Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Δεν βρίσκουν εργάτες για τις ελιές


          Παρόλο που η φετινή χρονιά θεωρείται καλή για τους ελαιοπαραγωγούς, στην Αιτωλοακαρνανία παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της έλλειψης εργατικών χεριών για την συγκομιδή της ελιάς.....


         Σε αρκετές περιπτώσεις ελαιοπαραγωγοί παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές αν και το μεροκάματο που προσφέρουν είναι υψηλό με ένσημα και φαγητό.
       Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι οι Αλβανοί που είτε έχουν πάρει «μισακές» τις ελιές είτε έχουν φύγει για άλλες περιοχές. 
       Στα καφενεία των χωριών που συζητιέται το θέμα πολλοί είναι οι θαμώνες που σχολιάζουν ότι κάποιοι δεν πηγαίνουν επειδή φοβούνται μην χάσουν το επίδομα ανεργίας, ενώ κάποιοι άλλοι επειδή είναι σκληρή η δουλειά και «βολεύονται» με τα επιδόματα.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

10 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΈΜΑΤΑ ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΈΝΣΗΜΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλο ψεμμα αυτο με τα επιδοματα.ειδικα για τους αλβανους δεν ισχυει αυτο ουτε μια στο εκαττομμυριο.ο αλβανος δουλευει..κ πρωι απογευμα μαλιστα.δεν χανει μεροκαματο.μην τρελαθουμε τωρα δα..απλα δεν υπαρχουν τοσοι αλβανοι εδω στην περιοχη ωστε να καλυφθουν οι εργασιες..αλλα κ οσοι πανε δεν πληρωνονται οπως θα πρεπε.οποιος εχει παει για ελιες ξερει τι μανικι ειναι κ αν πληρωνεται αυτη η δουλεια..κ οσον αφορα αυτους στο καφενειο που το συζητανε γιατι δεν πανε οι ιδιοι??επισης γιατι δε στελνουν τους λεβεντες τους κ προτιμανε να τους δινουν τη συνταξη τους για να ζουν απ το να τους στειλουν για ελιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψεματα δεν ειναι...Απλως ο Ελληνας εγινε το μεγαλυτερο κοπροσκυλο,ακριβως και λογω των επιδοματων.Επρεπε οι δικαιουχοι, εφοσον ειναι ικανοι, να παρουσιαζονται στους Δημους και να προσφερουν κοινωνικη εργασια.Ετσι το Κρατος δε θα εφτιαχνε τεμπεληδες αλλα και οι ιδιοι θα χαν αξιοπρεπεια.Ο Ελληνας φρου φρου κι αρωματα.Καφετερια, κινητο και απ την αλλη να μην εχει να φαει.Οι Αλβανοι εγιναν νοικοκυρηδες και μπραβο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι ψέματα 40 ευρώ μεροκάματο και εργοσημο δεν θέλουν οι Αλβανοί γιατί περνούν επιδόματα και μόλις φτάσουν στο όριο τον 7500 χιλιάδων που θέλουν για τη κάρτα τους δεν ξαναβάζουν και σου λένε άμα θες αλλιώς φεύγουμε αυτή είναι η αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δικαιο εχει ο 12:36 . δινουν πολυ χαμηλα μεροκαματα για το ωραριο που ζητανε . υπαρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις που πληρωνουν και κανουν μια χαρα την δουλεια τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έμμεσος εκβιασμός από αυτούς που έμαθαν να παίρνουν τα μισά , χωρίς να βάζουν ούτε χωράφι , ούτε λιπάσματα, ούτε ποτίσματα, ούτε , ούτε ούτε. Σε λίγο θα τα θέλουν όλα . Αυτοί είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά τα λες 12;22 έτσι είναι δυστυχώς για εμάς που ασχολούμαστε και δεν είμαστε του καφενείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε ολη την αιτ/νια το μεροκαματο ειναι 30 ευρω.μονο στον αστακο οι αλβανοι ζητουν και παιρνουν 40 και μην ακουσουν για εργοσημο γιατι θα χασουν τα επιδοματα.εκμεταλευονται την τεμπελια τον ελληνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν αφήνεται της βλακειες με τα μερίσματα 21 είπα θα πάω για ελιές 22 πήγα με 7 εργάτες εσείς που λέτε τους Έλληνες Κοπρόσκυλο έχετε εργαστεί ποτέ στη ζωή σας ή μόνο κουτσομπολιό κακής ποιότητας μάθατε να κάνετε από άγνοια των πραγμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γειά σας, είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν εργάτες και ενδιαφέρον. Οι γονείς μου λόγω ηλικίας και covid 19, δεν μπορούν να μαζέψουν τις ελιές και εγώ βρίσκομαι στην Αθήνα και λόγω εργασίας και υποχρεώσεων δεν μπορώ να πάω στο χωριό μου και να αφιερώσω μια εβδομάδα! είναι όμως κρίμα να πάνε χαμένες αυτές οι ελιές,300 περίπου δέντρα! ερώτηση: αν υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται για να μάζεμα ελιών - μόνο μισακές δυστυχώς δεν μπορούν να πληρωθούν μεροκάματα ούτε διαμονή, στην περιοχή δήμου Ναυπάκτου-Χάλκεια, στο χωριό Τρίκορφο (στη Γαβρολίμνη), ας επικονωνήσει μαζί μου, μέσω της σελίδας και θα σας στείλω email και τηλέφωνο. θα χαιρόμουν να υπήρχε κάποια ανταπόκριση! ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο