : «Πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας, την δική μας γειτονιά, τον τόπο μας και στη συνέχεια να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε την ιστορία μας , τα ήθη και τα έθιμά μας».

           Ευχαριστούμε τον σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού « Η Γρίζα» για την πρόσκληση, καθώς και την Κα Καμηλάκη για την εισήγησή της.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ




1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο