Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Το χαμηλότερο ποσοστό δηλώσεων Κτηματολογίου παρουσιάζει ο Δήμος Ξηρομέρου

Τέλος στις συνεχείς παρατάσεις όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το 2021. 
Μετά από τη χτεσινή ενημέρωση από το Κτηματολόγιο για την πορεία της εξέλιξης των δηλώσεων στο Δήμαρχό μας κ. Ι. Τραινταφυλλάκη και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχό μας κ. Σ. Γερόλυμο οι περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά δηλώσεων στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που ανησύχησε την Δημοτική Αρχή. Καλούνται όλοι οι συμπολίτες μας λοιπόν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα της δήλωσής των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο καθώς υπάρχει η πιθανότητα της επιβολής προστίμων.
Ερωτηθείς για τα πρόστιμα, ο κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει πως «υπάρχει ένας νόμος που ήδη τα προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να µην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα κ.λπ. Όπου είναι αναγκαίο θα δοθεί παράταση, αλλά θα βάλουμε ένα σημείο στον χρόνο, θα βγουν όλες οι ανακοινώσεις, θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες παρατάσεις»............



Έτσι, µετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα µε πηγές του Εθνικού Κτηματολογίου μπορούν να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ, καθώς βάσει του θεσμικού πλαισίου, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται η σχετική δυνατότητα. «Το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα µε το είδος και την αξία των ακινήτων» αναφέρεται.
Στόχος είναι «τα πρόστιμα να µην είναι υψηλά και να µην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας». Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων µε τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών, καθώς όπως επισημαίνεται «δεν θα ήταν λογικό να αντιμετωπιστούν µε τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή δήλωσης για έναν μήνα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως η µη ύπαρξη συμβολαίων και εκείνοι που μπορεί να έχουν αδιαφορήσει για χρόνια».
Μέχρι σήμερα, πάντως, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 250 ευρώ, τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται, δεδομένου ότι είχε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών για την υποβολή αιτήσεων, ορισμένοι εκ των οποίων δυσκολεύονταν στα µνηµονιακά χρόνια να πληρώσουν ακόμα και το τέλος κτηµατογράφησης των 35 ευρώ για τις αστικές περιοχές. 
Η απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία «χτύπησε κόκκινο» τους καλοκαιρινούς µήνες, αναμένεται να επιφέρει και σειρά άλλων µέτρων, µε το υπουργείο να εξετάζει ήδη τη σύνδεση του αριθµού του Κτηματολογίου για κάθε ακίνητο µε διοικητικές πράξεις, όπως π.χ. την έκδοση οικοδομικών αδειών ώστε για αδήλωτα γεωτεµάχια να µην µπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδόμησης.
ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ
Τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, είναι:

Για ακίνητα εντός αστικής περιοχής:
·         Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 400 τ.µ., 70 ευρώ
·         Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 400 τ.µ., 120 ευρώ
·         Για γεωτεµάχιο µε κτίσμα µέχρι 200 τ.µ., 150 ευρώ
·         Για γεωτεµάχιο µε κτίσμα άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
·         Για διηρημένη ιδιοκτησία µέχρι 200 τ.µ., 100 ευρώ
·         Για διηρημένη ιδιοκτησία άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
·         Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας), 50 ευρώ ∆ικαίωµα σε αγροτική περιοχή:
·         Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 4.000 τ.µ., 70 ευρώ
·         Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ., 100 ευρώ
·         Για γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ. µε κτίσμα, 200 ευρώ
·         Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κ.λπ.), 70 ευρώ

Για την ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας είναι αρμόδιο το γραφείο κτηματογράφησης που βρίσκεται στο Πρώην Δημαρχείο Στράτου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι :

Διεύθυνση: Πρώην Δημαρχείο Στράτου, 12ο χλμ. Εθνικής Οδού Αγρινίου Αμφιλοχίας, ΣΤΡΑΤΟΣ 30150

Τηλέφωνο: 2641071780, 2641071781, 2641071017

Email: kt15.stratos@gmail.com

Ημέρες / Ώρες λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00 – 16:00 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 20:00


4 σχόλια:

  1. Δηλαδή θα βάλει πρόστιμο σε εμένα που θα είμαι εκπρόθεσμος, ενώ δεν θα έχει βάλει πρόστιμο σε αυτόν που υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση στην Καβάλα. Πραγματικό γεγονός. Κι εγώ θα τον αφήσω τον κύριο κτηματολόγιο έτσι, χωρίς να τον μπιπ μπιπ. Δεν τους τα είπανε καλά. Στο τέλος όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα θα τους πληρώσει το κτηματολόγιο από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΆΝ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΆΚΙ ΓΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τα έφαγε τα Χρήματα μια φορά ο Λαλιώτης και μια ο Σουφλιας

      Διαγραφή
    2. Κανονικά θα πρέπει να πληρώνουμε και φόρο χρήσης αέρος και θάλασσας που κάνουμε μπάνιο τα καλοκαίρια.
      Γιατί να πληρώνουμε μόνο φόρο, για χρήση της γής.
      δεν ειναι άδικο ?

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο