Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Να αναγνωριστεί ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ η ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ Ξηρομέρου ζητά η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

              Ενόψει της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου στις 21.11.2019 για την ανακήρυξη των χωριών Αγράμπελα, Μαχαιρά, Πρόδρομος και Χρυσοβίτσα ως μαρτυρικά χωριά σύμφωνα με τον Νόμο 2503/1997 άρθρο 18 παράγραφος 5, σας παραθέτουμε την απόφαση του Τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου με την οποία ζητά να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό η Χρυσοβίτσα. 

               Να μπει στη λίστα των Μαρτυρικών Χωριών, διεκδικεί η Χρυσοβίτσα. Ζητάνε τη δικαίωση της μνήμης 6 θυμάτων και την σχεδόν ολική καταστροφή του χωριού, απο τους Ιταλούς κατακτητές. Οι εκτελέσεις και η πυρπόληση των σπιτιών έγιναν ως αντίποινα για την μάχη της Τσαπουρνιάς στις 8  Μαΐου  1943, όταν ο ΕΛΑΣ έστησε ενέδρα σε μια ιταλική φάλαγγα την ονομαζόμενη «πόστα» και ηταν πρώτη πράξη Αντίστασης και μάλιστα νικηφόρα στην Αιτωλοακαρνανία. 

             Ο Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Χρόνης και το τοπικό συμβούλιο, πήραν απόφαση, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου και απο εκεί θα αποσταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευελπιστώντας να επιτευχθεί ο στόχος και να δικαιωθεί η μνήμη των εκτελεσθέντων Χρυσοβιτσάνων. Η αναγνώριση του χωριού ως Μαρτυρικό αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων του χωριού............ 

Δείτε την απόφαση...




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ 12-08-2019

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
      Από το Πρακτικό της Τακτικής Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας, με αριθμό 2/09-08-2019 με θέμα: 
"Aνακήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας ως μαρτυρικού χωριού".

          Στο Γραφείο της Τοπικής Κοινότητος Χρυσοβίτσας, την 09-08-2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00, συνήλθε το Συμβούλιο της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας σε τακτική συνεδρίαση, ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου, που επιδόθηκε νόμιμα.
      Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, καθώς στο σύνολο των τριών μελών βρέθηκαν παρόντα  δύο μέλη:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ: 1) Χρόνης Ιωάννης, 2) Μούρκα Γεωργίτσα, 
ΑΠΟΝΤΕΣ: Ζορμπάς Ηρακλής

      Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε το μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: "Aνακήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας ως μαρτυρικού χωριού".
      Ο Πρόεδρος πρότεινε θετικά στο Συμβούλιο την ανακήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας ως μαρτυρικού χωριού.
       Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψιν του την εισήγηση του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
             Εγκρίνει και εισηγείται στο Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου την ανακήρυξη ως μαρτυρικού χωριού της Χρυσοβίτσας, καθώς στις 8-5-1943 πυρπολήθηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής και είχε 6 θύματα: 
      τον Κωνσταντίνο Τσόμπο, τον Ευάγγελο Κιτσοκώστα, τον Σταύρο Γκόλια, τον Παναγιώτη Ταπραντζή, τον Αθανάσιο Βακράκο (από τη Λεπενού που έμενε στη Χρυσοβίτσα) και την Πανωραία Φατσιλέτου.
       Από το σύνολο των σπιτιών που πυρπολήθηκαν δεν κάηκαν ολοσχερώς μόνο τα 6.
Ποσοστό καταστροφής 95%.

           Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πηγές του βιβλίου του Αλέξανδρου Τ. Σάββα "Μελετήματα του Ξηρομέρου. Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου". Έκδοση του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου. Σελίδα 107. Μιχ. Ασημακοπούλου "Μετακινήσεις – Διαδρομές του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του ΕΛΑΣ και Μάχη Τσαπουρνιάς (Ξηρομέρου) στα 1943". Εφημερίδα "Μεσολογγίτικα Χρονικά", Φ. 289 / 7-6-1982, σελ. 108 Σπύρου Γερολυμάτου: "Η μάχη της Τσαπουρνιάς (και ο χαλασμός του Ξηρομέρου). Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΓΡΙΝΟΥ", φ. 381 / 6-11-1982, 382 /13-11-1982, σελ. 110 Γερ. Ηρ. Παπατρέχα: "Το Χρονικό του Μαχαιρά Ξηρομέρου".

-Η παρούσα απόφαση πήρε αύξων αριθμό 2-2019.
-Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το παρόν Πρακτικό, υπογράφεται όπως παρακάτω:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΟΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
1) ΜΟΥΡΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑ





3 σχόλια:

  1. Μήπως για να εχει ισχύ η Γνωμοδότηση κι όχι απόφαση του Τοπικκύ Συμβουλίου , στα 3 μέλη του Συμβουλίου , χρειάζεται η παρουσία και των τριών Μελών του Συμβουλίου σε μία Γνωμοδότηση τους ; ( όχι απλοφαση. αυτος που αποφασίζει ειναι ΜΟΝΟΝ το Δημοτικό Συμβούλιο ) . Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αυτό το έλεγε ρητά . Για ψάξτε το. Το ΦΕΚ για να αναδειχθεί ενα ή περισσότερα χωρια , ως μαρτυρικά , ισχύει απ το 1997 !!! Γιατί τόση αργοπόρηση ; Αλήθεια συγκρίνεται το Δίστομο , τα Καλάβρυτα , το Κομένο , το Δοξάτο , με μια τουφεκιά στη Τσαπουρνιά ...που ειχε ως αποτέλεσμα - αντίποινα να καούν σπίτια σφη Ξουβίτσα ; Τα Καλύβια Αγρινίου , η Μυρτιά Τριχωνίδας , τα χωριά της Μακρυνείας που έχουν αποδεδειγμένα θύματα με εκατονταδες νεκρούς και εκτεταμένες καυαστροφές γιατι δσν έχουν χαρακτηριστει μαρτυρικά χωριά ; Φοβάμαι οτι ειναι κινήσεις εντυπωσιασμού κι όχι μόνον. 20 χρόνια καθυστερηση κι τωρα θυμόμαδτε το ΦΕΚ ; κάτι δεν στέκει καλά. Αποψή μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τοποθέτηση και πρόταση να μπουν στην λίστα με τα αναγνωρισμένα χωριά της χώρας μας σαν μαρτυρικά χωριά τα χωριά του δήμου μας σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν λάθος πράξη και σκέψη από κανένα από οποία οπτική και πολιτική θέση και αν το βλέπει .Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν τα δικά μας χωριά να συγκριθούν με άλλα στην χώρα μας που έδωσαν πολλαπλάσια θύματα. Η θυσία όμως της ζωής για την ελευθερία της είναι πάντα θυσία. Τα θύματα της αντίστασης δεν ήταν ούτε δεξιά ούτε αριστερά είχαν όνειρα ζωή μπροστά τους οικογένειες και πάνω από όλα αγάπη για τα χώματα που πατάμε λεύτερα τώρα εμείς όσο φυσικά μας έχουν επιτρέψει αυτή που πήραν την τύχη του κόσμου στα χέρια τους. Η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της έδωσε το μεγαλύτερο φόρο σε ανθρώπινες ζωές στον πόλεμο κάτι που είναι αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο. Η ιστορία έχει γράψει την αλήθεια της εδώ και χρόνια τώρα αν εμείς δεν μπορέσαμε η δεν θέλαμε να την διαβάσουμε αυτό είναι άλλη υπόθεση. Στο θέμα όμως της πράξης αυτής και στις ενέργειες του δήμου θα ήθελα αν μπορώ να προτείνω στην θέση Τσαπουρνιά και στο χώρο που είναι σήμερα τα μπάζα από τα έργα οδοποιίας και είναι σε καταπληκτική θέση μπορεί ο δήμος με την στήριξη της περιφέρειας να φτιάξει στο χώρο ένα μνημείο αναφοράς και τιμής στην Εθνική Αντίσταση ένα μνημείο όχι μόνο για την πράξη αυτή καθ' αυτή αλλά για ολόκληρο το πνεύμα αντίστασης. Η θέση είναι και ιστορικά κατάλληλη αλλά και πρακτικά μιας και ενώνει τα χωριά που πήραν μέρος στην πράξη αυτή. Πιστεύω ότι με μικρή παρέμβαση στο χώρο καθαρισμό περίφραξη και εκμετάλλευση στα υπάρχοντα μπετά μπορεί να στηθεί ένα μνημείο. Μπορεί να μπουν τα ονόματα όσον χάθηκαν από τα χωριά του Ξηρομέρου στην περίοδο αυτή να μπει μια σημαία και να γίνει χώρος επίσκεψης για όποιον το επιθυμεί και όχι όπως είναι τώρα γεμάτος μπάζα και σκουπίδια. Έτσι θα καταλάβει και ο απλός συνδημότης μας οτι τον τόπο θυσίας και αντίστασης δεν τον τιμας πετώντας διερχόμενος τα μπουκαλάκια από τα νερά σου τους καναπέδες σου και ότι σου περισσεύει. Μπορεί ο δήμος να θεσπίσει την ημέρα εκείνη να τελείται μνημόσυνο στα χωριά με δέηση στην ενορία κάθε χωριού και κατάθεση στεφάνου από το δήμο και τα σχολεία στο χώρο. Πάνω από όλα όμως πρέπει αφού παραμερίσουμε εγωισμους και παθοι να μάθουμε στα παιδιά μας ιστορία και την αλήθεια γιατί αν δεν την μάθουμε εμείς σε αυτά θα την διδάξουν άλλοι όπως αυτοί θέλουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπήρξε ποτέ μάχη τσαπουρνιας , μία ενέδρα σε δύο τρεις Ιταλούς ταχυδρόμους ήταν από κάποιους παλικαράδες που χώθηκαν στις τρύπες τους όταν έκαιγαν οι Ιταλοί τα χωριά, γιατί δεν στάθηκαν έξω από τα χωριά να δώσουν πραγματική μάχη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο