Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ απο Παρουσίαση Βιβλίου του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στο Αγρίνιο με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας"







  
ΑΠΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΝ

       Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣY.Ξ.)   παρουσίασαν το νέου βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: από τον μύθο στην πραγματικότητα».
        Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18: 30, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.........


Χαιρέτησαν: Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ .Δημήτρης Στεργίου, ο κ. Μιχάλης Γιάγκας πρόεδρος εργαζομένων  Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής .
         -Για το βιβλίο μίλησε ο  κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος. 
     -Την εκδήλωση  συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.

           Την Παρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας  Αντώνης Βασιλείου  με την αποφώνησή του και τις ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Παραβρέθηκαν: O πρόεδρος τ/κ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου κ. Γιάννης Χρόνης, O πρόεδρος τ/κ Παπαδάτου Ξηρομέρου κ. Νικόλαος Ζαρέντης, ο  Γυμνασιάρχης κ. Ευθύμιος Πριόβολος, ο πρώην πρόεδρος ΠΑΝΣΥ κ. Φίλιππος Φαρμάκης, ο Εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Παπαδογιώργος, η πολιτευτής κα Γεωργία Μπόκα.

        Ευχάριστη νότα της εκδήλωσης οι δύο γιοί του συγγραφέα που έπαιξαν με τα βιολιά τους την καραγκούνα και καταχειροκροτήθηκαν από τους  παρευρισκόμενους.
 
              Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί συναγωγή οκτώ κειμένων που αφορούν την Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλωσσική ομάδα της Ακαρνανίας. Τα μέλη της ομάδας αυτής κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες -απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες- στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Βλάχικης γλώσσας στην Ελλάδα και φυσικά στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ακαρνανία. 
            Η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό. Σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα. Είναι ακόμη η μόνη βλάχικη γλωσσική ομάδα η οποία φέρει το προσωνύμιο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
           Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων –αναφορικά πάντοτε με την ανωτέρω γλωσσική ομάδα- όπως ιστορία, φιλολογία, λαογραφία, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία κ.λπ.                      Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, που σχετίζονται με τους Αρβανιτόβλαχους της Ακαρνανίας, και το προλογίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου. 



Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣY.Ξ.)   παρουσίασαν το νέου βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου με τίτλο: «Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας: από τον μύθο στην πραγματικότητα».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18: 30, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.


Χαιρέτησαν:Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου κ.Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ.Δημήτρης Στεργίου ,ο κ.Μιχάλης Γιάγκας πρόεδρος εργαζομένων  Επιμελητηρίων Ελλάδος ,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας & πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ.Παναγιώτης Τσιχριτζής 

Για το βιβλίο μίλησε ο  κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος. 
Την εκδήλωση  συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας  Αντώνης Βασιλείου  με την αποφώνησή του και τις ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και στην επιτυχία της εκδήλωσης .
Παραβρέθηκαν:O πρόεδρος τ/κ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου κ. Γιάννης Χρόνης,O πρόεδρος τ/κ Παπαδάτου Ξηρομέρου κ.Νικόλαος Ζαρέντης, ο  Γυμνασιάρχης   κ. Ευθύμιος Πριόβολος,ο πρώην πρόεδρος ΠΑΝΣΥ κ. Φίλιππος Φαρμάκης, ο Εκπαιδευτικός κ.Βασίλης Παπαδογιώργος η πολιτευτής κα Γεωργία Μπόκα

Ευχάριστη νότα της εκδήλωσης οι δύο γιοί του συγγραφέα που έπαιξαν με τα βιολιά τους την καραγκούνα και καταχειροκροτήθηκαν από τους  παρευρισκόμενους 

Πρόκειται για έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί συναγωγή οκτώ κειμένων που αφορούν την Αρβανιτοβλάχικη (Καραγκούνικη) γλωσσική ομάδα της Ακαρνανίας. Τα μέλη της ομάδας αυτής κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες -απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες- στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της Βλάχικης γλώσσας στην Ελλάδα και φυσικά στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στην Ακαρνανία. Η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό. Σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα. Είναι ακόμη η μόνη βλάχικη γλωσσική ομάδα η οποία φέρει το προσωνύμιο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες, γεγονός που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν στηρίζονται τόσο σε βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων –αναφορικά πάντοτε με την ανωτέρω γλωσσική ομάδα- όπως ιστορία, φιλολογία, λαογραφία, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία κ.λπ. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων και όρων, που σχετίζονται με τους Αρβανιτόβλαχους της Ακαρνανίας, και το προλογίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.
 








 


























 












 


 


 





5 σχόλια:

  1. Να φωνάξω κανένα ταξί να σας πάρει ?
    Θα το γεμίσετε ή όχι.
    Χρονη θα σε έκανε νταντά ο γαζετας και ο τσελιος αν δεν πήγαινες έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξυπνήστε τοπικιστές ξυπνήστε
    Ολοι άνθρωποι είστε.
    Καλημέρα, ξυπνήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμεις ξυπνοι ειμαστε εσυ μηπως κοιμασαι ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι ξύπνιος, καλό σου βράδυ.
      εγω τωρα μόλις ξυπνησα απο το μεσημεριανό μου ύπνο.

      Διαγραφή
  4. Δεν πάτε καλά ρε όλα η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα.... Εξω από το Ξηρόμερο....... Ουστ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο