Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών

Σημαντικό βήμα προς την έναρξη των πληρωμών της φετινής προκαταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων έγινε, μετά την – νωρίτερα όσο ποτέ – υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ κράτους και Τράπεζας Πειραιώς.
Στόχος, να είναι δυνατή η εκταμίευση του ποσού και η πίστωση των λογαριασμών το αργότερο μέχρι τις 23 με 24 Οκτωβρίου, με στόχο να πάμε ακόμα και πιο πριν, για να δοθεί η ενίσχυση στους “στεγνούς” παραγωγούς, που ειδικά φέτος υποφέρουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε πριν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να μην έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και σε όλες τις τράπεζες μέσω της Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σύμβαση πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Τράπεζας Πειραιώς.

Η εν λόγω σύμβαση αφορά σε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10% σε ανοιχτό λογαριασμό για την πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων της περιόδου από 16 Οκτωβρίου 2019 έως 15 Οκτωβρίου 2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης θα φτάσει φέτος στο 70%. Και για να είναι σωστά ενημερωμένοι οι παραγωγοί και να ξέρουν να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς, να αναφέρουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης είναι γύρω στο 50% με 55% της ενιαίας ενίσχυσης.
Έτσι λοιπόν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς το υπόλοιπο 25% με 30% της βασικής ενίσχυση και το πριμ για το “πρασίνισμα”, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους, λόγω της τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Θεωρητικά, δηλαδή, οι Βρυξέλλες “επιβραβεύουν” με το πριμ “πρασινίσματος” τους παραγωγούς, επειδή έχουν διατηρήσει το περιβάλλον, μέσα στο οποίο εντάσσονται οι εκμεταλλεύσεις τους, στην αρχική ουσιαστικά μορφή του και για τον λόγο αυτό (πάντοτε θεωρητικά βέβαια, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα αν πραγματικά ελέγχονται αυτές οι υποθέσεις) η Ε.Ε. “θέλει” στα λιόφυτα, τα αμπέλια και γενικότερα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να υπάρχουν και οι θάμνοι γύρω τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έχουμε και επιδοτούμενα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος, γύρω από την κατασκευή ξερολιθιάς, που σε παλιότερες δεκαετίες αποτελούσε μια καθημερινότητα για τους αγρότες, που έχτιζαν με πέτρες τέτοιες κατασκευές, για να παρεμποδίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και για να βοηθούν και τις καλλιέργειές τους να “πίνουν” το νερό, πριν αυτό φύγει προς τα ρυάκια.

Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Σύμφωνα με όλες τις νεότερες πληροφορίες, αναφορικά με την τελική ημερομηνία πληρωμής αρμοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά χθες “είδαν το φως της δημοσιότητας” πληροφορίες, που θέλουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να πληρώσει κάποιες ημέρες νωρίτερα, σε σχέση με τις αρχικές ημερομηνίες και προγραμματισμούς που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από ένα μήνα. Πάντως, τα σενάρια της πιο εφικτής πληρωμής αναφέρουν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες πίστωσης των λογαριασμών είναι από την Τετάρτη 23 έως την Πέμπτη 24 του μήνα, με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη να διαβεβαιώνει ότι η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 του μήνα.
https://www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο