Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

«Πρώτο κουδούνι» με «κολοβή» παρουσία δασκάλων μετά τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ


ΑΠΟ ΜΥΤΙΚAS PRESS 

Γράφει ο κ. Σπύρος Θ. Μήτσης


   Προβληματισμό στην Τοπική Κοινότητα Αρχοντοχωρίου του Δήμου Ξηρομέρου έχει προκαλέσει το γεγονός της μείωσης της οργανικότητας του Δημοτικού Σχολείου
     Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/ΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔAΣ, που στάλθηκε δια του υπαρ. πρωτ. Φ.11.6/7730, 20 Αυγούστου 2019, εγγράφου προς τις Σχολικές μονάδες από τον Δ/ντή Π. Ε. Αιτωλ/νίας κ. Χρήστο Β. Κολοβό, («Λειτουργικές Υπεραριθμίες για το Διδακτικό έτος 2019-2020») το Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου υποβιβάζεται από 3/θέσιο σε 2/θέσιο...........      Ο υποβιβασμός, που είναι πολιτική βούληση του Υπουργείου Παιδείας, βασίστηκε στην υπ. Αρ. φ. 3/897/97652/Γ1/ 25-9-2006 Κ.Υ. Α. (Φεκ 1507/2006, 2Β’.
        Σύμφωνα με αυτή η οργανικότητα των Δημοτικών Σχολείων προσδιορίζεται για τα ολιγοθέσια από την αναλογία 15 μαθητών προς 1 δάσκαλο:
10 έως 15 -1/θέσιο
16 έως 30- 2/θέσιο
31 έως 45- 3/θέσιο
46 έως 100 -4/θέσιο

Κακοί οιωνοί
         Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών που εγγράφεται στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο του Αρχοντοχωρίου είναι σε φθίνουσα πορεία. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ελλοχεύει σαφώς ο κίνδυνος για μελλοντικό κλείσιμο του σχολείου με δραματικές συνέπειες σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις!
          Μείωση κατά μία οργανική θέση (από 4/θέσια σε 3/θέσια) είχαμε και στα δημοτικά σχολεία του Μύτικα και της Κανδήλας. Όμως, η κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας (σύλλογοι εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων), αλλά και πολιτικών - αυτοδιοικητικών παραγόντων, οδήγησε τους αρμοδίους προϊσταμένους της εκπαίδευσης να αναστείλουν την απόφασή τους μέχρι ότου πάρουν την ακριβή αριθμητική εικόνα και τα συγκεντρωτικά στοιχεία των παραπάνω σχολείων.

         Όμως, είναι άδικο, κύριοι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Αιτ/νίας και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, η αναστολή της απόφασης να αφήνει έξω το δυσπρόσιτο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου.

        Άραγε, οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ο Σύλλογος Γονέων του Αρχοντοχωρίου, αλλά και τα νέο διορισμένα μέλη της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ξηρομέρου έχουν δεχτεί αδιαμαρτύρητα την απαξίωση του εν λόγου σχολείου;

Πηγή: Facebook.12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε κ στο Βασιλόπουλο απο 5θεσιο έγινε 4θεσιο.κ όσο πάει κ χειροτερεύει. Κάποια στιγμή θα κλείσει κ αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η αναστολή της απόφασης μείωσης της οργανικότητας έχει προσωρινό χαρακτήρα και σχετίζεται με τις μελλοντικές αναμενόμενες εγγραφές. Δηλαδή απλά, αν στην Κανδήλα ή σε όποιο άλλο χωριό, φέτος ο αριθμός των παιδιών είναι οριακά κάτω από το όριο των οργανικών θέσεων αλλά την επόμενη χρονιά προβλέπονται εγγραφές από το νήπιο που θα εξασφαλίζουν τις οργανικότητες, τότε μένει προσωρινά ως έχει.

Στο Αρχοντοχώρι και σε πολλά άλλα χωριά δυστυχώς το σχολείο έγινε διθέσιο μετά από αρκετά χρόνια "αναμονής" και αυτό δε θα αλλάξει. Αντιθέτως μη το δούμε και μονοθέσιο. Ακόμα και στις πόλεις πλέον σε μεγάλα 12/θέσια σχολεία με το ζόρι κρατιούνται οι οργανικότητες ενώ το μέλλον από τα νήπια προβλέπεται ζοφερό... Σανίδα σωτηρίας τα προσφυγόπουλα αλλά που να το πεις αυτό;

Οπότε δύο πράγματα είναι πλέον σίγουρα και μή αμφισβητήσιμα, η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και η κλιματική αλλαγή! Έτσι για να ευθυμήσουμε.

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Να μαζέψουν όλα τα σχολεία στο Βασιλόπουλο που είναι ένα σύγχρονο σχολείο και να λιγοστέψουν τα έξοδα από της σχολικές δομές

Ανώνυμος είπε...

Κληματική αλλαγή τι να κάνουμε δηλαδή
να βάλουμε κληματαριές και κλήματα ?

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί η κατάσταση . Η φυγή πρός τα μεγάλα αστικα κέντρα και η υπογεννητικότητα, επικρατούν κατα κράτος . Θεμα χρόνου είναι να μειωθούν η και να κλείσουν ολότελα τα σχολεία στα χωριά μας...Και σε 40-50 χρόνια δεν θα υπάρχουν κάτοικοι κάν στα ίδια τα χωριά...Μόνο ερείπια να θυμίζουν κατι τις σε κάποιους λίγοστούς ...

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν είναι μάντης να ξέρει
τι θα γίνει σε 50 ή και 500 χρόνια
Μπορεί να πέσει πείνα στις πόλεις και κωμοπόλεις
και να επιστρέψει ο κόσμος στα χωριά.

Ανώνυμος είπε...

Μα έτσι κι αλλιώς θα κλείσουν όλα τα σχολεία της περιοχής και θα πάνε όλα στο μυτικα σε κάνα χρόνο πρέπει να το χωνέψουμε και να πάμε παρακάτω, θα είναι το καλύτερο για τα παιδιά μας ένα οργανωμένο σχολείο χωρίς ελλείψεις και με τις κατάλληλες υποδομές.

Ανώνυμος είπε...

Προς 1:06.

Το τρίτο αδιαμφισβήτητο το οποίο είναι και άπειρο (όπως έλεγε ο Αϊνστάιν), είναι η ανθρώπινη βλακεία...

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΌΣ ΧΡΌΝΟΣ
ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019/20
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ
ΑΠΌ ΚΟΙΝΟΎ ΝΑ ΣΥΖΗΤΉΣΟΥΝ ΜΕ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΈΜΑ
ΤΉΣ ΠΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΎΝ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ
ΜΕ ΓΝΏΜΟΝΑ ΠΡΏΤΑ ΑΠ ΌΛΑ ΤΗΝ ΜΌΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΣΧΟΛΕΊΑ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΜΆΣ.
ΕΆΝ ΤΟ ΘΈΜΑ ΑΦΕΘΕΙ ΈΤΣΙ
ΘΑ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΈΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΎΝΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΌΜΑΣΤΕ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΈΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Ό Κος ΣΠΎΡΟΣ ΘΕΟΔΏΡΟΥ ΜΗΤΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΌΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌΣ-ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΆΝΤΑ ΈΔΕΙΧΝΕ ΚΑΙ ΔΕΊΧΝΕΙ
ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΓΙΑ ΘΈΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

🕪 🐅🐆🐎🐂🐃🐕🐂🐕🐃🐆🐂🕪

Ανώνυμος είπε...

και τα αστεία είναι απειρα

άλλο το κλίμα και άλλο το κλήμα

κανενα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει,
αν εσυ το νομίζεις : ανθρώπινη βλακεία.

κανένα πρόβλημα.


Ανώνυμος είπε...

επιστροφή και να γινουμε βοσκοί
ελεύθερη ζωή.