Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Θάνος Μωραΐτης για εκτροπή Αχελώου: «Η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου»

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εκτροπής του Αχελώου και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16/1/2020.
«Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της ‘βαλκανικής’ προσέγγισης του... νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου». Πρόσθεσε πως «επιχειρεί μια ‘βουτιά’ σε λογικές του προηγούμενου αιώνα, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη κι αγνοώντας επιδεικτικά τη δικαιοσύνη, τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τέλος, επεσήμανε πως «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι θα αντισταθούν και θα λάβουν πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά, όπως έδωσαν ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις κέρδισαν».
Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:
Η κυβέρνηση  που καθημερινά ωθεί τη χώρα σε ιστορικά πισωγυρίσματα συνεχίζει το «έργο» της. Αυτή τη φορά ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου, καλώντας βουλευτές και φορείς της Θεσσαλίας σε σύσκεψη την Πέμπτη, 16/1/2020.
Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της «βαλκανικής» προσέγγισης του... νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «βουτιά» σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθεί να αναστήσει ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας πλέον. Ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο περιβαλλοντικό και οικονομικό παράδειγμα. Η οποιαδήποτε επανεκκίνησή του, είναι μία επανεκκίνηση εμμονών, μια επιστροφή σε παλαιοκομματικά σχέδια και πολιτικές, που όχι απλά απέτυχαν, αλλά ναυάγησαν παταγωδώς κι εγκαταλείφθηκαν.
Αγνοεί επιδεικτικά την δικαιοσύνη, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη που επιχειρεί να βάζει από τη πίσω πόρτα έργα. Δεν λαμβάνει υπόψη  τις επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ ούτε την ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το έργο αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το παραμύθι, δε, περί «μερικής εκτροπής του Αχελώου» δε θα βοηθήσει ούτε τη Θεσσαλία (το 2017 εξάλλου συμφωνήθηκε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου)  και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Αιτωλοακαρνανία.
Τα μόνα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν από αυτό το έργο, είναι αυτά των εργολάβων.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δε διανύουμε τη δεκαετία που βλέπαμε την κλιματική αλλαγή με κιάλια: ζούμε τη δεκαετία της κλιματικής κρίσης, κι αυτή απαιτεί άλλες πολιτικές, άλλους σχεδιασμούς κι άλλου τύπου έργα. Αλλά φαίνεται πως αγνοεί τα σημεία των καιρών και πως ακόμα βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι τη νεκρανάσταση έργων-σκελετών.
Η Νέα Δημοκρατία να γνωρίζει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι, δώσαμε ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και τις κερδίσαμε.
Έτσι και τώρα, όλοι μαζί, θα αντισταθούμε και θα λάβουμε πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά.


6 σχόλια:

  1. Θάνο κάνε και καμιά παρεμβαση για τα χυτα της Ζαβερδας που τοσο πολυ λατρευεις και περνας τα καλοκαιρια σου απο μικρο παιδι.
    Βεβαια ο Συριζα Ακτιου Βονιτσας ταχθηκε υπερ της επεκτασης και της μεταφορας των σκουπιδιων της Λευκαδας!
    Για να σε δούμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι στο Συριζα Βονιτσας νομιζεις οτι ειναι τίποτα "σπουδαίοι"
      απλοι ψηφοφόροι είναι

      Διαγραφή
  2. Αφου υπαρχει λαος που ψηφιζει το μωραιτη και δεν ψηφιζει νεα προσωπα και αυθαρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα ποιός μιλάει; Είναι ο νεότερος παλιομοδίτης βουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλοί ψηφοφόροι είμαστε όλοι αλλά κάποια πράγματα είμαστε σε θέση να τα αντιληφθούμε.
    Ο επικεφαλής του συνδυασμού έχει μυαλό και ελπίζουμε να αναθεωρήσει την απόφασή του πριν στιγματιστεί με την υπογραφή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσ' ειναι. η σωστη διαχείριση του νερού φερνει αγροτικη αναπτυξη
    και ολοι ειμαστε σε θεση να αντιληφθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο