Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΙΤΕ την ομιλία του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ στην παρουσίαση του βιβλίου ΠΑΝ.ΣΥ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1989-2019) στην ΑΘΗΝΑ -[ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]



              Ο Νίκος Θ. Μήτσης, ιστορικός, μίλησε χθες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στην πετυχημένη παρουσίαση του επετειακού βιβλίου ΠΑΝ.ΣΥ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1989-2019), στην αίθουσα λόγου και τέχνης, της Στοάς του Βιβλίου, στην Αθήνα. 
        Ο Νίκος Μήτσης ανέβηκε στο βήμα και με τον εξαιρετικά προσεγμένο και στιβαρό λόγο του, μίλησε με επαινετικά λόγια για την έκδοση του βιβλίου, τόνισε τα 30 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και προσφοράς της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας και έκανε αναδρομή στο πατριδοτοπικό πολιτιστικό κίνημα του τόπου μας....

ΒΙΝΤΕΟ....

Ο Νίκος Θ. Μήτσης ανέφερε κατά την ομιλία του:

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [ΠΑΝ.ΣΥ]  

   Kαλησπέρα, καλησπέρα κι από μένα σε όλο το φιλοθεάμων κοινό.
       Περιποιεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσα  σε αγαπητούς φίλους Αιτωλοακαρνάνες για την παρουσιάση του βιβλίου της ΠΑΝ.ΣΥ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι ιδρυτικό Μέλος αυτής, αλλά και να  έχω υπηρετήσει στο Πολιτιστικό Κίνημα πάνω από 20 συνεχή έτη...........


        Ευχαριστώ το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ και ιδιαίτερα τον πρόεδρό αυτής τον φίλο Πάνο Χολή, που με πρότεινε, πριν το καλοκαίρι, αποδέχτηκα και, με συμπεριέλαβε στους συν παρουσιαστές του βιβλίου αυτού για τα 30 χρόνια προσφοράς της ΠΑΝ.ΣΥ, βιβλίου, που επιμελήθηκε και έγραψε ο επι σειρά ετών πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Αλέξανδρος Σάββας (ιδρυτικό μέλος και αυτός της ΠΑΝ.ΣΥ).
             Ως γνωστόν, πρακτικά και Νομικά, ΠΑΝ.ΣΥ δεν μπορεί να υφίσταται δίχως τις Ομοσπονδίες κάθε Επαρχίας και, Ομοσπονδίες δεν υφίστανται δίχως τους Συλλόγους των χωριών τους που διοικητικά ανήκουν σε αυτές. Όλα αυτά μεταξύ τους είναι αλληλένδετα. 
         Γιαυτό θα κάνω μια μίνι αναφορά - αναδρομή που θα ξεκινάει απ τους Συλλόγους και θα καταλήγει στην ΠΑΝ.ΣΥ

ΑΣΤΥΦΙΛΙΑ
      Μετά την μεταπολίτευση 1975-1978 υπήρξε εντονότατο το φαινόμενο της Αστυφιλίας από τα χωριά της Αιτωλ/νίας προς τα αστικά κέντρα και κυρίως στο κλεινόν Άστυ (Αθήνα- Λεκανοπέδιο Αττικής). Ενώ από το 2000 η αστυφιλία, μπορώ να πω, περιορίζονταν στα κοντινότερα αστικά κέντρα όπως κυρίως το Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο και λίγοι προς Πάτρα.
         Στην Αθήνα το 1975-8 που πρωτοήρθαν οι περισσότεροι Αιτωλ/νες (προϋπήρχαν και πριν), είχαν αδήριτη την ανάγκη της συνάντησή τους. Τουλάχιστον οι χωριανοί και κοντοχωριανοί τούτο και ως το 1985 το τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια. Κάθε Κυριακή είχαν σημεία συνάντησης τα Καφενεία από τα χωριά (ΕΛΛΑΣ, Βαλτινών στου Ζωγράφου, κλπ) και οι φοιτητές τον Σύλλογο Φοιτητών Αιτωλ/νιας που στεγάζονταν στην οδό Μενάνδρου.
Αρχές της μεταπολίτευσης και λίγο πριν δημιουργήθηκαν οι Σύνδεσμοι: Ξηρομεριτών, Βάλτου, Ναυπακτίας. Ατόνησαν γιατί προβάλλονταν το προσωπικό στοιχείο και η πελατειακή σχέση του υπουργού και του Συνδέσμου ως κομματάρχη... 
        Φυσικό ήταν η ζωή των Συνδέσμων να ατονήσει και οι συμπατριώτες κάθε χωριού απ το 1978 και μετά άρχισαν δειλά δειλά να ιδρύουν τους πρώτους Πολιτιστικούς Συλλόγους ανά επαρχία.
      Και μετά το 1981 και ως το 1985 σχεδόν κάθε χωριό είχε και τον Σύλλογο του.
     Για ιστορικούς λόγους οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι Ηπειρώτες, οι Κρητικοί, Οι Πόντιοι, οι Πελοποννήσιοι, οι Νησιώτες, είχαν Πολιτιστικούς Συλλόγους και Αδελφότητες πριν την μεταπολίτευση και άλλοι είχαν ιδρυθεί μετά και πριν το 1940 (Τηνιακός Σύλλογος, Πανειπειρωτική, Εστία Θετταλών, Εστία Ν. Σμύρνης, Παγκρήτιος Ένωση κλπ). 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
      Αυτές περιορίστηκαν στη δημιουργία χορευτικών, εξέδιδαν εφημερίδες, πραγματοποιούσαν αιμοδοσίες, εκδρομές, χοροεσπερίδες στην Αθήνα και, συναυλίες, έκθεση βιβλίων, θεατρικές εκδηλώσεις, ημερίδες, ομιλίες ιστορικές κλπ εκδηλώσεις στα χωριά τους που έμειναν μνημειώδεις. Ενίοτε δε είχαν και παρεμβατικό λόγο στα τεκταινόμενα του χωριού τους (π.χ. έργα οδοποιίας, αγροτικοί δρόμοι, βρύσες, γήπεδα, βιβλιοθήκες, ελλείψεις σχολικών ειδών, κλπ).
     Έτσι δημιουργήθηκαν, μέσω Συλλόγων, Εθελοντικές δραστηριότητες που τις χαρακτήριζε η υπέρμετρος αγάπη για τα χωριά μας. Δώσαμε στην κυριολεξία το αίμα μας για τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την ΠΑΝ.ΣΥ.
        Αργότερα, αφού οι Σύλλογοι ορθοποδήσανε και οι συνθήκες ωρίμασαν, κάθε επαρχία ιδρύει τη δική της Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων.
        Συνολικά ιδρύθηκαν στον Νομό πέντε Ομοσπονδίες [Ο.Π.ΣΥ.Ξ, Ο.ΣΥ.ΒΑ , Ο.ΣΥ.Τ, Ο.ΣΥ.Ν και Ο.ΣΥ.Μ]
           Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου την οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω 20 χρόνια (10 συνεχόμενα έτη ως πρόεδρος αυτής και 10 σε άλλα αξιώματα π.χ. Γραμματέας, ταμίας, Δημόσιες Σχέσεις)  ιδρύθηκε στις 3-4-1982 καταστατικό (και εδώ ήμουν ιδρυτικό μέλος ως μέλος του Δ.Σ του  Αρχοντοχωρίου), αριθ. 2357/1982 Πρωτοδικείο Αθηνών και 323/6-10-1982 ως αναγνωρισμένο Σωματείο, αποτελούμενο στην αρχή  από τους Συλλόγους: Χρυσοβίτσας, Μπαμπίνης, Αρχοντοχωρίου, Παπαδάτου, Τρύφου, Παλιάμπελα, Πάλαιρος
     Ήμουν ο πρώτος αιρετός Γραμματέας με πρόεδρο τον αείμνηστο Φώτη τον Μπάκα [από Παπαδάτου]. Αργότερα ως το 1984 έγιναν μέλη στην ΟΠΣΥΞ και οι Σύλλογοι: Φυτείες, Μαχαιράς, Παλιομάνινα, Σκουρτού, Βλυζιανά, Αστακός, Παναγούλα, Κανδήλα, Μύτικας, Θύρρειο, Μοναστηράκι, Περατιά, Πλαγιά. Και πολύ αργότερα γύρω στο 1992 ήρθαν και άλλοι Σύλλογοι από άλλα χωριά του Ξηρομέρου όπως: Αετός, Κωνωπίνα, Γουριώτισσα, Ρίγανη, Βασιλόπουλο, Αγράμπελο, Δρυμός, Πεντάλοφος, Κομποτή, Βόνιτσα, Στρογγυλοβούνι, Λεσίνι και Κατούνα.
        Χαρακτηριστικό του καταστατικού της Ο.Π.ΣΥ.Ξ ήταν το άρθρο 3 που έλεγε: Η αυτοτέλεια , η ανεξαρτησία και  αυτόνομη δράση των Συλλόγων  δεν θίγεται από την υπαγωγή τους στην ΟΠΣΥΞ. Αυτό το άρθρο ήταν καθοριστικής σημασίας ώστε οι Σύλλογοι να γίνουν μέλη στην Ο.Π.ΣΥ.Ξ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
    Κάθε Τρίτη- Πέμπτη και Κυριακή αλλά και άλλες ημέρες οι Ομοσπονδίες (τουλάχιστον η Ο.Π.ΣΥ.Ξ που έχω άποψη) ήταν ανοιχτές 6-9 μμ και την Κυριακή 10-13π.μ.

ΔΡΑΣΕΙΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
   Πραγματοποιούσαν: ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ στα Μπαχούνια και στο Δάσος Μόλα οι Βαλτινοί και οι Ξηρομερίτες και 2-3 φορές και οι Τριχώνιοι. Για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα ΜΠΑΧΟΥΝΙΑ υπήρξε υπέρμετρος εθελοντισμός και προσωπική εργασία (γκασμάδες, φτυάρια, καθαρισμός χώρου, καρέκλες, αεροπανό κλπ). Απόδειξη ότι σήμερα, ενώ σε άλλες επαρχίες της Ελλάδος γίνονται υπαίθρια ανταμώματα, εμείς οι Αιτωλ/νες τα εγκαταλείψαμε... Εξέδιδαν οι Ομοσπονδίες ανελλιπώς διμηνιαίες εφημερίδες που με λαχτάρα τις περίμεναν να τις διαβάσουν στα χωριά μας οι συμπατριώτες μας. Πραγματοποιούσαν Συνέδρια (3 συνέδρια αναπτυξιακά έκανε η Ο.Π.ΣΥΞ), Χοροεσπερίδες, Ημερίδες, Αιμοδοσίες, διατηρούσαν χορευτικά (3 χορευτικά είχε στην αρχή η ΟΠΣΥΞ με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Κασβίκη απ τον Εμπεσό Βάλτου). 
            Εκδήλωση μνημειώδη τον Μάρτιο του 1990 στο ΣΠΟΡΤΙΓΚ με χορευτικά  και με τραγουδιστές της παράδοσης όπως οι: Τάκης Καρναβάς, Σοφία Κολητήρη, Στάθης Κάβουρας, Φυλιώ Πυργάκη, Μαρία Χολέβα, Βασίλης Σούκας, Χρήστος Ζώτος και που την εκδήλωση μετέδωσε απ ευθείας η ΕΡΤ -2.  Γενικότερα υπήρχε ένας πολιτιστικός οργασμός στη Σωκράτους 60 και μετά στην Βερανζέρου 30 στην ΑΘΗΝΑ που ήταν αρχικά και μετέπειτα η έδρα της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Ένα απ τα θετικά της ΟΠΣΥΞ αλλά και των άλλων Ομοσπονδιών, ήταν ότι γνωριστήκαμε αναμεταξύ μας με όλους τους εν Αθήναις κατοικούντες από τα χωριά κάθε επαρχίας.  
       Μετά από 7 χρόνια ωρίμασαν οι συνθήκες και το 1989 ιδρύεται η ΠΑΝ.ΣΥ.

       Η ΠΑΝ.ΣΥ ιδρύθηκε το 10-1-1989 από 5 μέλη Ομοσπονδίες {Ο.Π.ΣΥ.Ξ, Ο.ΣΥ.ΒΑ, Ο.ΣΥ.Ν, Ο.ΣΥ.Τ και αργότερα με την Ο.ΣΥ.Μ}. Ιδρυτικό μέλος της ΠΑΝ.ΣΥ απ το Ξηρόμερο ήταν οι κ. κ. Αλεξ. Σάββας,  Σπ. Τριλίβας και Νίκος Μήτσης. Προσωπικά στην ΠΑΝ.ΣΥ υπηρέτησα ως μέλος στο Κ.Σ αυτής για 5 συνεχόμενες θητείες, ήτοι δέκα συναπτά έτη.
      Γνωριστήκαμε αναμεταξύ μας με όλους τους Αιτωλ/νες. Σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα της αχανούς πόλεως των Αθηνών και του Λεκανοπεδίου Αττικής γενικότερα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της ΠΑΝ.ΣΥ
       Και στο προκείμενο της σημερινής παρουσίασης, του βιβλίου της ΠΑΝ.ΣΥ για τα 30 χρόνια δραστηριότητας της, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
       Από σελίδα 92 ως και 189 του βιβλίου αναφέρονται, απ τον συγγραφέα κ. Αλέκο Σάββα, λεπτομερειακά και κατά περίοδο (29 εν συνόλω) όλες οι δράσεις της  ΠΑΝ.ΣΥ οι οποίες δεν είναι και λίγες  και τις οποίες ο αναγνώστης του βιβλίου μπορεί να τις δει πιο άνετα και διεξοδικά. Εν κατακλείδι, αυτές προσδιορίζονται στα κάτωθι. [από 191 σελ. ως 216]
Αιτωλοακαρνανική γιορτή: Η γιορτή αυτή, ξεκίνησε το 1992 με την ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ [4 φορές δεν έγινε λόγω οικονομικών δυσχερειών της 2009, 2011, 2012, 2015] και γίνονταν ως επί το πλείστον στο ΠΑΛΛΑΣ και στο ΠΚΡ και, τελευταία σε μεγάλα Ξενοδοχεία της Αθήνας. Μιλάμε για μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έδρα την Αθήνα και με συμμετοχή χορευτικών  ομίλων από τις Ομοσπονδίες και τα χωριά της Αιτωλ/νιας. Στόχος είναι να μένουν ζωντανοί οι δεσμοί, να  αναδεικνύονται τα επιτεύγματα και να προβάλλεται το πολιτιστικό έργο των πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλ/νιας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύονταν Αιτωλ/νες για τις επιδόσεις τους, την ξεχωριστή τους δράση και προσφορά  τους στον νομό, και στους βραβευμένους δίνονταν αναμνηστική πλακέτα. Όπως  π.χ Βουλευτές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες– συγγραφείς, παραολυμπιονίκες, αθλητές,  διεθνείς διαιτητές, μουσικοί κλπ. Αυτή η εκδήλωση ήταν και είναι η κορυφαία της ΠΑΝ.ΣΥ.

Συνέδρια: [αναφέρονται  στη σελ. 192 του βιβλίου]. Η  ΠΑΝ.ΣΥ διοργάνωσε συνολικά 3 συνέδρια για τα Αιτωλοακαρνανικά γράμματα.
1ο: πραγματοποιήθηκε 9-10 Μαρτίου 1991 στο ΠΚΡ με σκοπό την προβολή του βιβλίου και των  πνευματικών δημιουργών της Αιτωλ/νίας. Ομιλητές οι αείμνηστοι:  Μιχάλης Σταφυλάς με θέμα: «η πνευματική  παράδοση της Αιτωλ/νιας» και ο Γιάννης Γαϊτάνης με θέμα: «ο τύπος στην Αιτωλ/νια». Εκτέθηκαν 142 Αιτωλοακαρνανικές εφημερίδες και περιοδικά και 670 βιβλία 151 συγγραφέων. Η έκθεση αυτή των βιβλίων παρουσιάστηκε και αργότερα στη Ναύπακτο (27-28/7/1991), στο Θέρμο (17-24/8/1991), στο Αγρίνιο (20-23/9/1991) στον Πειραιά (7-23/7/1991) και στο Ζάππειο (5-19/5/1991).
2ο: πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Απρ. 1994 στο ΠΚΡ με ομιλητές τους κ. κ. Αθανάσιο Παλιούρα καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Λάζαρο Κολώνα προϊστάμενο ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Λειτούργησε κι εδώ  έκθεση βιβλίου με 700 βιβλία 300 συγγραφέων και 150 περιοδικά και εφημερίδες. Η έκθεση βιβλίου πραγματοποιήθηκε επίσης στον Μύτικα, στο Θέρμο και στις Θεστιές  Τριχωνίδας.
3ο: πραγματοποιήθηκε στις 17-18/ Φεβρ. 1996 στο ΠΚΡ σε συνεργασία με την ΕΑΛ. Τις ίδιες μέρες λειτούργησε έκθεση βιβλίου με 700 βιβλία 300 συγγραφέων και 150 εφημερίδες και περιοδικά της  Αιτωλ/νιας.

         Έτσι από αυτά τα συνέδρια είχε καλά αποτελέσματα καθώς ιδρύθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων και μετεξελίχτηκε σε Πανεπιστήμιο η υπάρχουσα τότε Οικονομική Σχολή Αγρινίου.
        Όμως «Το φυλάξαι τ΄αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι» λέει ένα ρητό. Καθότι, σήμερα χάσαμε το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και τα ΤΕΙ Μεσολογγίου. Η δε ΠΑΝ.ΣΥ επανέρχεται με τα ψηφίσματα της και ζητά την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδος με  έδρα το Αγρίνιο και το ΤΕΙ με έδρα το Μεσολόγγι με πλήρη αυτονομία.

Άλλες εκδηλώσεις: [αναφέρονται στη σελ. 194 του βιβλίου], όπως το Παναιτωλοακαρνανικό Αντάμωμα στις Φυτείες 14-8-2005 με τη στήριξη του τότε Δήμου Φυτειών. Συνεστιάσεις, Θεατρικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες για τους Συλλόγους, ημερίδες για τα προβλήματα του Νομού [σελ. 196] όπως: για τις αρχαιότητες, για την εκτροπή  του Αχελώου, για τις συνενώσεις Κοινοτήτων, για τα προβλήματα και τις υποδομές του Νομού, για τα αναπτυξιακά προβλήματα, για τους Συλλόγους και την νεολαία. Εκδήλωση για τον πολιτικό του περασμένου αιώνα για τον Χαρίλαο Τρικούπη, με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νο Σβολόπουλο και τελευταία, δύο φορές, εκδήλωση για το εθνικό κτηματολόγιο. Άξιο σημειώσεως είναι ότι σ αυτές τις εκδηλώσεις της ΠΑΝ.ΣΥ, βραβεύονταν προσωπικότητες του Νομού που συνέδεσαν την προσφορά τους προς την πατρίδα με τα γράμματα και τις τέχνες, τον πολιτισμό, την πολιτική και το υψηλό υπηρεσιακό τους καθήκον, όπως οι  παρακάτω:  
-Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγ. Βλασίου  κ.κ. Ιερόθεος
-Αθ. Παπαθανασόπουλος (Εφέτης), Αλεξ. Φλώρος (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου)
-Αριστόβουλος Μάνεσης, Αθ. Παλιούρας, Παν. Κοντός (καθηγητές πανεπιστημίου)
-Αριστείδης Μόσχος (σαντούρι), Γιάννης Βασιλόπουλος, Λίνος Κόκκοτος (μουσικοί )
-Γεράσιμος Παπατρέχας, Διονύσης Μιτάκης, Ακακία Κορδόση (ιστορικοί- λαογράφοι)
-Γεω.Παπαδημητρίου, Γεω. Σερπάνος, Στυλ. Χούτας, Θωμ. Κουτσουμπίνας ( πολιτικοί)
-Παν. Σομπολος (πρόεδρος ΕΣΗΕΕΑ)
-Βασ. Νικάκης (διεθνής διαιτητής)  
Σύλλογος εθελοντών Διασωστών Μεσολογγίου, Γηροκομείο Αγρινίου, ίδρυμα ΠΑΝΑΓΙΑ η ΕΛΕΟΥΣΑ, κλπ , κλπ , κλπ.

        Θα ήταν ατόπημα να μην αναφερθώ και για τη βράβευση της  ΕΛ.Ε.Π.Α.Π -Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων με έδρα το Αγρίνιο. Πρόκειται περί ενός μη κερδοσκοπικού Σωματείου για παιδιά με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, του οποίου η διοίκηση αποτελείται από Εθελοντές. Η ΕΛΕΠΑΠ βραβεύτηκε από την ΠΑΝ.ΣΥ στην  Παναιτωλοακαρνανική εκδήλωση της, στην κοπή πίτας, στις 21-1-2018 στο ΚΑΡΑΒΕΛ. Παρούσα στην εκδήλωσή μας είναι και η αντιπρόεδρος της ΕΛΕΠΑ κ. Διαμαντοπουλου την οποία και ευχαριστούμε.                                              
Εκδόσεις: [αναφέρονται στη σελ. 204]
Η ΠΑΝ.ΣΥ πραγματοποίησε 2 εκδόσεις. Το 1992 με τίτλο «η πορεία των πατριδοτοπικών – πολιτιστικών Συλλόγων»  και το 1993 εξέδωσε κατάλογο Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων.
Ίδρυση βιβλιοθήκης:  [αναφέρεται στη σελ. 205]
Η ΠΑΝ.ΣΥ έχει ιδρύσει βιβλιοθήκη με 853 βιβλία Αιτωλ/νων συγγραφέων και μη.

Ψηφίσματα - υπομνήματα, όπως αυτά αναφέρονται στις [σελ. 206 -216]:
πραγματοποίησε ψηφίσματα - υπομνήματα:
-Για αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών με νέα προς καλλιέργεια προϊόντα
-Για το φράγμα των Αχυρών, Για την οδική αρτηρία Θέρμο – Ναύπακτο
-Για το Πλατυγιάλι Αστακού, Για τα Κέντρα Υγείας, για το Καπνικό  στον Νομό 
-Για να ιδρυθεί το Εφετείο, Να ιδρυθεί και κατασκευαστεί Νοσοκομείο Παίδων
-Να να  υπαχθούν στον Νομό Αιτωλ/νίας οι Εχινάδες νήσοι
-Να επανιδρυθούν το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος και το ΤΕΙ Μεσολογγίου
-Για  την ονομασία του αεροδρομίου Ακτίου σε Ακτίου- Βονίτσης
-Να ιδρυθεί Περιφέρεια Δυτ. Στερεάς Ελλάδος [Αιτ/νια, Φωκίδα, Ευρυτανία και Λευκάδα]
-Αγώνες  ενάντια για την εκτροπή του Αχελώου [σελ. 208]
-Από  το 1991 η ΠΑΝ.ΣΥ  εκδίδει  συνεχώς ψηφίσματα κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Απόκτηση Στέγης [πλήρης αναφορά στις σελ. 197 ως  200 του βιβλίου]
      Στην αρχή η ΠΑΝ.ΣΥ στεγάζονταν στα γραφεία της ΟΠΣΥΞ (Βερανζέρου 30) και από τον  Οκτώβρη  του 1993 μεταστεγάστηκε στην ΟΣΥΒΑ ( Λεωνίδου 20). Αργότερα εξέλεξε Επιτροπή ακινήτου, κάλεσε τα μέλη και τους Αιτωλοακαρνάνες να βοηθήσουν οικονομικά και άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κρήτης. Μαζεύτηκαν αρκετά χρήματα, όπως:
38.731.258 δρχ. επί προεδρίας Αλεξ. Σάββα. Το  2002  το ποσό  ανήλθε  στα 66.091.227 ή  193.958 ευρώ επι προεδρίας Παν. Τρυφιάτη. Και το 2003 επί προεδρίας Αλεξ. Καλοσπύρου παραδόθηκε το ποσό των  207.354,02 ευρώ, ήτοι  περίπου 75.000. 000 δρχ.
     Εξασφαλίστηκαν και άλλες επιχορηγήσεις με την αρωγή  της πολιτείας και τη βοήθεια  των βουλευτών κ.κ  Χρ. Βερελή και  Χρ. Σμυρλή. Στις 4 Ιουνίου 2003 επιχορηγήθηκε από το Τ.Τ με το ποσό των  120.000 ευρώ
      Έτσι αγοράστηκαν γραφεία  στην Πατησίων 5, 4ος όροφος Στοά, που έχουν έκταση 165 τ.μ και στοίχισαν 293.470, 00 ευρώ και το κτίριο αυτό αγοράστηκε από τους κληρονόμους του Τρικούπη. Συν τα έξοδα για:
-Φόρος μεταβίβασης 27.398,69 ευρώ
-Δικηγορικός Σύλλογος –Ταμείο Νομικών  1.697,45 ευρώ
-Συμβολαιογραφικά έξοδα 5.131,00
-Υποθηκοφυλακείο 1.346,21 ευρώ.
Συνολικά  το κτίριο κόστισε 329.044,25 ευρώ

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι: 
       Η 30ετία αυτή έχει δημιουργήσει αναντίρρητα ένα θετικό έργο και δραστηριότητες που δεν μπορεί εύκολα να εγκαταλειφθούν.
        Η απόκτηση στέγης, οι Αιτωλοακαρνανικές γιορτές, τα Συνέδρια, οι ημερίδες, οι ομιλίες, τα ψηφίσματα κ.α  θα θυμίζουν την ΠΑΝ.ΣΥ και θα ζητούν συνεχιστές της.
        Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το καλαίσθητο βιβλίο της ΠΑΝ.ΣΥ και, από καρδιάς εύχομαι ξανά, κάθε ευόδωση των στόχων και των σκοπών της ΠΑΝ. ΣΥ της οποίας την πορεία και δράση παρακολούθησα  και στήριξα από παιδιόθεν μέχρι και σήμερα . 

Σας ευχαριστώ
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου













3 σχόλια:

  1. Σε επίπεδο πάντως οικονομικής ανάπτυξης ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας τις τελευταίες δεκαετίες υστερεί κατά πολύ έναντι του μέσου όρου οικονομικής ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα ποτάμια, τόσες λίμνες, τόσες πανέμορφες παραλίες, όμορφη κοιλάδα του Αχελώου, όμορφα ορεινά μέρη, τόσες πεδιάδες τόση ιστορία, τόσα αρχαία μνημεία, τόσοι μεγάλοι πολιτικοί. Και όμως ο Νομός δεν έχει όψη ευρωπαϊκής περιοχής!!. Μήπως ήρθε η ώρα να υποβληθεί στην Περιφέρεια ένα σχέδιο εξέλιξης και ανάπτυξης του νομού που θα αξιοποιεί κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για να προχωρήσει η εξέλιξη του Νομου; Παροκολουθω τις παρεμβάσεις των επιστημόνων και στρέφονται κατά κύριο λόγο στην παράδοση και τα έθιμα. Μήπως η ομοσπονδία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για μια πρόταση συνεκτικη εξέλιξης της επαρχίας και ευρύτερα του Νομου. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο νομός μπορεί να βελτιωθεί στη μορφή και ταυτόχρονα η πρόοδος ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε σωστά αυτά που λές
      αλλά γι' αυτά που λές υπάρχουν καθύλην πολιτικοί αρμόδιοι
      ειναι άλλος ο ρόλος και η αποστολή των πολιτιστικών συλλόγων
      Να μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα γιατί στο τέλος δεν θα ξέρουμε
      τι να ψηφίσουμε στις κάλπες

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο