Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Η πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και η αντίδραση Τσίπρα – Γεννηματά

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί άμεσα ο νέος εκλογικός νόμος που ετοίμασε η κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο, που παραδόθηκε στους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Μάλιστα, βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη για το πρώτο κόμμα, καθώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που λάβει 25% θα παίρνει ως μπόνους 20 έδρες.


Πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό (25%), για κάθε 0,5% προβλέπεται το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα. Στόχος είναι εάν λάβει 40%, να πάρει επιπλέον 50 έδρες.

Αντίθετοι με τον νέο εκλογικό νόμο εμφανίστηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την «πρόθεσή» του να τον αλλάξει «εκ νέου». «Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στη κρίση», επισήμανε.

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά.


πηγή: Ant1news.gr


3 σχόλια:

  1. ΣΠΑΣΤΕ ΠΛΑΚΑ
    ΠΡΩΤΟΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ,ΕΚΑΝΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΦΤΑΝΑΝ ΤΑ ΨΗΦΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΕΘΝΙΚΗΣΤΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΠΩΣ ΕΧΑΝΕ ΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ
    ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΤΕΡΗ.
    ΑΦΟΥ ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΥΒΕΝΗΣΕΙΣ ΑΣΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΙ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ .ΑΝΕΒΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ.
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ . ΤΟ ΠΑΕΙ ΓΥΡΕΥΩΝΤΑΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΕΤΟΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΞΕΤΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΗ . ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΑ ΧΕΙΡΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΑ ΔΕΜΑΤΙΑ . ΑΙΝΤΕ ΣΤΟ 3% ΝΑ ΚΛΕΙΝΗΣ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΑΦΗΝΗΣ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΑΟ.
    ΕΣΥ ΚΥΡΑ ΦΩΦΩ ΤΙ ΧΑΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣ ΓΥΡΕΥΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 4%. ΑΝ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΟ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
    ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΜΙΑ ΕΔΡΑ .
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΑΣΦΑΛΑΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΖΗ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσυ 12:21 τι εισαι και αποφασιζεις τι θελει ο λαος.ο λαος θελει τσιπρα στην εξουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε άνθρωπε, 12:21, πες και σε εμάς τι κακό έχει η απλή αναλογική. Επίσης τίνος ο ψήφος είναι χρυσός και δίνει 50 έδρες;

    Η ενισχυμένη αναλογική βοηθάει τα μεγάλα κόμματα, τους βαρώνους των κομμάτων και φυσικά τους νταβατζηδες όπως έλεγε και ο Καραμανλής ο νεότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο