Με το πέρασμα του υδροστροβίλου οι βάρκες βγήκαν στην στεριά ενώ γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια στην παραλιακή πόλη. Ο σίφωνας πολύ γρήγορα εξασθένησε αλλά ήδη είχε φέρει βαρύ πένθος στη τοπική κοινωνία.
του Θοδωρή Κολυδά
Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Οκτωβρίου 1934 και η Δυτική Ελλάδα δέχονταν ένα σφοδρό πλήγμα από την μανία ενός ισχυρού σίφωνα που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 39.
Στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης δημιουργήθηκε ένας υδροστρόβιλος, ο οποίος εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ έφερε και βαρύ πένθος στη τοπική κοινωνία.............
Ξέρουμε πλέον όλοι μας ότι αυτοί οι θαλάσσιοι "γίγαντες" μπορεί να έχουν παράστημα που μπορεί να φτάσει τα 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ταχύτητα περιδίνησης αέριων μαζών μεγαλύτερη από 200 χλμ την ώρα.
Με το πέρασμα του υδροστροβίλου οι βάρκες βγήκαν στην στεριά ενώ γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια στην παραλιακή πόλη. Ο σίφωνας πολύ γρήγορα εξασθένησε αλλά ήδη είχε προκαλέσει τον θάνατο σε τρία άτομα.
* Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Μαύριακα του Σταύρου που μας έστειλε το θέμα από την βιβλιοθήκη του Θοδωρή Κολυδά.
Ο Υδροστρόβιλος είναι η παλιρροιακή θαλάσσια δίνη. Το σωστό είναι υδροσίφωνας αν πρόκειται για σίφωνα θαλάσσης. Τα δύο φαινόμενα ο σίφωνας θαλάσσης και ο σίφωνας ξηράς ονομάζονται νεφοστρόβιλοι. Ο σίφωνας ξηράς δεν έχει σχέση με τον ανεμοστρόβιλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικόλαος Κούρτης
Καί νά επαναληφθεί,τώρα είναι τέτοια η θωράκιση αντιπλημμυρικών έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πού δεν θά υπάρχει θέμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήν εχουμε παράλογες απαιτήσεις απο ένα δήμο.
Διαγραφήας προσφέρει ο δήμος στους δημότες του:
1)καθαριότητα και καθαρότητα
2)νερό πόσιμο και για πλύσιμο
3) επαρκή δημοτικό φωτισμό σε λιμάνια, δρόμους και σοκάκια
άντε και καμιά μελέτη για μελλοντικά τεχνικά έργα
Και δέν θέλουμε τίποτε άλλο απο το δήμο.